Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (2 775)

plakát

Marguerite (2015) 

Veskrze smutný až depresivní příběh ... popravdě nechápu, co by na něm (krom zlomyslného až zlovolného výsměchu) mělo být komediálního. V jeho středu stojí upřímná, čistá a dobrá duše, hluboce oddaná hudbě. Duše snad trochu sebestředná, ale taky nadmíru naivní a důvěřivá, jak už takové upřímné, čisté a dobré duše bývají. A kolem ní ... SAMÍ PARAZITI. P.S.: Drama se inspirovalo životem Florence Foster Jenkins, mecenášky a operní pěvkyně bez hudebního nadání.

plakát

Slečna Drsňák (2000) 

Komedie, která se může pochlubit poměrně originálním námětem i zpracováním. Ví, že musí tlačit na pilu, aby uspěla, leč občas tak činí v nevhodných místech a nevhodným způsobem. Nicméně - i tak to ustojí, byť s trochu pochroumanou vizáží ... buranská i elegantní, využívá obě svoje polohy.

plakát

Dukla 61 (2018) (TV film) 

Stylový retro příběh ... v tom nejlepším slova smyslu - se vším, co k tomu patří. Unikátní návrat v čase ... v regionu, jehož bohatství i prokletí představovalo černé zlato ... v regionu, jemuž se uhelný prach dostal pod kůži ... 4,5* ... P.S.: Před pár lety jsem navštívila Ostravu, tudíž jsem se podívala i do jejího podzemí - a kromě jiného vyslechla vyprávění bývalého důlního záchranáře. Mívali výrazně nadprůměrné příjmy, ale byly to peníze velice těžce vydobyté a víc než stoprocentně zasloužené.

plakát

Lichožrouti (2016) 

Čekala jsem pozitivně laděnou až lehce rozvernou ČESKOU vyprávěnku ... kouzelnou vstupenku za hranice všedních dní a všedních domácností - do tajných skrýší a útulných komůrek obývaných lichožrouty. Namísto toho jsem obdržela obehranou a z pohledu národních specifik neukotvenou mafiánskou historku v podání avantgardních požíračů lichých (i sudých) ponožek. To se už vážně nezmůžeme na nic lepšího ? Kam se poděl náš ryze český humor a svérázná poetika ? Jakoby se tiše vytratily z našich životů - alespoň na té profesionální úrovni. Snad se jedná jen o dočasný kolaps ... určitou naději ve mně docela nedávno vzbudily "Smrtelné historky" (2016).

plakát

Apokalypsa: 2. světová válka (2009) (seriál) 

Zhuštěná encyklopedie Druhé světové. Jedná se o francouzský dokument, takže převládá francouzská - potažmo "západní" optika a východní fronta a její význam pro průběh i konečný výsledek války jsou dle mého laického pohledu poněkud upozaděny. Dalo by se říct, že tehdejšímu Sovětskému svazu je věnována největší pozornost v souvislosti s paktem Ribbentrop-Molotov, který bohužel výrazně přispěl k úspěchům nacistického Německa v začátcích konfliktu. Nicméně právě Sovětský svaz za něj následně následně zaplatil strašlivou cenu ... stejně tak jako západní mocnosti za Mnichovskou dohodu. Zaplatil celý svět, vinní i nevinní, zaplatil více než padesáti milióny mrtvých, bezpočtem navždycky poznamenaných a nedozírnými škodami - nejen materiálními - na zbídačené Zemi. P.S.: 1) "Apokalypsa: 1. světová válka" (2014) nabízí maličko ucelenější pohled i širší souvislosti - kupříkladu se podrobně zabývá i příčinami První světové. Snad proto, že si dokázala vybudovat větší odstup - odkaz v pořadí druhého celosvětového konfliktu a jeho přesah do dnešních dnů jsou daleko živější a zřetelnější a tudíž je nesmírně těžké během vlastní tvorby dokumentu zachovávat neutralitu. Apokalypsa Druhé světové se tak - možná cíleně - zaměřuje spíše na výčet faktů a unikátní, decentně kolorované dobové záběry; 2) Nevěděla jsem, že Spojené státy by se nerozpakovaly shodit jadernou bombu i na Berlín ... kdyby ji ve správný čas už měly připravenou k použití ... jen aby zabránily Rudé armádě vstoupit do hlavního města Říše.

plakát

Smrtelné historky (2016) 

Ať už jsou smrtelné či nesmrtelné, jejich poznávacím znamením je FANTAZIE ve své absolutní podobě - TA fantazie, která vyznává svobodu bez jakýchkoli hranic a omezujících přívlastků ... fantazie, která je věrná toliko sama sobě - a věří si natolik, že se nebojí střetu s pravidly svých imaginárních světů ani se zákonitostmi přízemní reality. Umí být provokativně konfrontační i kajícně smířlivá ("Antonio Cacto") ... upřímně zvídavá i až nezemsky cituplná ("Maják") ... tvrďácky (ne)kompromisní i správně cynická ("Velkej chlap"). Přitom jen tak na okraj ještě stihne osvětlit široké veřejnosti, že hrdinní drakobijci jsou vesměs "Na draka". Zcela zasloužených 5*

plakát

Divoký Mesiáš (1972) 

Velice nekonvenční a nepoddajná záležitost, věrně kráčející ve stopách OBOU hlavních protagonistů, neboť Dorothy Tutin alias Sophie Brzeská byla Scottu Antonymu rovnocennou partnerkou. Byli jako dva vzájemně spřízněné a už ze zásady vzpurné plamínky - živoucí, žhnoucí a nespoutané ... zdálo se, že je nemůže natrvalo zchladit žádná vodní lázeň - než přišel mrazivý dech První světové.

plakát

Sedm mužů na zabití (1956) 

Jeden z mnoha ... western, který se snaží zapůsobit co nejvíce a unavit se přitom co nejméně, takže kupříkladu o smrti manželky bývalého šerifa se dozvíte jen z doslechu. Do etnických problémů taky moc nezabřednete, neboť prakticky všechny sporné otázky světa - nebo alespoň Divokého západu - lze čistě a spolehlivě vyřešit prostřednictvím: 1) koltů zavěšených proklatě nízko 2) nebo nějaké úctyhodnější palné zbraně. Přitom - podle všech předpokladů - střelecké umění záporných hrdinů zpravidla nedosahuje kvalit střeleckého umění hrdinů kladných. Náznak milostného románku pak svým načasováním zpochybňuje nejen hloubku a ryzost citů minulých - a částečně i současných ... ale i hloubku a ryzost citů jako takových. Podprůměrné 3*

plakát

Operace Crossbow (1965) 

Příběh, který navzdory nosnému námětu působí v některých ohledech maličko ... řekněme neprůbojně. Nicméně detailně přibližuje jak začátky vývoje raketových systémů dlouhého doletu v nacistickém Německu za Druhé světové, tak i nezměrné úsilí Britů o jejich likvidaci, přičemž ani jedna ze stran si nemohla dovolit brát jakékoli ohledy na životy jednotlivců ... 3,5*

plakát

MI-5: Vyšší dobro (2015) 

Zručně natočené, leč místy poněkud nelogické. Super-nebezpečný terorista je přepravován uprostřed dopravní špičky a super-tajní agenti vedou sáhodlouhé rozhovory prostřednictvím super-chytrých mobilů. Leč karty jsou rozdány a rozličné akce zahájeny, aby se mohly nejprve cíleně ponořit do chaosu - a teprve v samotném závěru se zase efektně vynořit a dojít k netrpělivě očekávanému rozuzlení. Divák i filmový průmysl tak víceméně dostanou, po čem touží, a mohou v příkladné symbióze dál kráčet vstříc světlým filmovým zítřkům. P.S.: Jistěže existuje "vyšší dobro", nicméně metody jeho prosazování jsou maličko děsivé a žádná ze zainteresovaných stran zrovna neoplývá morálními zásadami. Nebo jinak - mám určité pochybnosti o správných a špatných stranách našich barikád. Existuje spíš něco jako špatné a ještě horší strany (pochopitelně i strany NEJHORŠÍ, vznikající mnohdy jako vedlejší produkt hrátek stran špatných a ještě horších). Nic pozitivního, řekla bych ... nicméně - jak známo - naděje či spíše víra v nadějné vyhlídky umírá poslední.