Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (3 956)

plakát

Mrtvý vesmír (2008) 

Chvílemi zajímavá, ale většinu času zbytečně pomalý vesmírný horor. Hra bude jistě mnohem zajímavější, což je patrné i z trailerů. Animace není tak hrozná, jak se zdá z prvních okamžiků, ale podivný příběh plný zombie je zbytečně ohraný a bez inovace.

plakát

Půlnoční vlak (2008) 

Ryuhei Kitamure. Jeho Aragami byl film, v jehož prostředku jsem si připadal stále jako na jeho začátku, protože se dějově prakticky nehýbal. Midnight meat train je tak posun vpřed. Příběh jednoduchý, avšak zajímavý. Konečně je tu horor, který se nebojí vizuálních nápadů a krve. Skvělá atmosféra, kterou možná kazí jen občasné utíkání "mimo prostory metra", kde už to není tak žhavé. Samotný Vinnie Jones pochopitelně nemá chybu a jeho "řezník" ve spojení s Kitamurovými nápady a kamerou je ozdobou filmu. Co na tom, že některé vizuální lahůdky jsou naprosto povrchní a ignorují například postavení postav v minulém záběru nebo směr jízdy metra. Tyhle lahůdky si divák prostě musí užít, aby ho ve ve strachu dovezli do podivuhodného závěru, který dává divákovi vzpomenout na to, že autoři si "vzali" pár nápadů z krátkého příběhu Clivea Barkera. Závěr je totiž docela tvrdá rána do oka divákovi a někdo po ní bude nadávat na zhovadilost a jiný si prostě řekne "Barker je Barker" a bude klid. Tak jako tak jde o jeden z vizuálně a kamerově nejzajímavějších hororů minimálně tohoto roku. Vždyť jen ta scéna s hlavou ...

plakát

Elegantní vesmír (2003) (seriál) 

Vynikající dokument, který přibližuje a snaží se příjemnou vizuální i jednoduchou formou přiblížit problematiku moderní fyziky, teorie relativity a kvantové mechaniky. Hostem je Brian Greene, autor stejnojmenné knihy Elegantní Vesmír, který zvládá svoji roli skvěle a je až s údivem, jak se z obyčejného fyzika stává výborný průvodce na televizní obrazovce. Pokud hledáte dokument, který se snaží o co nejlepší vysvětlení a přiblížení všech problematik okolo teorie strun, určitě jste právě našly dokumentární vrchol současnosti. Přesto možná dokumentu uškodilo rozdělení do 3 částí, protože by asi stačily dvě, ve kterých by informace byly napěchované po okraj a nebyl by čas na "rekapitulace toho co víme".

plakát

Dagon (2001) 

Znáte ty filmy, v kterých vypadá všechno tak neuvěřitelně amatérsky, uměle a nedokonale, až vás to nějak osloví a dokonce zaujme? Přesně takový je Dagon, který využívá povídky H. P. Lovercrafta, který je mimochodem pomyslným autorem příšery z letošního hitu Cloverfield. Vše je tak levné a amatérské, že vás to zaskočí, ale brzy začne hladit láskou k látce a snahou, jí přiblížit a vystihnout pro obyčejného neznalého diváka. Třeba první potopení hlavní postavy do moře k velkému kruhu s obrovskou propastí uvnitř patří mezi nejlepší momenty filmu. Po tomhle hodně lituji, že už neletí v kinech horory a tak se pravděpodobně jen stěží někdy díla Lovercrafta dočkají "pořádně kvalitních " adaptací. Ale naděje umírá poslední.

plakát

Vyvrženci pekla (2005) 

Prvoplánovité a zbytečné. Hodně krve, hodně mlácení a snahy o co největší úchylárnu. Všechno k ničemu, protože Rob Zombie, i když má velmi špinavý styl plný všeho možného jen ne toho, o čem si povídají křesťané, dokazuje svou nekonečnou zvrácenost, které obětuje klidně celý snímek. Příběh sleduje jednu hodně ujetou rodinku a nenabízí prakticky nic zajímavého. Pokud měl tohle být horor, tak propadá na celé čáře a vyvolává více smíchu než strachu v divákovi, který prohlédne jeho povrchnost. Nudný příběh, v kterém stále očekáváte velký zvrat a něco překvapivého a ono nic.

plakát

Burn-E: Světlo galaxie (2008) 

Velmi jednoduché a zábavné. Doplňující zábavný děj k celému Wallemu trochu napovídá, že tohle možná mělo být v původním filmu, ale raději to kluci z Pixaru sestřihaly jako samostatný kraťas. Snad jedinou chybou je velmi jednoduše předvídatelný příběh, ale malé to určitě pobaví ještě drobek více.

plakát

Otevři oči (1997) 

Alejandro Amenábar potvrzuje svoje kvality. Herecké obsazení nemá chybu, možná snad kromě Najwa Nimri, která mi moc nesedla (Penélope Cruz mi to vynahradila:)). Nejvíce mě však oslovil scénář a příběh samotný. Sukničkář, který ženy jen využívá se konečně zamiluje a jeho minulost v podobě poslední zhýralé milenky mu háže klacky pod nohy. Především závěr, může být pro někoho zbytečně velké sci-fi, ale právě to dává filmu krásný nádech snové verze reality. Bohužel pro Abre los ojos, byl natočen americký remake Vanilkové nebe, který film prakticky kompletně kopíruje a jen přeobsadil postavy a přidal New York. Oba tyto filmy jsou velmi silné, ale ten, který uvidíte první na vás bude mít větší vliv a vyvolá více emocí. Velmi silný snímek, který patří k tomu nejlepšímu, co bylo ve Španělsku natočeno. Teď už jen otevřete oči....

plakát

Sledování (1998) 

Nolan ve své prvotině předvedl vše, čím je dnes tak proslavený a uznávaný. Velmi kvalitní scénář, dobrý výběr herců a skvělá atmosféra. Přesto je Following filmem, který je velmi jednoduchý a přes závěrečné procitnutí snímkem bez velkých a nečekaných zvratů. To je vzhledem k tématu možná trochu škoda, ale je to vynahrazeno krátkou stopáží, která udrží jednoduchý film v pohybu bez výraznějších hluchých míst. Na první pokus je to také překvapivě vyzrálé a dobře natočené.

plakát

Milionář z chatrče (2008) 

Co udělá z moderní pohádky o tom, jak se chudý chlapec z indického předměstí stal milionářem, film roku 2008? A) Umění Dannyho Boylea B) Dlouhé hlazení srdíčka až se divák rozpláče C) Skvělý soundtrack a výborné tempo D) Osud ... D je správně. Kdo by nechtěl zažít tuhle pohádku tisíce a jedné otázky, na které vám jen život (a diváci v sále:)) pomůžou najít odpověď? Úchvatné tempo, krásný vizuál, výborná hudba, překvapivě příjemní herci a celé to má hlavu i patu. Kouzelná záležitost. Takovouhle indickou sladkost s anglickou precizností divák nemá často vidět a o to víc je pohlcující.

plakát

Zpětná reakce (1996) 

Slabý film, v kterém se snaží Kyle MacLachlan hrát, ale moc mu to nejde. Některé filmy ve mě vyvolávají smutek, když vidím, jak se v nich Kyle dokáže zakopat a být nevýrazný i přes svou bradu... Elisabeth Shue je vedle něj vrchol erotické vzrušenosti a je neustále oblečená a chová se jako "lehká holka". To mi ve filmu vůbec nesedělo a od prvního náznaku ploché postavy jsme se o ni nezajímal, protože její "příběh" byl jasný a jednoduchý. Bohužel. Celkově film nenabízí žádné překvapení, ani pořádnou atmosféru, která je opravdu slabá. Prvotina a hned nejslabší film jinak známého a celkem úspěšného scénáristy Davida Koeppa. Prázdný film, který chtěl sázet na příběh o "apokalyptickém" světě a tahle sázka vůbec nevyšla.