Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný
  • Romantický

Recenze (1 714)

plakát

Vzorný kinematograf Haška Jaroslava (1955) 

Zdá se mi,že povídkám uškodily vsuvky, které je oddělovany, byť s komentářem mistra Wericha. Lipský nás jimi chce navodit atmoaféru počátků naší kinematografie, a tak hrdiny povídek v nich vidíme jako diváky představení, jež je pak karikuje v plné nahotě, jak to Hašek uměl podat. I slavný Případ s křečkem je mnohem vtipnější v knize než ve filmu. A tak oko diváka potěší snad jen dětské tvářičky Václava Postraneckého a Vladimíra Pucholta.

plakát

Hospoda Na mýtince (1997) (divadelní záznam) 

Jedna z nejslabších her Divadla Járy Cimrmana postrádá větší nápaditost, něketré gagy jsou zakomponovány dost násilně a smích diváka je dost nucený. Mnohem lepší jež samotná hra je seminář, který tradičně Cimrmanovy hry předchází, některé náměty z něho použili autoři jako podklad k filmu Jára Cimrman ležící, spící...

plakát

Muži, ženy a děti (2014) 

Velice aktuální film o tom, jak internet ovlivňuje životy především mladých lidí, kteří přestávají rozlišovat virtuální svět a realitu, ale především jsou ohrožováni uveřejňováním svého soukromí, především fotografií. My starší se na věc díváme jinak a není divu, že někdy jsme úzkostliví až přehnaně, což málem kůže skončit tragicky, když matka nechtěně odhalí vztah své dcery, kterou chce vší mocí bránit.

plakát

Idealista (2015) 

Ano, takto to v politice chodí, na systému nezáleží. Ale faktem zůstává, že od 2. světové války a vzniku paktu NATO mají Spojené státy své evropské "spojence" za něco méněcenného a nesvéprávného. A pokud už dojde k pořádnému průšvihu, rozhodně se k němu nehodlají přiznat. Atomové zbraně nad územím, nad kterým oficiálně neměly co dělat, ale díky tajné dohodě dánské a americké vlády na grónské základně zřejmě byly a zcela určitě nad tímto ostrovem létaly stroje s nákladem atomových a vodíkových bomb. Novinář vyšetřující dvacet let starý případ sice vyvázl jen s podmínkou, ale jako profesionál skončil... Velice silný příběh.

plakát

První velká vlaková loupež (1978) 

Nevím, proč je v Česku uváděna nepřesně jako Velká vlaková loupež, protože stejný film známe o úplně jiné vlakové loupeži. Tahle klasika s S. Connery je velmi vydařenou adaptací knihy, snad i proto, že scénáře i režie se ujal sám její autor, takže mohl ve filmu vyjádřit své představy. Film měl výborný dějový spád, nepostrádal napětí i výborné výkony herců, je zajímavé, jak diváci v takovýchto filmech fandí lupičům...

plakát

Rebel bez příčiny (1955) 

V padesátých letech byl asi hollywoodský film na vrcholu. Ta doba byla k tomu jako zrozená, protože se sešli výteční herci a režiséři. James Dean toho mohl natočit mnohem víc a prokázat svůj talent, takhle ho budeme znát z několika klasický hfilmovýchrolí, k nimž bezesporu Rebel bez příčiny patří. Chlapec, který se chce v novém prostředí zařadit mezi místní vrstevníky, to nemá snadné a tahle snaha nakonec vede k velké tragédii, přestože závěr filmu je klasický americký - vítězí perně vybojovaná láska. Natalie Woodová byla krásná holka.

plakát

Eliška má ráda divočinu (1999) odpad!

Ono to tak trochu odpovídá režii i obsazení. Bláíznivá pantomima bez ladu a skladu, spojení Divadel Husa na provázku a Sklep, tahle dvě obsazení mě nikdy zvlášť divácky neukojovala, ale když se to takhle smíchalo, tak vznikl skutečný odpad bez ladu a skladu, bez jediné nosné myšlenky, prostě plácanina, která možná zaujme jen skutečné odborníky ve filmovém "umění"...

plakát

Vrásky (2011) 

K animovaným filmům pro dospělé poučen rodinnými kýči z Hollywoodfu přistupuji obezřetně a nikterak je nevyhlkedávám. Vrásky se však Španělům skutečně vydařily - snad i proto, že nebyly animovány aspoň z větší části počítačem, takže zmizel ten 3D pohled na figury a divák se více mohl soustředit na vlastní přívběh starého bankovního úředníka, jehož děti šoupnou do Domova důchodců. Film je laskavý, vtipný i krutý zároveň, rozhodně by tak nevyzněl s živými herci.

plakát

Sophiina volba (1982) 

Možná má samotný román větší výpovědní hodnotu, ale výborné herecké obsazení a zvláště Meryl Streepová z filmu udělalo obrovský zážitek, film jsem viděl už asi potřetí a vždycky se zatajeným dechem, třebaže jsem jeho děj už dobře znal. Co muselo být strašnějšího, než se rozzhodnout, které z dětí bude žít a které bude zplynováno... Člověka jímá hrůza, jen si to představí.

plakát

Legenda jménem T-34 (2018) 

Je to příběh tanku T-34, který světu pomohl k vítězství nad hitlerovským Německem, je to jeho oslava a ukázka, co všechno tento obří stroj uměl. Příběh vypadá dost nepravděpodobně, ale je živý, dramatický, ale přitom na to, že je označen jako "akční", je velmi přehledný. Sovětští zajatci využijí toho, že byli vybráni k výcviku německých tankistů na nejmodernějším stroji světa, kterého se nacisté kdesi zmocnili, a utečou z lágru až do Čech...