Reklama

Reklama

Walter Mitty (Ben Stiller), nesmělý a věčně snící fotoeditor časopisu Life, se ve svém jednotvárném životě jen těžko potkává s realitou, a proto raději žije ve svém vysněném světě. V něm se mění na dokonalého romantického hrdinu bojujícího za lepší, spravedlivější svět. Trestá padouchy, zachraňuje pejsky z hořících domů a ochraňuje bezbranné ženy. A také se ve svých snech stává cílem obdivných pohledů kolegyně Cheryl (Kristen Wiig), kterou bez jejího vědomí do svých snových toulek často angažuje. Ale i ve svém reálném životě se jednoho dne Walter musí rozhodnout k zásadnímu kroku do neznáma a opustit bezpečný přístav archivu plného negativů a fotografií, kde jsou jeho největším nepřítelem jen pomalu padající prach a ústrky šéfa (Adam Scott). Aby zabránil svému vyhazovu, musí najít ztracený negativ fotografie, která má být na titulní stránce časopisu. Kvůli tomu musí najít slavného fotografa Seana O'Connella (Sean Penn). To ale neznamená zavolat si taxíka a zajet o pár bloků vedle. Představuje to dobrodružnou cestu okolo světa, putování divočinou a nejzapadlejšími kouty naší planety, protože nepolapitelný fotograf-dobrodruh je hvězdou fotožurnalistiky proslulou neúnavným odhodláním hnát se za příběhem bez ohledu na to, kam až jej zavede. A tak se Walter musí vydat po jeho stopách. (CinemArt)

(více)

Videa (18)

Trailer 2

Recenze (1 402)

MMR 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trošku něco jiného. Film nebyl špatný, sice je dle mě nadhodnocený, ale na to teď nebudu hledět. Ben zahrál pěkně, hlavně kvůli němu jsem se na to těšil. Ovšem se mi tam nehodily ty jeho myšlenky a přechod do jeho světa. Naopak mě rozesmálo pár věcí, díky kterým jsem se nakonec rozhodl hodnotit takto. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kdyby si Stiller nesportovně nepodrazil nohy hned úvodním newyorským aktem, kdy Walterovy over the top smyšlenky jsou jak něco z Tropické bouře a tedy v naprostém rozporu s náladou i atmosférou, o které se to (od vydání se na cesty dokonce i úspěšně) snaží, tak mohl být dojem výrazně příznivější. Byť i tak by se to nezbavilo nálepky "ten biják, který se stejně tak zarputile jako zoufale po dvě hodiny snaží o to samé, čeho již nesrovnatelně lépe docílil první trailer". ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Walter Mitty býval jako kluk punker a skejťák se spoustou bláznivých nápadů a představou, že mu svět bude jednou ležet u nohou. Dnes je to nesmělý a nevýbojný muž středních let, který tráví většinu času v archívu a z pracovní rutiny a před pocitem nenaplněných životních ideálů se čím dál tím častěji uchyluje do říše snů, kde úspěšně konkuruje komiksovým hrdinům a nečiní mu nejmenší potíž oslnit sympatickou kolegyni, se kterou by rád navázal intimní vztah. Ztráta důležitého negativu a vybuzená profesní hrdost ho vyprovokují k opuštění bezpečné ulity. Několik následujících dní se změní ve velkolepou jízdu, během níž Walter navštíví tři kontinenty a přesvědčí se, že se sny dají měnit v realitu. Už několik generací filmových diváků se uchyluje k filmovému médiu proto, aby unikli z přízemní reality do světa bezbřehé fantazie a Walter jim dává naději, že i oni coby tuctoví všední lidé mohou zažít báječná dobrodružství a něco velkého dokázat. Walter Mitty kombinuje několik žánrů od komedie přes romanci až po road movie a nutno říci, že patří k těm vzácným případům, kdy to dobře funguje, mj. i díky osobnímu nasazení Bena Stillera, který v projektu viděl jedinečnou příležitost vymanit se ze škatulky laciných bavičů a stát se respektovaným všestranným tvůrcem. V zámoří film rozdělil kritiky a publicisty do dvou ostře protichůdných pozic. Jedni mluví o vysoce zábavném, dobře vypointovaném a řemeslně špičkově zpracovaném snímku, který by si zasloužil nějakého Oscara, když už ne v hlavních kategoriích, tak aspoň za technickou stránku. Druzí s týmž zápalem hovoří o laciném sentimentu, podbízivosti a nenaplněných ambicích, které by měly být odměněny Zlatou malinou. Co si budem povídat, Walter Mitty je midcult jako vyšitý, ale za sebe můžu říct, že jsem si ho opravdu užil, vychutnal si skvělou kameru s obrazy nádherné přírody a dovolím si Waltera Mittyho doporučit jako ideální případ rodinného snímku, který může fungovat napříč generacemi, vzdělanostními i pohlavními rozdíly. Celkový dojem: 90 %. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Už mě tyhle hry na to, jak se někdo na prahu hnití změní z připosranýho kravaťáka na buddhistu, nebaví. Připouštím možnost, že za jistých okolností by se mnou film udělal to, co s většinou (79%), protože kdo z nás se v tom alespoň malinko nepozná, ať hodí kamenem, ale tentokrát se mi to kromě nádherných záběrů na přírodu nechce polknout. Možná ještě film o postavě Seana Penna, ale ani pohled na vzácné zvíře vymazlenou technikou nebyl tak zcela ryzí, aby vteřinové okouzlení obratem nezměnil v podebrání. Přijeď k nám na louku a nech se oblézat klíšťatama ... jen pro ten dnešní den, pak smeknu. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Nebál bych se označit Waltera Mittyho za midcult, který klasicky předstírá, že sděluje nějaké velké pravdy o životě a přitom vlastně stvrzuje ty nejkonzervativnější truismy šířené masmédii (abyste mohli sbalit holku svých snů, potřebujete být na obálce časopisu). Není to samozřejmě tak jednoduché, ale nemůžu se zbavit dojmu, že tohle není nic víc než primitivní "kvíz" pro přiměřeně oduševnělého diváka, který očekává, že mu film tu svoji myšlenku naservíruje dostatečně polopatě a přitom bude hýkat nad svojí vlastní sběhlostí. Vlastně to ani nejde tak "daleko" jako Coelhův Alchymista, který tvrdil to známé otřepané, že "není důležitý cíl, ale cesta" - tady se i ta cesta zdá být prostředkem k dosažení určitého vysněného cíle. Jak už tu ale zmiňovali ostatní, film si v mnohém protiřečí a není to v tomto případě znak přínosné nejednoznačnosti, nýbrž spíš přizdisráčství. Fotbálek při západu slunce s Afghánci tomu nasazuje korunu a jenom ukazuje, že svět je pro Waltera Mittyho pohlednicí z toho nejpovrchnějšího multikulturního centra, kde se všichni skládají na strádající Tibeťany a sami ani pořádně neví proč (asi proto, že jim to hlavně přijde cool). Navíc hrdina dělá většinu zásadních rozhodnutí kvůli té buchtě a ne kvůli sobě, ale ne že by ho ten film za jeho přístup vytrestal, ale (spoiler) on ho za něj odmění, což mi přijde to nejvíc zvrácené na tomhle líbivém a lehce kýčovitém bijáku. Bene Stillere, vrať se prosím k satirickým metakomediím typu Tropické bouře, na tomhle je stejně nejvtipnější ta parodie Benjamina Buttona, případně odkazování na matrixovské souboje Nea s Agentem Smithem. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (37)

  • Erupce sopky Eyjafjallajökull se podle filmu odehrála 2. května, ke skutečnému výbuchu, který zahltil dýmem celou Evropu, však došlo 17. dubna. (ricky4)
  • Předloha - stejnojmenná povídka Jamese Thurbera - má jen asi 5 stran a celá se odehrává během jediného odpoledne, stráveného na nákupech. Film s ní má společný pouze název a námět denního snění. (scharkan)
  • Výroba a autorizovaná distribúcia filmu podporila viac ako 15 000 pracovných miest. (Laslo)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama