Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Recenze (128)

plakát

Ex Machina (2014) 

Nechal jsem si na hodnocení jeden den odstup...ano, byl jsem nadšený jako blázen, už když jsem viděl trailer. Originální sci-fi, budoucnost, roboti, to já můžu. A neméně nadšený jsem byl i během shlédnutí tohoto snímku. Perfektní výprava (ten exteriér a příroda kolem - dokonalé) pěkné barvy a výborně dokreslující hudba. Inteligentní scénář, aspoň tak se mi jevil. Příjemné zvraty. Možná lehce nečekaný konec (upřímně si myslím, že to mohlo skončit se zavřením dveří a gradující hudbou). Co je ale můj problém je, že ten film nakonec pro mě působí možná tak nějak "plánovaně". Jakoby se snažil udělat co největší parádu za málo peněz. Teď nenarážím na rozpočet, ale spíš to poselství, neboť se nejedná o nic převratného a nového. Když bych to měl porovnat s nedávným snímkem Her, tak ten mě dostal všemi deseti. I tak, jedno z těch lepších sci-fi posledních let, které jisto jistě stojí za shlédnutí. Velké plus patří bezesporu vizuální stránce a výkonu herců. Pořád se jedná o silný nadprůměr a kvalitní snímek.

plakát

Soudce (2014) 

Víte, ze začátku jsem si říkal, na nedělní odpoledne na Nově dobrý, ale nemějte mi to za zlé. Prvních pár minut se mi zdálo režijně kostrbatých a možná i trochu jako jedno velký klišé. Z náznaků některého humoru jsem byl docela nerozhodný, jestli jde teda o vážné drama nebo ne, ale s postupem času se děj, režie, atmosféra a tak i nějak to komorní kouzlo filmu semknulo a pomalu mě začalo pohlcovat. Dojemné, místy silné drama, které stojí na především perfektním výkonu Roberta Duvalla. Z počátku mě trochu vadil ten věčně arogantní (snad jak v každém jeho filmu) Downey Jr., ale i tomu sem po čase přišel na chuť. Asi jsem byl správně naladěn a film mi zahrál na mojí cíťo strunu, nicméně nebudu lhát když řeknu, že jsem si tento snímek užil a zanechal na mě hlubší dosah.

plakát

Godzilla (2014) 

No přátelé ruku na srdce, dlouho jsem neviděl takovou tuctovou americkou chujovinu...jedna příšera byla asi málo, tak jim tam šupnem jěště jednoho, něco jak pavouka s křídlama né? Né, rovnou dva ! Boha jeho...ale pěkně popořádku. Na Godžilu jsem se těšil...a úvod vypadal opravdu zajimávě, ale po chvíli jsem věděl kam to půjde a od prvního momentu, kdy se nám představila ta černá potvora, to u mě skončilo. Co se týče vizuální stránky - paráda, některé záběry a ono celkové zpracování Godzilly stálo fakt za to (viz scéna na mostě). Zvuk též na jedničku, dunělo mi to tady jedna báseň. Příběh? Průser. Skoro bych řek, že tam ani žádný není. Tak debilní shoda náhod, někdy jednání hrdinů a určité vysvětlení některých situací, no, každému po jeho gustu. Já se přistihl několikrát jak se uculuju a odfrkuju, že tohle snad není možné (ještě aby bylo, že?). A nakonec vlastně naše potvorka Godzillka je kámoš, která chrání celé město před záhubou a v příštím díle ji uvidíme po boku Avengers. No soráč, ale za mě fakt, jak jsem řekl, chujovina. Zlatá klasika s Renem a Broderickem...tu jsem si opravdu užil a pobaví mě dodnes, i když vím, jak to hromada lidí odsuzuje. Sere pes. Každý si najdem něco. U mě spíš 1,5 *

plakát

Nezlomný (2014) 

Tak nakonec velmi milé překvapení. Paní Pittová to pěkně zrežírovala, né že né. Musím říct, že film mě bavil. Jsem velký fanda těhle výjimečných osobností, kteří dokážou ve všemožně těžkých situacích ze sebe dostat takřka nemožné a posunout práh lidského odhodlání až na bod nekonečna. Scénáristicky to není nic, co bychom už v jiným filmech s podobnou tématikou neviděli, ale i tak to pěkně na sebe sedí a navazuje, že se holt na to prostě dobře kouká. Sympatický výkon Jacka O'Connella v hlavní roli a obdivuhodná práce s kamerou, která mě připomněla podobný rukopis ve Spielbergových filmech. Na závěr bych snad jen dodal, že Louiho upřímně obdivuju. Tohle jestli si ten talián zažil...všechna čest.

plakát

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008) 

Jako totální fanda Fincherovi práce jsem se k tomuto snímku stavěl docela odtažitě. Nějak mi to příběhově nesedělo k tomu všemu, co už zfilmoval. Temné thrillery, houstnoucí atmosféra, působivá kamera a perfektní vizuální a barevné nasvícení scén...a najednou tu máme docela cíťo příběh o "normální" zamilované dvojici. Ono ale v jednoduchosti je zřejmě opravdu síla. Až mi to trochu připomínalo Forresta Gumpa, tím vším co zažil a jak dlouho také trvalo, než si ti dva k sobě našli cestu. Dojemné a srdcervoucí, co si budem, oči v průběhu sledování děje vlhnou. Perfektně napsaný příběh s nenásilnou režií a pěkně plynoucím vyprávěním. Fincher dokázal, že je prostě pan režisér, ať se jedná o cokoliv.

plakát

Vetřelec (1979) 

V první řadě bych se vysral na kočku, jasný?...Ridley Scott započal novou epochu potvor z vesmíru, o tom není pochyb. Vetřelec je jedním nejlépe provedených filmových potvor jaké vůbec existuje, o tom taky není pochyb. Atmosféra je parádní a nápad byl také výjimečný. Nicméně já pět nedám. Mě osobně tam chyběla nějaká desetinná čárka, aby to dosáhlo toho potencionálního požitkářského vrcholu. Nicméně i tak jeden z nejpůsobivějších sci-fi snímku světové kinematografie.

plakát

Vražda na objednávku (1954) 

Pro mě opět dokonalý Hitchcock a opět naprostá spokojenost. Napínavé až do konce a upřímně jsem byl zvědavý, jestli teda ty dveře otevře nebo ne :) Ray Milland elegán jak cyp.

plakát

V pasti (2005) 

Dal jsem čtyři i když po pravdě jsem váhal. Je to originálně a perfektně barevně zrežírované, atmoška v první polovině filmu dokonalá...ale občas jsem některé ty jejich počiny v chování moc nechápal. Z konce jsem byl tak trochu v rozpacích, nicméně i tak si myslím, že si to tu čtyřku (tak tak) už i kvůli výkonu Ellen Page zaslouží.

plakát

Zabíjení (1956) 

Poměrně krátký filmek, nicméně s vynikajícím tempem. Dá se říct, že zpracování tohoto snímku bylo jedním ze základních stavebních kamenů moderních gangsterek a filmů, ve kterých jde především o dokonalé přepadení, o perfektně naplánované loupeže nebo o promyšlené podrazy... tak jak je známe například v podobě Dannyho parťáků, Podfucku aj. Stanley na dobu, ve které byl film natáčen, přišel s opravdu originálním režijním pojetím filmu z kterého kinematografická scéna žije do dnes. Pátou hvězdu jsem musel dat jednoznačně za ten konec. "Dobrá, dejte ho odbavit."

plakát

Okno do dvora (1954) 

Nádherný film, nemám k tomu co dodat :) Krásně to uteklo.