Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (405)

plakát

Ruoma de shi qi sui (2002) 

Příběh o naivní Ruo Ma, která se zamiluje do městského frajírka. Děj není příliš komplikovaný, asi nejvíc mě šokovala existence sdíleného telefonu (共同电话) v jedné scéně. Myslela jsem si, že je děj zasazený někdy do první poloviny 90. let a přitom byl produkován v roce 2003! Ve filmu je také dobře vidět typický způsob, jak Číňané zobrazují etnické menšiny na jejich území. Ruo Ma nosí každý den tradiční oblečení, nezná žádné technické vymoženosti, žije primitivní způsobem života v neelektrifikovaném domě mimo civilizaci. Na druhou stranu A Ming pochází z velkého města, je světem protřelý, seznámí Ruo Ma s walkmanem, vlastní motorku a fotoaparát atd. A Ming je ve filmu vykreslován veskrze pozitivně, ačkoliv neplatí nájem (chudák za to nemůže, okolnosti nepřejí), bije svou přítelkyni (zasloužila si to, asi?) a Ruo Ma očividně využívá k vydělávání peněz, kdy nechává lidi, aby si ji fotografovali (jistě, dává jí čast peněz, ale zneužívá dívčiny naivity, jejich obchodní vztah je značně nerovnoprávný). Vyobrazení (hlavně) zahraničních turistů je samo o sobě úsměvné, hlavně když se jako cizinec v Číně setkáte často s opačným případem - Číňané si vás bez vašeho svolení fotí a natáčí a také jim to nepřijde ani trochu blbé.

plakát

Tian cai ji ben fa (2022) (seriál) 

Seriál mě velice bavil. Děj točící se kolem paralelních světů a cestování do minulosti je super. Také mě velmi inspirovala pozitivní message seriálu: "Dělej, co tě baví a uspořádej si život podle sebe." Moje nejoblíbenější postava byl otec Lin Zhaoxi, který se snad vždy zachoval správně a Zhaoxi bezvýhradně miloval a i když byl geniální, nikdy nebyl arogantní, jen lehce excentrický. A pak tu máme Pei Zhiho, který hravě trumfne v toxičnosti mnohé stalkující týpky v k-dramatech. Pei Zhi (z obou paralelních světů) je ďábelský genius bez jakéhokoliv morálního kompasu, který nemyslí na nic jiného než na sebe. Jakmile ho potká nějaké dilema, kdy musí něco obětovat, pokaždé obětuje blaho jiných, slepě sleduje jen svůj zájem a nenaslouchá žádným racionálním argumentům. Klidně Zhaoxi vydírá a podvádí. Bohužel není nikdy řádně konfrontovaný svými skutky a zamilovaná Zhaoxi mu toleruje úplně všechno. To, že ho drama za jeho chování nekrituzuje, je zajímavé, protože v seriálu je hodně moralizujících momentů (čínský režim je přece jen čínský režim). Pokaždé, když postava udělá z dobrých pohnutek přestupek vůči systému (Lin chodí hrát do nelegálního kasína, Zhaoxi podvádí v matematické soutěži) je dopaden a potrestán. Také policie je zobrazovaná hodně pozitivně, bojuje s bezprávím, ale také soucítí s "pracujícím lidem". Mohla bych ještě napsat daleko víc, ale spokojím se s tím, že seriál vřele doporučuji, protože se rozhodně jedná o kvalitnější čínské seriály.

plakát

Agáta Jaromíra Soukupa (2022) (pořad) odpad!

Obrovské zklamání. Čekala jsem spíše reality show plnou fingovaného drama, hádek, luxusních dovolených a Soukupa snažící se působit jako romantický milovník. Místo toho koukám, jak Soukup sotva pustí Agátu ke slovu a musí všechno mansplainovat a do všeho jí kecat. O Soukupovském humoru ani nemluvím. Těšila jsem se na tu prasárnu zbytečně, nedá se to žrát stejně jako Agátina rajčata.

plakát

Dalších 365 dní (2022) odpad!

Zajímalo by mě, jak by byl film dlouhý, kdyby z něj vystříhali scény důležité pro děj a dialogy a nechali by jen únavné motnáže a sexuální scény. Asi by ho ani moc neubylo.

plakát

Drahoušci kují pikle (2019) 

Je to strašná kravina, nebudu lhát. Jenže jsem se několika vtipům královsky zasmála a reprezentace gayů a leseb zde byla lepší než v mnoha hollywoodských filmech, takže nakonec dávám vysoké hodnocení.

plakát

Jigeumbuteo Syotaim! (2022) (seriál) 

Kdy už se konečně Korejci vybodnou na tu osudovou karmickou lásku přesahující několik životů a podobné nesmysly? Jinak by to bylo za pět.

plakát

Země medu (2019) 

Příběh o hamižnosti lidí a jejích dopadech na přírodu. Hatizde přeji jen to nejlepší, snad jí dokument pomohl.

plakát

Neskutečná Anna - Pochybní přátelé (2022) (epizoda) 

Tak tady moje putování s Annou končí. Děj epizod začíná být hodně repetitivní a nezáživný a s Annou se opravdu nedá sympatizovat ani trochu, nemá žádné charisma. Ani mě nezajímá, jak vlastně seriál Annin příběh zakončil, já končím po tomhle dílu.

plakát

Rudá jako rubín (2013) 

Náhodně jsem na film narazila v televizi a po chvíli mi došlo, že jsem kdysi četla knihy. Myslím, že se film podařil, a co se žánru týče, patří k těm lepším romantickým filmům podle knížky.

plakát

A jak to bylo dál... - When in Rome (2021) (epizoda) 

Hahaha, seriál je trochu nebinární a nebojí se to říct nahlas a komentáře na ČSFD se můžou z toho zbláznit. Jinak díl nic moc, standup mi nepřišel vůbec vtipný a dát mu tolik prostoru byla chyba. Kdyby tam nebyl, dala bych čtyři hvězdy.