Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Recenze (223)

plakát

Teorie velkého třesku (2007) (seriál) 

4* po všech odvysílaných dílech. Hlavní nápad je mírně okopírovaný z IT Crowd, nicméně mnohem lépe zpracovaný a neztrácí kvalitu s dalšími epizodami. IT Crowd mě strašně zklamal svým nevyužitým potenciálem a i když Big Bang není naprostá špička současných sitcomů (za tu považuji momentálně How I Met Your Mother) je to alespoň nadprůměr, který si drží svůj standard. Uvidíme co přijde po stávce scénaristů.. edit: Po začátku druhé série přidávám poslední hvězdičku - BBT je rozhodně jeden z nejlepších současných seriálů a neupadá.

plakát

Howlův kráčející hrad (2004) 

Není nad to, když vás váš oblíbený režisér nezklame a ZASE natočí nádherný film přesně ve svém stylu. Doba pokročila - máme mikrovlnky, mobilní telefony a internet, ale Miyazaki točí pořád stejné, poctivé filmy jako před dvaceti lety. V dnešní době plné renderování a digitálních efektů působí klasicky kreslený příběh s nádhernou hudbou jako šálek večerního kakaa v zimě (odpusťe mi to klišé, ale vážně to tak je :-)). Howl je jiný a zároveň stejný jako ostatní Miyazakiho filmy. Ústřední témata jsou univerzální a věčná - láska, souzení, odpuštění a napravení. Fantazie autora nezná hranic a vám nezbývá než se velikosti jeho génia podřídit a tiše sledovat co přijde. Jako velké plus vidím i drobnou změna v naléhavosti - v dobách, kdy to nebylo moderní Miyazakiho filmy výrazně upozorňovaly na válku, důležitost ekologie apod. Teď, když je to v podstatě módní trend, režisér už neapeluje tak silně jako dřív, což určitě není na škodu.

plakát

Temný rytíř (2008) 

Možná je lehčí zahrát vyšinutého záporáka než upřímného dobráka, ale i přesto podal Ledger asi nejlepší herecký výkon, jaký jsem kdy viděl. Vážně je to taková bomba jak se všude píše :-) Krok s ním ale drželi i ostatní herci a celkově to všechno fungovalo tak jak má. Rozpolceného Bruce Wayna mi bylo líto a z Jokera jsem měl husí kůži a skoro jsem cítil jeho propocené líčidlo. Už samotný jeho hudební motiv - stále se zesilujícící zvuk sirén - je naprosto geniální; tak prostý a tak funkční. Stačí když začnou houkat a víte, že "teď to nebude dobrý." Christopher Nolan skvěle zvládl už svůj první batmanovský film a pokračování s titulem Dark Knight dovedl téměř k dokonalosti a zvládl u toho zachovat styl i atmosféru jedničky. 1. místo v žebříčku IMDB a tudíž nejlepší film na světě je podle mě hodně nadsazené a o Batmanovi rozhodně nemůžu říct, že jsme neviděl nikdy nic lepšího; zároveň ale pochybuju, že si tohle vůbec někdy řeknu...hodnotím naprosto jistými pěti hvezdami.

plakát

Prosíme přetočte (2008) 

Díky bohu je Michel Gondry zpátky. Po nádherném a neuvěřitelně nápaditém filmu Věčný svit neposkvrněné mysli přišel Gondry s Naukou o snech, která kritiky poměrně nadchla, ale mě vážně zklamala. I když byla plná Gondryho hravosti a jednoduchých (ale o to roztomilejších) triků, celkem jsem se nudil. Be Kind Rewind mě ale zase dostalo a splnilo má očekávání. Jack Black tentokrát sice přímo neexceluje, ale roli městského retarda zahrál od srdce, tak jako on hraje asi všechno. Nápady, jak kluci "ošvédovávají" filmy a točí remaky jsou k popukání a v posledních 15 minutách zase film dojme téměř k slzám. Gondry je dospělý s duší dítěte a nejspíš i proto je tenhle film tak příjemný a milý. Nebýt fanda filmů, je to možná jenom za 4*, ale kvůli tématice musím přidat a tenhle film si to rozhodně zaslouží.

plakát

Pahorek (1965) 

Pahorek je psychologické syrové drama z prostředí vojenské věznice. Asi nikdy jsem ve filmu neviděl tak dobré herecké výkony u VŠECH protagonistů a pokud jste shlídli Zelenou míly vězte, že "zlý strážný" z tohoto filmu nesahá tomu z Pahorku ani po kotníky. Film nabírá tempo a graduje od začátku až do dechberoucích závěrečných 20ti minut a mně ještě teď běhá mráz po zádech.

plakát

Život pod vodou (2004) 

O tomhle filmu jsem vůbec nic nevěděl. Kamarád ho donesl se slovy "je to nějaká komedie s Billem Murrayem, tak na to kouknem" a já musím říct, že tak příjemně překvapen už jsem dlouho nebyl. Od začátku to mělo moc příjemnou komorní atmosféru a humor byl...prostě Murrayovský :-) Inteligentní, suchý, neprvoplánový a trefný. Stárnoucí zbohatlá hvězda mezi oceánology Stev Zissou se v krizovém středním věku musí vyrovnat se ztrátou popularity, smrtí přítele, nedostatkem štěstí i peněz, ale hlavně se sebou samým. Jeho nafouklé ego dostává jednu ránu za druhou a Bill si musí přiznat, že už není ten fajn chlapík co býval. Neuvěřitelným překvapením, byl Owen Wilson a Cate Blanchett. Oba dva zrovna moc nemusím, ale Owen tentokrát nemusel dělat grimasy a přiblblé vtípky a kupodivu mu role velice sedla, stejně jako Cate, která zahrála roli, která mi byla ze všech jejích rolí nejpříjemnější. Ani jeden nevybočovali z týmu jinak poměrně neznámých herců, o "jakovždyskvělém" Billu Murrayovi nemluvě. Zkrátka a dobře byl to příjemný oddechový film prokládaný roztomilou animací, se skvělým podvodním soundtrackem a scénami, které rozesmívaly i dojímaly. 90%

plakát

Casablanca (1942) 

Stává se často, že klasiky jsou zklamáním a tak jsem od Casablancy nic nečekal. Příjemně mě překvapila a navzdory všem, kteří ji tady vyčítají kde co, musím dát 5*. Příběh, který známe z mnoha jiných filmů...a přece je to trochu jiné. Má to zkrátka jakousi atmosféru, kterou všechny osatní slaďáky už jen napodobovaly. Přeslazenost bych nekritizoval, protože je to zkrátka Hollywood 40. let se vším všudy. Ingrid Bergman je nádhernou femme fatale a ve filmu je několik nezapomenutelných scén, jako třeba ta, kdy Francouzi Marseilleisou přezpívají Němce. Casablanca byl krásný filmový zážitek a těším se, až ji někdy uvidím znovu.

plakát

Ward 13 (2003) 

V téhle 15ti minutové parodii nechybí snad jediné filmové klišé béčkových i nebéčkových hororů. Dramatickou hudbou plnou smyčců počínaje a muži v maskách s motorovými pilami konče. Zažijeme honičky, souboje, jízdu o život (ne v autě ale na kolečkových křeslech), mutanty, šílené experimenty....mám pokračovat? Ano - skutečně se toho do 15ti minut vleze tolik :-) Navíc ve vtipné a odlehčené podobě. Jak se to Peterovi Cornwellovi povedlo ale máte čas rozmýšlet až po konci, protože v průběhu se ani na chvíli nudit nebudete.

plakát

Genre (1996) 

Průlet filmovými žánry s roztomilým králičkem (občas králičicí :-) ) v hlavní roli :) "No rabbits were harmed in the production of this film" :-)) Jeden z nejzábavnějších krátkometráku, co jsem viděl. Klasický Herzfeldt.

plakát

Pokání (2007) 

Pokání je výborný film po všech stránkách a něco takového tu dlouho nebylo. Skvělé herecké výkony, výborně napsaný scénář, nádherná hudba, krásná, dynamická kamera a skvělá režie. Filmu prakticky nemám co vytknout a vypisování jeho předností by bylo jenom opakování jiných komentářů. Nejvíce mi ale v paměti utkvěla neuvěřitelně promyšlená scéna z pláže v Danquerku, která bez jediného střihu trvá asi 5 minut; vidíme v ní stovky komparzistů a...no to zkrátka musíte vidět. Jediné co mi trochu nesedlo byl konec, který mě tak nějak vytrhl z dokonale vybudované atmosféry období druhé světové války. Chápu, že je to skvělé řešení a dějově se mi tento konec líbí, jen to zpracování zkrátka nebylo ono. edit: Po druhé projekci musím zvýšit na 5*, protože závěr už mi do celku skvěle zapadl. Poprvé jsem se asi špatně vyspal :-)