Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (366)

plakát

Víkend (2011) 

Gay Before Sunrise roztažený na víkend. Co víc si přát?

plakát

Pokoj (2003) 

Řeknu vám, vidět to v Londýně ve vyprodaném kině s (lehce) přiopilým nadšeným publikem a s živým úvodem od Tommyho Wiseaua a Grega Sestera, a s házením stovkami lžiček při každé scéně s lžícovými dekoracemi, to byl teda zážitek. Pravý kultovní film, který je fakt tak špatný, až je dobrý. Shut the fucking door Lisa!

plakát

Few Moments with Eddie Cantor, A (1924) 

Lee de Forestův pokus a vynalezením optického soundtracku, který se ale kvůli špatné kvalitě reproduktorů neuchytil. Eddie Cantor byl stejně jako Al Jonson židovského původu, a slavný pro svoje vystoupení, kde hrál černochy. Dokonce mu i jako prvnímu byla nabídnuta hlavní role v Jazzovém zpěvákovi.

plakát

Jazzový zpěvák (1927) 

Moc často ve filmech neuvidíte Žida hrát černocha. Navíc, je potřeba vyvrátit mýtus 'němého filmu', který nikdy nexistoval, nějaká zvuková stopa se vždycky vyskytovala (ať už vypravěč, orchestr...). Ale Jazzový zpěvák je revoluční v tom, že je to první film, který začal používat synchonizovaný zvuk, přehrávaný živě z přístroje Vitaphone.

plakát

12 let v řetězech (2013) 

No, bylo to docela dobrý. Příběh o zotročeném svobodném černochovi, no ještě aby to kvůli tomu sociálně-historickému kontextu nebyla síla. Ejiofor dobrej, Cumberbatch lepší, ale hlavně Dano a Fassbender dokonalí. Klasický McQeenovy dlouhý záběry to s těma pár scénama (bičování, ou jé) vytřelily nahoru, ale i tak, nejlepší film roku to rozhodně není, i když Akademie si to kvůli tématu asi myslet bude. Mimochodem, ten soundtrack je jakože předělávka Shame od Harryho Escotta v podání Hanse Zimmera? Mimochodem 2, na Shame to nemá ani omylem.

plakát

Walter Mitty a jeho tajný život (2013) 

Soundtrack vážně dělá film. Kvůli Wake Up a hlavně Space Oddity jsem do kina musela jít znova. Ben Stiller vyrobil úžasnou feel-good hollywoodskou pohádku, která teda sice vyzní i trošku ironicky právě v tom momentu, kdy Sean Penn mluví o focení sněžného levharta, když je zároveň celý film natočený v tak líbivém instagramovým stylu, ale pro ten pocit překonání strachu z neznáma se to dá odpustit. A scéna s Conanem a letenkou do Jemenu za 86 dolarů? Už dlouho jsem neviděla bližší film :').

plakát

Zbav se svých miláčků (2013) 

Další příklad, že film s Allenem Ginsbergem prostě nemůže být špatný. Daniel Radcliffe se sice nepřestává snažit, ale na Dane DeHaan jentak někdo nemá, ale vlastně celý herecký ansámbl je fajn a společně funguje, jen Kerouac by mohl být trochu výraznější a Michael C. Hall je zase správně stalkersky creepy. Navíc potěší dobový i nedobový soundtrack v zásadních scénách s M83 a TV On the Radio.

plakát

Jih proti Severu (1939) 

Klasický Hollywood ve své nejlepší formě s příběhem tak citově i narativně epickým, že čytřhodinová stopáž ani nejde znát.