Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lichožrouti jsou malí tvorové, kteří žijí s námi lidmi a mohou za to, že lidstvu z každého páru ponožek vždy zůstane jen jedna – lichá. Ponožkami se totiž živí! Osudy hlavních protagonistů LICHOŽROUTŮ a jejich největšího protihráče, podivínského a opuštěného PROFESORA, spojuje příběh hlavního hrdiny, malého LICHOŽROUTA HIHLÍKA, na kterého čekají ve filmu velká dobrodružství. Dny jeho dědy LAMORA, který ho vychoval, jsou u konce a HIHLÍK musí překonat strach, vylézt z okna a vydat se hledat strejdu PADREHO, o kterém neměl doteď ani tušení. Svou odvahu čerpá z toho, co mu vštípil dědeček – lásky k rodině, dobré výchovy a lichožroutího „desatera". Ani v novém lupičském domově u mafiánského strýce a dvou poťouchlých bratranců své ideály a zásady neopouští. A to i přesto, že ho zavedou do nebezpečných situací. Když nakonec s těžkým srdcem přeci jen poruší dvě základní lichožroutí pravidla „ Nikdy nevezmeš celý pár" a „Drž se lidí, ale drž se od nich dál", pak jenom proto, že věří, že vyčerpal všechny možnosti, aby došel ke svému vytouženému cíli – rodině.
S trochou nadsázky se dá říct, že poselství filmu zní: Rodina je nade vše! Drž se té, kterou máš, měj ji rád a dělej vše pro to, aby byla dobrá, protože jinou na tomhle světě mít nebudeš. A je jedno, jestli jsi člověk, nebo LICHOŽROUT! (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (150)

lemonova 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo na rozprávke naozaj dokážem oceniť, je jej výtvarná stránka. Ale pekné pohyblivé obrázky jednoducho nestačia, keď ostatné veci nefungujú: tak poprvé - aj kladné postavy (okrem tej jedinej) sa takmer stále mračia a navzájom si nadávajú. O záporných ani nehovorím, lebo ich správanie často hraničí s brutálnosťou, ktorá podľa mňa patrí do iného žánru. Podruhé - príbeh viazne a finále tvorcovia, žiaľ, nezvládli. Potretie - nezaregistrovala som takmer ani raz, že by sa deti bavili, žiadne výbuchy smiechu sa nekonali (zatiaľ čo som z viacerých strán počula, ako sa deti pýtajú rodičov, kedy to už skončí.) A poštvrté - úplnou katastrofou je hudba, predovšetkým piesne. Ani jedna sa nedá považovať za peknú, vtipnú, nápaditú. Autor nevedel, že píše pesničky do detskej rozprávky??? Nikdy som nebola veľkou fanúšičkou muzikálových rozprávok, ale zrejme si dnes večer pustím nejakú Disneyovku s hudbou od Alana Menkena, aby som si spravila chuť. Bohužiaľ, toto bola premárnená šanca.. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se fakt tezce nepovedlo. Knizky jsem necet, ale urcitou predstavu jsem mel, ale film je fakt tezce mimo. Animace je takova rekneme zvlastni, nechci rict spatna, to urcite ne, jen proste takovej divnej mix Koziho pribehu a serie her Polda, kdy je sice na jednu stranu fajn videt animovanou Prahu, ale na druhou stranu s nejakym presnym usporadanim realii si tvurci moc hlavu nelamou. Jinak pribehove to je naprosta tragedie, nesmyslny soupereni dvou gangu, kdy jeden krade jen jednu ponozku a druhej obe s haldou tezce nesympatickejch, mizerne nadabovanejch a divne se jmenujicich postav. Cloveku je tady fakt vsechno a vsichni ukradeny, obcas je to sice na animak lehce napinavy nebo trosicku vtipny, ale vetsinu casu jen tak odzivate a i tech 80 minut vam prijde zbytecne dlouhejch. Za me nikdy vic. ()

Reklama

maoc 

všechny recenze uživatele

Víceméně všechno na tomto filmu šlapalo, jen ten příběh stál za děravou fusekli. Soustředil se na akční scény, záchranu toho a onoho, která se nevyvedla, aby se o pár lokací dál odehrávala jiná záchrana. Motivace obou band, jednotlivých lidí i Lichožroutů byla pochybná, emoce jsem jim moc nevěřil, v celém příběhu byla jedna jediná Lichožroutka (jejíž motivace věřit Hyhlíkovi byla asi spíš mateřská než milenecká), olej se obvykle v pračce vypere (byť se pralo na 30° a krátce) a krysy v Praze nežijí. Knihu jsem nečetl, ale horší být nemohla. Takže spíš selhalo převedení na plátno. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pohádková moralita o tom, že správné je krást jen s mírou. To jako vážně? Nápad na skrytý svět pletených tvorů, kteří se živí lidskými ponožkami, je roztomilý, ale příběh nemá gradaci. Obsahuje pár zajímavých nápadů, ale chybí mu jasná dějová linka. Nevadí mi, když v pohádce někdo zemře, ale tady se smrt ohání kosou ve velkém, aniž by to vzbuzovalo smutek nebo zadostiučinění. Zanechává to jen jakousi udivenou pachuť. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Uf, tak tohle se hodně nepovedlo. Po docela svižném rozjezdu a představení postav se to rozbředlo do příběhově bezpohlavní hovadiny. A je to velká škoda, protože ty knížky by si slušnou filmovou adaptaci zasloužily. Animace a dynamika samotných lichožroutů je obstojná, ale vše okolo nich stojí za starou belu. Ulice města jsou na úrovni výukového softwaru pro autoškoly a postavy lidí animoval někdo s velmi ošklivým zákalem. Když vidím práci šikovného animátora, jenž dokáže pro YouTube spíchnout amatérské tříminutové video, ze kterého málem přechází zrak a pak jdu do kina na celovečerní snímek s vyloženě odfláknutým vizuálem, jehož tvůrci za něj chtějí zaplatit, cítím se krapet podveden. Spousta lidí nad tím mávne rukou s tím, že takový je už holt český film… na tvorbu chybí finance, stát nepodpoří, distribuce rozkrade, berme co je. A já říkám hovno. Nasrat na podobný šlendriján. Příště si zase raději pustíme něco na tom YouTube. [Jonáš v kině / 11] ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Film debutoval také v Číně, v Rusku a v Jížní Koreji. (petr.koca)
  • Snímek se stal u diváků nejúspěšnějším ryze českým porevolučním celovečerním animovaným filmem. (P. J. D.)
  • Snímek získal na audiovizuálních cenách TRILOBIT cenu v kategorii Dětské poroty, a to „Berounského medvídka“ pro rok 2017. (P. J. D.)

Reklama

Reklama