Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (6 641)

plakát

Váhavý střelec (1956) 

Vojna není kojná, ale tahle to v ní nevypadalo ani dnes ani tehdy. Nebyl jsem na vojně a ani bych nikdy nešel, ovšem tohle má fungovat jako propagace armády. Více by o nám o tom mohl říct dřívější komunistický agent a současný prezident Pavel. Toho by snímek jistě bavil o dost víc. Nicméně z tohoto idylického pohledu je zřejmé, že jde o 50. léta, seriál Chlapci a chlapi teda o vojně vypovídá pravdivěji. Na druhé straně je pravdou, že Jaroslav Marvan mohl hrát v sebevětší pitomosti, ale vždycky podal poctivý výkon a stojí za to se na něj koukat. Pro Jana Třísku šlo o první roli...

plakát

15 let TV Nova: První (k)roky (2009) (pořad) 

Začátky si už moc nepamatuju, ale pravda je, že když pomineme všechny průšvihy Novy, tak jejich tzv. první kroky jsou obdivuhodné. Začínali v malém studiu, do té doby byla dominantní hlavně státní televize. Ty začátky byly zkrátka nové a přicházely pořady, které do té doby nikdo nikdy neviděl. Třeba i to slavné Eso, na které jsem taky koukal. Nemluvě o tom, že zprávy jely najednou hlavně na Nově.

plakát

Amistad (1997) 

Dlouho trvalo, než ta svobodná Amerika zrušila otroctví a ještě v 60. letech fungovala segregace černých. Amistad je perfektní historický film, který popisuje výhru skupiny původně otroků nad právním systémem Spojených států. Snímek je skvěle obsazen a nádherně popisuje místa, v nichž se láme právo se zájmy státu. To bohužel funguje dodnes a podobných výher se v historii asi neodehrálo mnoho, spíše naopak.

plakát

Všechno bude (2018) 

Občas mě skutečně zaskočí, co všechno může vyhrát Českého lva. Příběh o dvou dospívajících cestovatelích je vskutku podivný a starší generace by se asi hodně divili, kam se současná generace dopracovala. Ukrást auto, chrlit jednu pí.u a kur.u za druhou a pak si sbalit holku za jediným účelem, což se jim naštěstí nepodařilo, to chce kuráž, odvahu a fištrón. Jenže ti kluci toho zase tolik neprožili a rozhodně na to nebudou ve stáří vzpomínat jako na úžasné dobrodružství.

plakát

Professor Marston & the Wonder Women (2017) 

A to se o Americe říká, že jde o nejsvobodnější zemi světa. Jenže tomu tak nebylo vždy a co mám informace od příbuzných, není tomu tak ani dnes. Zatímco v 21. století jde o jiné problémy, tehdy šlo především o cenzuru, morálku a zažité tradice. Tehdy obyvatelé těžko mohli snést nějaký sexismus, navíc na plátcích komiksů, co by asi dnes říkali filmu Love v kině. A tehdy těžko mohli chápat soužití muže se dvěma ženami. Co by asi dneska říkali na různé typy vztahů, tři sta pohlaví apod. Svět se změnil, ale tehdy byl prudérní. Osobně si navíc nemyslím, že Wonder Woman je ta nejikoničtější hrdinka. Je sexy, to se jí nechat musí.

plakát

Všechno nejlepší (2014) (pořad) 

Házet všechno do jednoho pytle je nesmysl. Udělaly se seriály, které sledovala půlka národa, to zase jo. Stejně tak i celá řada pořadů a nejen zábavných, ale i publicistických. Líbilo se mi úvodní číslo, působilo to velkolepě. Dál šlo ale hlavně o pořádnou party. Pravda je, že řadu pořadů zapomněli a možná by nebylo od věci je připomenout. Protože mladší generaci dneska třeba Gumáci už nic neřeknou a přitom to svého času byla bomba a koukal na to snad každý.

plakát

Šťastně až na věky (2022) 

Dokumentární film bych bral spíše jako učebnici nebo encyklopedii různých typů vztahů. Ano, sledujeme různé páry, kterak zkouší něco, co česká společnost zatím neumí nebo nechce pochopit, ale hlavně na to není zvyklá, protože je to stále něco nového. Je tu ovšem jedno velké ALE... Zpočátku to totiž vypadá tak, že všem jejich vztahy vyhovují, jak se ovšem ukazuje, není tomu tak zdaleka u všech. A prakticky všechny páry narážejí na různá úskalí. Ve finále vlastně šťastní nejsou, jak se ukazuje. A když to celé porovnám s faktem, že vlastně jde jen o takovou sondu na bázi diskuze, jelikož se v rodinách vlastně nic moc neděje, co by stálo za 98 minut našeho času, pak jde o průměrný snímek, který prostě jen ukazuje, jak mohou i žít ostatní. Jako propagace takových vztahů nebo snad podpora to ovšem fungovat nebude, ba právě naopak. Časem se ukáže, že se lidé vrací ke starým osvědčeným a staletími zažitým modelům. To asi neplatí o seznamování přes seznamku. Pokud si to ještě někdo nevyzkoušel, lze to doporučit jako další zkušenosti. Ti co ale někdy byli na seznamkách ví, že se na nich pohybují hlavně úchylové a nadrženci. Nebo laciné ku.vy prahnoucí po bohatém a pokud možno krásném chlapovi, který by je vozil někam na luxusní dovolené a z ní by se pokud možno stala žena v domácnosti. Vztah tam nalezne možná 1 % lidí. Tím hůř, že se na těchto různorodých aplikacích, pokud možno čím víc, tím lépe, pohybují deset, patnáct let titíž lidé. A nepřekvapila mě ani žena, vrcholně zklamaná ve vztahu se zadaným mužem. Jestli čekala, že tu druhou někdy opustí, byla dost naivní. Nakonec, proč by pak to samé nemohl dělat jí, co dělal té předchozí, tedy ji podvádět roky s nějakou milenkou?

plakát

Všichni tančí Novambu (2004) (pořad) 

Já si vzpomínám, jak byla Novamba svého času obrovský hit. Nakonec píseň Lucie Bílé a Martina Pošty se stal velkým hitem. Tento tehdy přímý přenos, ale mohl být přeci jen lepší. Lucie Vondráčková se zrovna nehodila do pozice moderátorky a nemyslím si, že by jí to extra šlo. Problém byl taky v jednotlivých disciplínách. O těch se dá říct, že jim chyběl nápad a vtip.

plakát

Čtyřlístek (2024) (seriál) 

Čtyřlístek byl komiks, který si z dětství pamatuju a moc rád jsem ho četl. Na seriálu už od první chvíle (ne)zaujme dabing. Já bych si představoval jiné dabéry. Kupříkladu: Fifinka - Jitka Molavcová, Myšpulín - Ivan Trojan, Bobík - David Novotný, Pinďa - Josef Dvořák. Uznávám, že zvolení představitelé jsou přeci jen o něco mladší, ale ty hlasy mi k nim moc neseděly. Co se týče příběhů, chybí mi v nich vtip a nápad. Přeci jen je tentokrát velká přímočarost spíše na škodu. Těm původním komiksům se tento seriál zkrátka nevyrovnal.

plakát

Purunga, muži na útesech (2021) 

Nevím, kde vzal Valentin Proult pro svůj debutový dokument námět, ale na filmu si dělal téměř všechno sám. My sledujeme vyprávění jednoho z mužů, jehož zaměstnání je sběr mlžů. Práce to není jednoduchá, ale těžká a navíc i životu nebezpečná. Vybírat si ale asi moc nemohou. Nabídka pracovních míst v téhle oblasti, na rozdíl od mlžů, není bohatá. Spíš si říkám, co tím přesně chtěl básník říct. Samotné vyprávění může působit monotónně a pokud se dokument vysílá v noci, tak doslova povzbuzuje ke spánku. Chtělo by to ho něčím chvílemi ozvláštnit.