Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (1 715)

plakát

Black Panther: Wakanda nechť žije (2022) 

Klidnější tempo, více dialogů než digitálního inferna, nádherný vizuál - je to vůbec Marvelovka? --- Ryan Coogler, režisér prvého Pantera, a boxerského filmu Creed, mi naservíroval po dlhej dobe niečo uzemnenejšie, rozvážnejšie a ľudskejšie, než na čo som z podobných žánroviek zvyknutý. Na to, že mal byť Coogler profesionálny futbalista, a až záhy sa stal scenáristom, a skrze písanie režisérom, je až neuveriteľným príbehom naviac. Wakanda Forever nie je cheesy ukecané, odfláknuté vfx tornádo, ale štrukturovaná dobrodružná prehliadka prekrásných scenérií, okorenená neľahkými osudmi hlavných i vedlajších postáv. Pomalšie tempo mi bolo veľmi sympatické, a absencia neustálej akcie priam balzamom na dušu. --- Paradoxom je, že začiatok a koniec filmu, ktoré sú najviac dedikované Chadwickovi Bosemanovi, vo mne vyvolali najviac rozporuplné pocity, vďaka ktorým sa nemôžem rozhodnúť, či boli legitímnou poctou hereckému kolegovi, alebo samoúčelným dojením emócií, nezávisle od samostatných kvalít tohto filmu. Rád si to onedlho pozriem znovu.

plakát

Black Adam (2022) odpad!

Mal som ťažké záchvaty smiechu, obzvlášť z neuveriteľného výkonu Aldisa Hodgea ako vtáčieho muža. V kombinácií s odvedenou prácou strihača filmu nepochybujem, že dostane predstaviteľ orlieho okatého muža zlatú malinu. Bol by som svojim nemiestnym, neprofesionálnym smiechom nepríjemne rušil ľudí v kine - na moje šťastie, tam skoro nikto nebol - okrem môjho brata, ktorý ma na tento opus vytiahol so sloganom: Neboj, pokial budeme mať šťastie, bude to také zlé, že sa po dlhej dobe náramne pobavíme. A mal pravdu. Ale čo je veľa, to je veľa: áčkový rozpočet, béčková hudba a vizuál, céčková réžia, déčkový herci, a éčkový scenár. Jednoducho lahoda za 200 mega. No nepodpor to, aby sa už konečne prestali natáčať digitálne sajrajty bez štipky vkusu a duše...

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Adar (2022) (epizoda) 

Po troch epizódach: Scenár, herci, výprava - všetko perfektne funguje, a strháva moju pozornosť takou intenzitou, že sa opäť cítim ako 12 ročný chlapec, keď prvý krát čítal Pána prsteňov - niet čo viac si priať.

plakát

Poslední závod (2022) 

Mám hodně rád sportovní filmy, a na poslední závod jsem se moc těšil. Film má historicko-politický kontext, má napětí, a povedenou technickou stránku. K čemu to ale všechno je, pokud je scénář nepolíben dramaturgií. Ve výsledku má divák pocit, že v první půlce ještě koukal na nacionalistický sportovně-společenský konflikt, a v té druhé na pietně lítostivý film jěště před tím, než by kdokoliv umřel. Výsledný dojem je rozporuplný, a tak se dá říct, že se jedná o promarněný potenciál. "Zátopek" měl taky své mouchy, ale jednalo se o mnohem komplexnější počin, který si s radostí pustím znovu.

plakát

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) 

Nemám rád digitálny sajrat, a aj napriek tomu som si pozrel film, ktorý má v názvu "The multiverse of Madness" - takže za miestami až mučivý filmový zážitok si môžem sám... Nie som prekvapený úpadkom Marvelu, nakoľko majú za sebou desaťročie kinematografického a kasového vrcholu, ktorý im bude závidieť celý zbytok filmového sveta ešte niekoľko dekád. Môžu za to najsympatickejšie komiksové postavy všetkých čias a dokonalý casting - naopak, teraz prichádza éra pokusov žmýkania dolárov z druhoradých postáv a multikulti obsadení, kde už nie vždy hraje prim herecké remeslo prvého kalibru. ---  Politická korektnosť je koncom vtipu, a kvôty sú elixírom netalentu. --- Cumberbarch týmto filmom urobí radosť alespoň svojim Cumberbitches, Olsenka je herecky vynikajúca, a naopak Gomez zablúdila do nesprávneho vesmíru - do toho hereckého. Sam Riami osvieži svojím miestami 90-kovými psychedelickými kamerami a strihmi, ale kôli slabému scenáru film pôsobý vo výsledku nekonzistentne a zastaralo. Prišla doba, keď bude štandardom, že keď niektorú Áčkovú Marvelovku vynecháte, tak vlastne skoro vôbec o nič neprídete.

plakát

Elvis (2022) 

Je to oficiálne: Baz Lurmann je najlepší DJ na svete, a díky nemu je film Elvis obrazovo i hudobne-dramaturgicky najnápaditejším biografickým snímkom. Tie hudobné prechody mali až psychedelický účinok! --- Ak bola tá video nahrávka "Unchained melody" naozaj jeho poslednou nahrávkou v živote, tak už chápem, prečo sa stal Presley legendou. Toľko emócií, nasadenia a energie v speváckej interpretácií som možno ešte nikdy nevidel.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Neskutočný tlak, ktorý ma zatlačil do sedadla kina - po dlhých rokoch. Nakoľko som konzervatívny romantik, 90-ková nostalgia miešaná s neskutočnými zábermi a strihom ma totálne dostali, a pri odchode z kina som cítil plnohodnotný pocit kinematografickej katarzie. Film, ktorý sa nebál v tejto premäkčenej dobe "mať gule" a tiež staromódne srdce plné emócií. Cruise sa vykatapultoval opäť do hereckej stratosféry rýchlosťou 12 718km/h.  --- | 27.5.2022, CC, Ústí n L | --- Jednoduchosť a krása. Srdce mi aj druhý krát plesalo tempom, že som len ťažko dýchal - tieto rezonancie na mňa majú paralyzujúci účinok v tom najlepšom slova zmysle. Viac vo video denníčku  | 7.6.2022, CS Anděl, Praha | 

plakát

Boj o moc - Sbohem a neplačte (2019) (epizoda) 

L to the OG! Taklhe to vypadá, pokud si sofistikovaný scénář dá záležet, a dvě sezóny směřuje všechno k jedinému katarktickému momentu. A fucking masterpiece!

plakát

Boj o moc - Večeře v Dundee (2019) (epizoda) 

Nečakaný výstup Jeremyho Stronga  v hudobnom čísle, a príhovor Jamesa Cromwella robí pre mňa z tejto epizódy doterajší vrchol Succession. "L to the OG"

plakát

Nejsilnější hlas (2019) (seriál) 

Dlhú dobu som nechápal, ako mohlo vzniknúť v Amerike médium, ako je Fox. The Loudest Voice mi to krásne vysvetlil. Russel Crowe a jeho herecký koncert v kombinácií so scenárom, ktorý mohol napísať naozaj len sám život.