Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (4 788)

plakát

Loukoumades me meli (2005) 

Taková ta málo povedená řecká komedie, u níž od začátku víte, že chatrný námět těžko něco zachrání. S tím pedofilním podezřením to bylo celé trochu na štýru. Prase hledající místo lanýžů loukomades, proč ne.

plakát

Věčnost a den (1998) 

Dát Theovi jednu hvězdičku... je mi to moc líto, ale kromě krásné hudby film nic jiného nepřinesl. Jen hroznou nesnesitelnou nudu. Příběh starého pána, který "už zítra půjde" ale ještě před tím se setká a poslouží mladému albánskému klukovi, je xtou variací na putování hlavní postavy. Tentokrát i napříč časy a nebudu tvrdit že to bylo chaotické, spíš k ničemu. Tyhle depresivní příběhy o odchodech, smrti a vzpomínání jsou na hony vzdáleny tomu, co chci v Řecku vidět.

plakát

I limouzina: Komodia parexigiseon (2013) 

Ty scény v kavárně! Nic se tam neděje, a je to tak pohodově hlaďoučce natočené, že by jeden zpíval! Moc se mi to líbilo, a když se tam objevila ještě Doukissa Nomikou...  Roadtrip už tak zábavný, ale setkání s profesorem zase vyšvihne laťku vysoko. Moc zvláštní, krásný film jenž mě odkazuje hledat jemu co nejpodobnější. Vřele doporučuji všem milovníkům řeckého jazyka, protože kdy jindy uslyšíte Samuella Becketta hovořit jazykem našich předků.

plakát

Případ SK1 (2014) 

Moc dobrá lekce z francouzského jazyka. Masakry mladých žen v nevšedně poskládaném vypravování. Na začátku sledujeme soud, ale pak nás vyšetřování dost zmate a určitě tušíte, že to celé bude jinak. Fajn krimi.

plakát

Vysoká karetní hra (1972) 

Přidejte si Miloše Kopeckého v dabingu a počítejte s dokonalým zážitkem. Sociálním aspektem velmi krutý příběh, ale Peppinovi a jeho káře se budete smát. Nejlepší byla Kleopatra a její suché hlášky: Kam jedou? Prohrát nám nový byt.

plakát

Mia zoi tin ehoume (1958) 

Veselá komedie, u níž jsem v druhé části dost trpěl. Když je Kleon chudý, je to skvělá komedie, když se chová jako kokot a opíjí se pod obraz, přestávám mu fandit. Bibi je na můj vkus poněkud stará (ovšem její představitelce Yvonne Sanson bylo v době natáčení 33 let, tedy byla v nejlepším věku). Závěr asi není happy endem, nicméně tvůrci si s city diváka docela pohráli a chvíli to vypadalo, že to skončí ještě hůře. Drachny kam se podíváš. Dimitris Horn byl skvělým komediantem.

plakát

Pašování Hendrixe (2018) 

Námět slibuje skvělou zábavu, ale tvůrci to nedokázali. Není to vtipné, zajímavé a už vůbec ne napínavé.

plakát

Shirley Valentinová (1989) 

Natáčeno na ostrově Mykonos! Tedy ještě když nevypadal tak jako teď, takový klid byste dnes sotva hledali.  Je dobré vidět, že britský vtip lze občas najít v jeho nejkvalitnější podobě. Začátek v Británii je takový odlehčený emancipovaný kitchen sink bloody routine realism, ale jakmile se dáma vydá s Olympic airlines do země kde slunce svítí skoro pořád, posouváme se stylově dost jinam. Líbil se mi ten začátek a střídání časových rovin.

plakát

Festival pana Rifkina (2020) 

Když i já říkám, že už je to prostě, nuda, Woody je na odpis. Kdyby aspoň něco bylo trochu jinak, ale do úvodní hudby po závěrečné titulky posledních 5 filmů pořád ta samá písnička. Hlavní postava velmi dobře hraje to co by před dvaceti lety hrál WA, sám sebe. Ani sexappeal hereček není tentokrát to co by film utáhl, lokality fajn, ale jináč buď pořádnou změnu, anebo už raději nic. Skandál okolo WA mě fakt nezajímá.

plakát

Její práce (2018) 

Výborný pohled na řeckou ekonomickou krizi očima nejposlednější z posledních, uklízečky v nákupním centru. Nekvalifikovaná síla, tradiční nakřivo postavený mustr hlavy rodiny jako demiurga všeho dění (na pracáku, sázejícího v ΟΠΑΠu) a ženy jako jeho služky dostává trhliny když se žena "emancipuje" otrockým zaměstnáním, kde se na zákoník práce rozhodně nehledí. Ačkoliv nevím nic o poměrech v zahraničních řetězcích podnikajících na území Řecka, a vlastně nic moc ani o tom tradičním konceptu řecké rodiny, připadá mi že tenhle film tne do živého. Dusivá atmosféra z práce, z nejistoty, z rozmazlené dcery co by potřebovala řezat od rána do večera, z líného chlapa co umí jen připalovat jednu od druhé. Sondu z nižší části řecké společnosti, je třeba hodnotit vysoko.