Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (1 065)

plakát

Černý pásek (2007) 

Ucházející souboje, ale téměř nulový děj a naivní a černobílé postavy mi trochu kazili zážitek z jinak moc pěkného filmu.

plakát

Ponyo z útesu nad mořem (2008) 

I když to prakticky nemělo žádný děj jak píše sysel, tak jsem z toho byl stejně unešený. Viděno v NY v americkém dabingu.

plakát

Průšviháři (2008) 

S návštěvností přes osm milionů diváků jde o jasně nejúspěšnější korejskou komedii všech dob a šestý nejúspěšnější film vůbec. Může za to hlavně vynikající Cha Tae-hyeon, kterého je opravdu radost sledovat. Po většinu doby se film drží komediálního žánru a daří se mu spoustu situací skvěle vypointovat a vygradovat. Skvělý je šestiletý Wang Seok-hyeon, jehož výrazy vás určitě dostanou.

plakát

Duel Frost/Nixon (2008) 

Možná nejlepší film od Howarda, co jsem viděl. Vynikající herci a strhující děj, přestože jde o příběh jednoho rozhovoru.

plakát

Terminator Salvation (2009) 

Po všech těch zklamaných ohlasech se mi docela líbilo. Nejsem uctívač předchozích dílů a T4 mě bavila asi stejně jako předchozí díl a o trochu míň než první dva.

plakát

Vítejte v KLDR! (2008) 

Celkem zajímavý polopartizánský dokument. Je spíše o lidech, kteří se na tento zájezd vydali, než o zemi, ve které jsou. Pro někoho, kdo toho o KLDR moc neví má i informační hodnotu. Pro mě jako studenta koreanistiky má hodnotu v tom, že věci které znám, můžu vidět skoro na vlastní oči. Škoda, že těm turistům někdo pořádně nevysvětlil, co se v KLDR opravdu děje, už by si z toho nemohli tak snadno dělat prdel.

plakát

Psí odpoledne (1975) 

Z vynikající komedie se postupně stane ještě lepší hutné drama, kterému kraluje Al Pacino. Vynikající kousek, moc příjemné překvapení.

plakát

Star Trek (2009) 

Prvotřídní zábava. DVD už je doma.

plakát

Keurosing (2008) 

Vynikající a ojedinělá jihokorejská sonda do života severokorejských uprchlíků. Velmi smutný, ale pravdivý film. Koho toto téma zajímá víc, doporučuju knihu Pchjongjangská akvária, která právě vyšla v dotisku. Nějaké info k filmu: Ze strachu ze zásahu Severní Koreje se natáčelo na utajených místech v Jižní Koreji, Číně a Mongolsku a herci nesměli o filmu mluvit, dokud nebyl dotočen. Do kin se dostal až čtyři po dokončení. Příběh je založen na skutečném příběhu severokorejského uprchlíka Yoo Sang-juna, který se pokusil v roce 2002 dostat v Pekingu na španělskou ambasádu a v Severní Koreji po sobě zanechal hladovějící ženu a syna. Crossing je první jihokorejský film, který je o životech Severokorejských uprchlíků. Před samotným natáčením proběhli asi roční přípravy, během kterých štáb zpovídal kolem sta severokorejských uprchlíků (v Jižní Koreji jich je celkem asi deset tisíc), aby byl příběh co nejautentičtější. Uprchlíci filmu pomáhali mnoha způsoby, poskytli spoustu cenných informací o životě v Severní Koreji i řadu fotografií a byli přítomni celému natáčení. Představitel hlavní role Cha In-pyo nejdříve odmítl ve filmu hrát, protože očekával propadák. Když ale uviděl fotografie hladovějících severokorejských dětí, tak se podle vlastních slov rozplakal. Cha, který je v Číně dobře známý díky svým seriálovým rolím, je nyní bezplatným velvyslancem kampaně proti zneužívání dětí a sponzoruje na dálku třicet dětí z celého světa. Některé výrazné scény se štáb rozhodl z filmu vystřihnout, protože je považovali za natolik šokující, že by jim v Jižní Koreji nikdo nevěřil. Před dvěmi měsíci byl film jako součást Severokorejského týdne svobody promítán v Kongresové knihovně ve Washingtonu. Na projekci bylo kolem sto lidí, včetně několika kongresmanů. Přítomen byl například Peter Beck, výkonný ředitel Americké komise pro lidská práva v Severní Koreji, Kim Sung-min, bývalý uprchlík a nyní vedoucí radia Svobodná Severní Korea nebo zástupci japonského velvyslanectví. Z jihokorejského velvyslanectví nebyl přítomen nikdo. Všichni přítomní několikrát během filmu propadli v pláč a po skončení filmu zůstala řada z nich zaraženě sedět v křeslech. Peter Beck o filmu řekl, že je to nejlepší natočený film na toto téma a doufá, že ho uvidí co nejvíce lidí, aby pochopili situaci v komunistické zemi. An In-ok, severokorejský uprchlík, jehož životní příběh je téměř totožný s tím filmovým, proplakal téměř celý film. Uvedení doprovázel benefiční koncert a bude nahráno album „Cry with us“ (Plač s námi), jehož výtěžek půjde na pomoc dětem v Severní Koreji. Čtyři dny po premiéře filmu byl film zpracován do formátu dětské knížky. S ohledem na závažnost tématu a konkurenci letních blockbusterů se dá říct, že zaznamenal i divácký úspěch. Navíc byl zakoupen i do japonské distribuce.