Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lichožrouti jsou malí tvorové, kteří žijí s námi lidmi a mohou za to, že lidstvu z každého páru ponožek vždy zůstane jen jedna – lichá. Ponožkami se totiž živí! Osudy hlavních protagonistů LICHOŽROUTŮ a jejich největšího protihráče, podivínského a opuštěného PROFESORA, spojuje příběh hlavního hrdiny, malého LICHOŽROUTA HIHLÍKA, na kterého čekají ve filmu velká dobrodružství. Dny jeho dědy LAMORA, který ho vychoval, jsou u konce a HIHLÍK musí překonat strach, vylézt z okna a vydat se hledat strejdu PADREHO, o kterém neměl doteď ani tušení. Svou odvahu čerpá z toho, co mu vštípil dědeček – lásky k rodině, dobré výchovy a lichožroutího „desatera". Ani v novém lupičském domově u mafiánského strýce a dvou poťouchlých bratranců své ideály a zásady neopouští. A to i přesto, že ho zavedou do nebezpečných situací. Když nakonec s těžkým srdcem přeci jen poruší dvě základní lichožroutí pravidla „ Nikdy nevezmeš celý pár" a „Drž se lidí, ale drž se od nich dál", pak jenom proto, že věří, že vyčerpal všechny možnosti, aby došel ke svému vytouženému cíli – rodině.
S trochou nadsázky se dá říct, že poselství filmu zní: Rodina je nade vše! Drž se té, kterou máš, měj ji rád a dělej vše pro to, aby byla dobrá, protože jinou na tomhle světě mít nebudeš. A je jedno, jestli jsi člověk, nebo LICHOŽROUT! (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (150)

nash. 

všechny recenze uživatele

Bohužel zklamání. Kouzelný svět postavený na geniálním nápadu nabízí nepřeberné množství možností jak ho rozvinout a naplnit. Zejména když má ve výbavě i docela schopnou animaci. Místo toho je však zcela vyprázdněn, znásilněn a narván do šablony nápaduprosté rádoby akční nudy, postrádající nejen nadhled, ale také hravost a humor. Na druhou stranu mě Lichožrouti dokázali i překvapit. Nepamatuji totiž animovaný dětský film, ve kterém by tolik postav tak nekompromisně pomřelo. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Bežte do hája. Toto je animák svetovej úrovne a to po každej možnej stránke. Má nápad, príbeh, cit, animáciu, postavy, spád, myšlienky, posolstvo, prostredie aj vtip. Lenže nie je to ten typicky plytký druh humoru, ale dvojznačný, úzko súvisiaci s tými najčastejšími neduhmi nás, ľudí. A nimi sa nakazia práve chudáci lichožrúti, veď niet sa čomu diviť, keď žijú v našej spoločnosti. Perie sa tu chamtivosť, obžerstvo, alkoholizmus a jeho následky, samozrejme nesmú chýbať protiklady, na ktorých záleží. Hodnoty, rodina, priateľstvo, ale nečakajte infantilné či morálne podliezanie sa divákovi. Všetko je tu podávané vo vyvážených dávkach a každý diel zapadá do konceptu príbehu. Ten má švih, gradáciu, vyvrcholenie, dokonca náznak tragédie a vôbec nenudí ako sa navôkol píše. Takže rada pre ufňukaných lamentujúcich, zahoďte predsudky, že tí malí parchanti kradnú fusakle aj Vám a oceňte nemalé kvality animáku, aký navyše vznikol pod Vašou strechou. ()

Reklama

maoc 

všechny recenze uživatele

Víceméně všechno na tomto filmu šlapalo, jen ten příběh stál za děravou fusekli. Soustředil se na akční scény, záchranu toho a onoho, která se nevyvedla, aby se o pár lokací dál odehrávala jiná záchrana. Motivace obou band, jednotlivých lidí i Lichožroutů byla pochybná, emoce jsem jim moc nevěřil, v celém příběhu byla jedna jediná Lichožroutka (jejíž motivace věřit Hyhlíkovi byla asi spíš mateřská než milenecká), olej se obvykle v pračce vypere (byť se pralo na 30° a krátce) a krysy v Praze nežijí. Knihu jsem nečetl, ale horší být nemohla. Takže spíš selhalo převedení na plátno. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Konečně animovaný film, který se svým vizuálem může blížit holywoodské produkci, jen škoda, že stale u nás nemáme dobré scénáristy. Nicméně když odhlédnu od velmi obyčejného příběhu, tak jsem byl mile překvapen. Je tam spousta skvělých momentů, vtipných situací i vizuálních vychytávek. Tak nízké hodnocení si Lichožrouti rozhodně nezaslouží. Spravedlivé hodnocení je někde okolo 75%. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem pozitivně laděnou až lehce rozvernou ČESKOU vyprávěnku ... kouzelnou vstupenku za hranice všedních dní a všedních domácností - do tajných skrýší a útulných komůrek obývaných lichožrouty. Namísto toho jsem obdržela obehranou a z pohledu národních specifik neukotvenou mafiánskou historku v podání avantgardních požíračů lichých (i sudých) ponožek. To se už vážně nezmůžeme na nic lepšího ? Kam se poděl náš ryze český humor a svérázná poetika ? Jakoby se tiše vytratily z našich životů - alespoň na té profesionální úrovni. Snad se jedná jen o dočasný kolaps ... určitou naději ve mně docela nedávno vzbudily "Smrtelné historky" (2016). ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Snímek se stal u diváků nejúspěšnějším ryze českým porevolučním celovečerním animovaným filmem. (P. J. D.)
  • Film debutoval také v Číně, v Rusku a v Jížní Koreji. (petr.koca)
  • Snímek získal na audiovizuálních cenách TRILOBIT cenu v kategorii Dětské poroty, a to „Berounského medvídka“ pro rok 2017. (P. J. D.)

Reklama

Reklama