Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Dokumentární
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Krimi

Recenze (263)

plakát

Josef Špaček - dobře naladěný virtuos (2023) (TV film) 

Dokument s vizuálem 90. let rozhodně nemůže zaujmout mladého diváka, protože v tomto ohledu nezaujal ani mne - ženu střední generace. Už jen ten font titulků je směšný a optika celého pořadu je zcela nedostačující dnešním dokumentárním standardům. Vypadá to, jako kdyby to točil nějaký "zpravodajec" s kamerou na rameni, občas vidíme neostré záběry a vůbec ten "hlavní rozhovor" v Rudolfinu je obrazově fakt hnusný. Přes všechno je vyprávění pana Špačka moc zajímavé i úsměvné a když odhlédnu od obrazové a režijní stránky, je to celkem ucházející dokument, I když někdy až příliš moc hudební a dramaturgicky po 20 minutých zcela vyčerpaný... a ten závěr, to jako faaakt??? :D

plakát

Jména se ctí (2023) (TV film) 

Zajímavé okamžiky i osobnosti. Celkově je dokument ale velice rozstříštěný, bez režie a dramaturgie. Scénář dokumentu je prvoplánový, nepromyšlený a vizuálně velmi mdlý.

plakát

O malých věcech (2023) 

Místy vtipné situace bohužel tento mikropovídkový film nezachrání. Respektuji, že se na české divadelní, hudební a filmové scéně protěžuje  a prosazuje tvorba homosexuálních tvůrců, a nic proti nim nemám, ale myslím si, že tento film příliš zahlcuje svět tuzemské distribuční platformy a do kina úplně nepatří. Jistá dávka talentu je ve scénáři patrná a místy jsem se opravdu zasmála, ale režijní uchopení bylo velmi neucelené, nejasné a producentské velmi velkorysé. Proto bohužel vzniknul zcela průměrný film, který se opět mine s divákem a možná získá nějakou tu útěšnou cenu. S kinematografií toto opravdu nemá nic společného a myslím, že je o tom třeba začít trochu diskutovat. Ve které scéně se vyskytla Radka Caldová? Asi jsem ji přehlédla. Z herců oceňuji Beátu Kaňokovou a Jana Jankovského.

plakát

Brutální vedro (2023) 

Tento film, který se v podstatě celý odehrával v Pardubicích a v přilehlém okolí, není úplně mým žánrem a nechápu, proč bych se na něj měla dívat - jako divačku mě neoslovil a nezasáhl. Je také velmi zdlouhavý a subtilní děj mne spíš zahrnoval nudou. ALE, problematiku mladých lidí vystihuje v mnohém přesně a není vhodné takový film úplně zahodit a přehlédnout. Líbila se mi kamera a oceňuji, že byla na stativu, nikoliv v ruce, jak to často nesmyslně až přehnaně tvůrci používají. Bohužel je to ten festivalový snímek, který se mine s divákem a dostane pár cen útěchy. To je osud všech podobných magisterských, či jiných studentských filmů a debutů v podobném formátu, duchu a stylizaci. Bohužel nevhodné obsazení hlavního protagonisty, který si s takovou rolí vůbec nedokázal poradit, může diváka už po deseti minutých odradit a ochudit ho o pointu a vyznění celého problému současné mladé generace, narozené v 21. století. Je dobré si tento film pustit a zamyslet se nad ním.

plakát

Služka (2023) 

Velmi pomalý film s rozmělněným dějem, ovšem s velice krásnou kamerou a zajímavým hereckým obsazením. Radka Caldová je opravdu působivá a krásná herečka (skvěle se hodí do secesní doby) a text Hany Lasicové příjemně provází příběhem z doby rozpadajícího se Rakouska-Uherska. Nefunguje mi jen spojení zámku Slatiňany s Prahou a další scénické nedostatky. Celkem slušná byla i hudba, ovšem bylo jí někdy až moc, protože musela slepovat řadu zbytečných záběrů. To je ovšem věc vkusu, čtvrt hodiny filmu mohlo jít ven už ve scénáři a tvůrci by ušetřili pět milionů. Je vidět, že režisérka má více štěstí, než rozumu a vlastně její složka a práce je na filmu to absolutně nejslabší.

plakát

Perinbaba a dva světy (2023) 

Příběhově úplně zmatený film, kde nedává nic logiku a nevíte, co se v něm vlastně odehrává. Ale výtvarně je to moc krásná záležitost - je to taková vzpomínka na geniálního Jakubiska a je bohužel vidět, že film dokončil někdo jiný, jinak, spoustu věcí v něm chybí, ale jako parte je to celkem hezké. Beru to jako když někdo představí nedokončené dílo velkého skladatele.

plakát

Lítá v tom (2023) 

Dianiška je na divadle výborný tvůrce. Tento film mu bohužel nevyšel - jednak je z toho velmi cítit jeho divadelní vyprávění a co na scéně může fungovat vtipně, nebo prostě nějak dramaticky, tak v této komedii je velmi krkolomné a fádně. Neříkám, že jsem se místy nezasmála, ale je to velmi prvoplánová záležitost příliš rychlokvašně sebevědomého tvůrce, který má podle mě své místo v divadle. Např. jeho tvorba v Divadle pod Palmovkou, nebo Tělo tajné agentky v Klicperáku je velmi kvalitní a daleko přesahuje tuto neohebnou a ničím originální komedii.

plakát

Klíč svatého Petra (2023) (TV film) odpad!

Janák a Hudský už nemají ani tu prázdnou slámu. Tohle je fakt zločin za veřejné peníze a už by to měl někdo zastavit. Copak tady v ČR není nějaká objektivní dramaturgická skupina, která by řekla - "tohle fakt ne"??? vždyť Janák přece musí mít nějaké svědomí, nějakou zpětnou vazbu od kolegů, nějaké sebekritické myšlení. To fakt chce žrát z koryta na úkor morálky, české poetiky, českého jazyka a kultury?? Prosím. Já úplně pláču neštěstím, když vidím jeho pohádky a většina z mého okolí má úplně stejný názor. Je možné se k někomu odvolat?

plakát

Buď chlap! (2023) 

Další průšvih s neuměteletem Jakubem Prachařem. V půlce jsem to vypnula a do té doby se smála. Ale ne s filmem, ale filmu. Ani můj manžel se nepochlapil a nedokoukal to, i když mě na stole celkem dobré pivo. Je jasné, že se občas objeví takový brak, ale proč jich je proboha tolik??