Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (900)

plakát

Nikdo (2021) 

Skvělý film. Na první pohled docela jednoduchý akční snímek, ovšem na ten druhý už není tak jednoznačně prostý. Jen ten úvod filmu. Sledujeme v pár minutách a následně vteřinách zhuštěné opakování rutinních všedních dnů, které prožívá hlavní hrdina. Tento sled jednotlivých scén je narušen až v pondělí večer, kdy do jeho domu vtrhnou lupiči. A tento moment je také velmi důležitý a zajímavý zároveň, a to z toho důvodu, jakým způsobem je nám zprostředkován. Takovým, jakým bychom asi nečekali. I nadcházející scény jsou podstatné, klíčová je však výtečná bitka v autobuse. Po ní se nám hlavní postava odhaluje v celé své kráse. Představuje se nám někdo, kdo patřil ke speciálním jednotkám a měl na starosti čištění. Jak sám říká, on nebyl najímán proto, aby zatýkal, ale proto, aby po daných cílech nezbyla ani zmínka a to doslova. Moc se mi také líbilo, že zmiňovaná scéna v autobuse, ukazuje postavu, která umí dávat rány, ale také přijímat a současně, že už vyšla trochu ze cviku. To, co poté přichází, se samozřejmě dá předpokládat, ale i tak je to úžasná podívaná, zejména proto, jak to je všechno natočeno. Ať už tak, že si užíváme souboje v téměř osobním kontaktu nebo jen pozorujeme dění za doprovodu klasické hudby, jako třeba při ničení všech peněz a obrazů. Je jasné, že Bob Odenkirk si svou roli naplno užil, také se na ni připravoval asi dva roky a je to vidět, jelikož je excelentní. A také Christopher Lloyd jako jeho otec je prostě vynikající. Věřím, že po dalším zhlédnutí filmu, na které se už teď těším, si snímek je ještě více užiju a oblíbím, ale již nyní musím hodnotit plným počtem.

plakát

Příběhy za kamerou (2019) (seriál) 

Výborný dokumentární seriál, který přibližuje Hollywood, od rané éry filmu až po současnost. Jednotlivé epizody jsou zaměřeny na daná desetiletí, které postupně představují samotní tvůrci, režiséři, scénáristé a herci, ale také historici a filmoví vědci. Ačkoliv jsem většinu snímků znal a třeba i viděl nebo alespoň o nich slyšel, našlo se rovněž spoustu filmů, o kterých jsem se dozvěděl úplně poprvé. Hodně se mi také líbila úvodní titulková scéna, která propojuje stěžejní filmy napříč historií, člověk je může poznávat a přitom třeba počítat, kolik jich viděl. Ideální seriál, pokud se chcete dozvědět něco o hollywoodské kinematografii, eventuálně hledáte tipy na kvalitní filmy především z minulého století.

plakát

Chalífát (2020) (seriál) 

To se zase Netflixu něco opravdu povedlo. Dokonale mrazivý seriál pojednávající o možné hrozbě v podobě teroristického útoku ve Švédsku a zároveň verbování mladých lidí do služeb Islámského státu. Seriál se zaměřuje na několik dějových linií s různými postavami. Islámská žena Pervin žijící v Racce zjišťuje, že její manžel Husam je přímo napojen na buňku ISIS, která připravuje bombové útoky ve Švédsku. Pervin dostává kontakt na agentku švédské bezpečnostní služby Fatimu, která pracuje v oddělení Blízkého východu sídlící ve Stockholmu. Fatima se jí snaží pomoci, na oplátku jí zase Pervin poskytuje informace o plánovaném útoku. Kamarádky Sulle a Kerima, dvě mladé studentky jsou postupně stále více ovlivňovány radikálním islamismem. Sledujeme rovněž švédské bratry, kteří trénují pod hlavičkou teroristické organizace. Veškeré dění je zachyceno velmi realistickým pohledem, ať už se jsme ve Švédsku nebo v Sýrii; s přibývajícími epizodami se napětí zvyšuje a to na obou místech, kde se seriál odehrává. Je až děsivé vnímat na jedné straně Pervin, jenž nemá téměř žádné práva podle islámského práva šaría, ani tedy možnosti, jak se vyhnout nedobrovolné spolupráci s ISIS a je tudíž v podstatě ponechána svému osudu. Na straně druhé pozorovat pozvolné, avšak velmi účelné získávání nových členů k radikálnímu islamismu, zejména z řad studentek. Ačkoli se seriál vyhýbá akčnějším scénám, což mi malinko chybělo, není nouze o neustálý strach a neklid, který prožíváme společně s postavami. Samotný závěr v posledním dílu jsem také očekával poněkud jiný, ale nakonec to tolik nevadilo. I přes některé drobnosti se bezpochyby jedná o vynikající seriál, jejž by si nikdo neměl nechat ujít, kdo se alespoň trochu zajímá o danou problematiku.

plakát

Dobrodružství Robina Hooda (1938) 

Robin z Locksley, nejznámější zbojník ze Sherwoodského lesa, který bohatým bral a chudým dával ve filmové verzi z roku 1938. Je to samozřejmě úplně něco jiného, než jsme v současnosti zvyklý, ale i tak má snímek dostatek hravosti, akce, dobrodružství, ale i humoru a romantiky, aby naplno potěšil. Zvláště, když se díváme na technicolorované barvy. Avšak kvůli postavám a daným hercům získává snímek tu pravou atmosféru. Errol Flynn je ten správně udatný hrdina, kterému nechybí náležitý důvtip ani rychlý luk a šíp, Basil Rathbone jako krutý sir Guy z Gisbourne, úhlavní sok hlavní postavy nebo třeba Olivia de Havilland v roli sličné lady Marian, která sice zpočátku má jistou nelibost vůči našemu hrdinovi, ale i přesto se do něj šíleně zamiluje. Možná jsem očekával ještě o malinko víc, ale i tak se jedná skvělé zpracování Robina Hooda.

plakát

Absolvent (1967) 

Úžasná komedie s drobným, jemným humorem, která ovšem moc potěší. Po dalším zhlednutí se mi jen potvrzuje to, že se opravdu jedná o skvělý film, který je velmi nadčasový. Příběh mladíka Benjamina, pilného, ale trochu ostýchavého studenta, jenž se vrací po promoci ke svým rodičům, kteří ho s otevřenou a pyšnou náručí vítají zpět a na jeho počest pořádají ohromnou párty, ale se svými stejně starými přáteli. On však o nějakou oslavu vůbec nestojí a chce mít jen svůj klid. Jenže to se mu nedaří. Naopak. Je sveden přítelkyní jeho rodičů, paní Robinsonovou. Aby toho nebylo málo, po nějaké době přijíždí dcera paní Robinsonové Elaine, do které se bezhlavě zamiluje. Dokonalý Dustin Hoffman, který je naprosto excelentní v hlavní roli, elegantní Anne Bancroft jako paní Robinsonová rovněž předvádí své herecké kvality a okouzlující Katharine Ross, která hraje Elaine je taktéž velmi přesvědčivá. K tomu všemu zní geniální hudba od dua Simon a Garfunkel, která přesně zapadá do celého snímku. Film, který jen tak nezapadne, vyprávějící o mládí, dospívání i velké lásce, která nezná mezí.

plakát

Stalo se jedné noci (1934) 

Skvělá romantická komedie, která mi udělala velkou radost. A vůbec nevadí, že byla natočena už v roce 1934. Naopak, zůstává nadčasová i pro současnost. Claudette Colbert jako rozmazlená a zhýčkaná Ellen Andrewsová, dcera bankéře, jenž svého otce neposlouchá a navzdory jeho nesouhlasu se provdá za pilota Kinga Westleyho. Následně utíká od svého otce, který ji chtěl držet pod zámkem, dokud nezmoudří. A Clark Gable v roli zásadového novináře Petera Warnea, který zrovna dostává padáka z práce. Když se ti dva náhodou potkají v autobuse mířícího do New Yorku a seznámí se, Peter se ihned chopí příležitosti k napsání třeskutého článku. K tomu, ale potřebuje právě Ellen, kterou donutí, aby s ním na cestě zůstala. Výborně napsaný scénář přináší hlavním postavám velice vtipné a bezprostřední momenty. Díky tomu je opravdu potěšení sledovat herecké duo Gable a Colbert v daných scénách jako např. v autobuse, chatce nebo při stopovaní vozidel, kdy jejich hrdinové pomalu ale jistě zjišťují, že se do sebe zamilovávají. Film v bezchybné režii Frank Capra se skutečně moc povedl.

plakát

Zpívání v dešti (1952) 

Úžasné. Jedním slovem úžasné. Přirozené, laskavé, veselé a tak hravé. Takový snímek se nevidí každý den. To, co představuje je naprosto výjimečné. Muzikál, mimochodem nejlepší, jaký jsem kdy viděl, plný skvostných tanečních choreografií a nezapomenutelně úchvatných písní. Film zachycující kinematografii jako takovou, tedy náročný přechod z němé éry do zvukového filmu pro hollywoodská studia, režiséry, samotné herce i diváky. A rovněž je to romantická komedie, která s lehkostí a humorem vypráví příběh o slavné hvězdě, jenž se zamiluje do pohledné tanečnice, která ho okouzlí. Zpívaní v dešti jednoduše představuje všechno to, co filmové médium nabízí.

plakát

Coco (2017) 

Úžasný animovaný snímek. Zajímavý a atraktivní příběh plný dobrodružství, kouzelný a pestrobarevný svět mrtvých, skvělá hudba, vtipné i dramatické momenty a myšlenka na konec. Pixar zase ukazuje svoji vysokou kvalitu.

plakát

Vesnice (2004) 

Velmi zvláštní mysteriózní drama. Nemůžeme se samozřejmě divit, když jej natočil M. Night Shyamalan. Film se zaměřuje na hrstku lidí, kteří společně žijí v jedné menší osamělé vesnici odříznuté od okolního světa v 19 století. Na tom by nebylo nic divného, kdyby jejich vesnice nebyla ohraničena stromy a strážními věžemi těsně před velkým lesem. Takto označené území je má chránit před nebezpečnými tvory, kteří mají právě žít v daném lese. Ze začátku mi přišlo, že atmosféra příběhu docela dobře funguje. Tajemné místo, které přináší např. zvířata stáhnuté z kůže, ještě podivnější lidé, ve kterých se mísí strach, obavy, ale radost a snaha žít obyčejný poklidný život. Jenže asi v půlce snímku dojde k nečekanému zvratu u jedné z hlavních postav a zároveň k zásadnímu odhalení, které filmu rozhodně neprospívá, naopak dost snižuje jeho kvalitu. Těžko se pak celý snímek hodnotí. I přesto rozhodně zaujme Joaquin Phoenix, který jasně převyšuje všechny ostatní, škoda jen, že mu nebylo dáno více prostoru, atmosféra první poloviny filmu i povedená doprovodná hudba.

plakát

Všichni moji blízcí (1999) 

Vynikající český film, ačkoli je dost smutný, až skličující. Snímek pojedná o jedné bohatší židovské rodině Silbersteinových, která si v poklidu žije v Praze těsně před druhou světovou válkou a okupací Československa. Po vpádu nacistů se jim však ze dne na den mění život. Před rodiči stojí zásadní otázka, zda poslat nejmladšího syna vlakem do Velké Británie za pomoci Nicholase Wintona, kterého znají a zachránit ho tak před blížící se hrůzami nebo ne. Velmi se mi líbilo samotné vykreslení jednotlivých členů rodiny a jejich partnerské či vztahové vazby. Houslový virtuóz Samuel, který si našel o dost mladší ženu a chce si ji vzít, jeho bratr Jakub, uznávaný doktor, jenž se svou manželkou Irmou vychová syna Davida a dceru Hedviku, která je zase po uši zamilovaná do místního promítače kin, navrátivší strýc Max, dobrodruh a cirkusák, který se vrací do Čech nebo další z bratrů vynálezce Marcel. Největší výsadou je ovšem skvostné obsazení hlavních i vedlejších rolí. Samozřejmě nejvíce jsou vidět Jiří Bartoška, Josef Abrahám, Libuše Šafránková nebo Ondřej Vetchý, ale i ostatní jsou výborní, zejména také dětští herci. Čekal jsem možná poněkud více scén zobrazující samotnou válku, ale po zhlédnutí filmu vím, že o tom snímek není. Ale o rodinné blízkosti, vztazích a o těžkých a nelehkých rozhodnutích, které změní dosavadní životy.