Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Recenze (1 688)

plakát

Abigail (2024) 

Jako obstojná popcorn zábava do kina je Abigail dostačující, ale jako cokoliv výše nikoliv. Režisérská dvojka už u svých posledních Vřískotů a Krvavé nevěsty ukázala, že řemeslo jim není cizí a fajn thriller jsou schopni natočit bez problému, ale taky ukázali, že na cokoliv lepšího, šokujícího nebo zkrátka kvalitnějšího vyloženě ještě nemají, a to stejné platí i pro Abigail. Ta těží zejména ze své originality (banda bad guys zamčená v domě s upírkou, která si je jednoho po druhém loví - to tady ještě nebylo) a taky z přijemného hereckého obsazení, jelikož skupinka Kevin Durand - Kathryn Newton - Angus Cloud jsou všechno známé tváře a rozhodně potěší. Zábavu film nepostrádá, humor taky občas zafunguje a vlastně jsem se v kině celkem dobře bavil. To vše ale do doby, než přišlo "finále" a tvůrci doslova vyndali mozek z hlavy a měli z nějakého důvodu potřebu završit film totálním shitfestem, kde už NIC nedávalo smysl a tahali si "upíří" pravidla z klobouku jak se jim zachtělo (jednou někdo jde zabít, podruhé ne, jednou se někdo "nakazí", jindy zase ne...). Objektivně čistý průměr, kterému trochu sráží kvalitu fakt špatně zakončený závěr, kde jak kdyby tvůrci neměli vůbec tušení, jak završit celý film a vyloženě vařili z vody. Škoda.

plakát

Argylle: Tajný agent (2024) 

Čekal jsem další úlet ve stylu Kingsmana nebo alespoň nadstandartní zábavu z dílny Vaughna, který mě zatím většinou jeho věcí dostal, ale tohle je teda blbina na všech frontách a čím víc o tom přemýšlím, tím víc negativ nalézám. Jediné, co zde totiž mohu naplno pochválit, je technická a vizuální stránka filmu, která diváka (naštěstí) ničím vyloženě nesere, plus hlavní neokoukaná tvář sympatické B. D. Howard. Zbytek ovšem rozhodně díru do světa neudělá a je to špatný pokus o naprosto NESMYSLNÝ mix žánrů, kdy zpočátku se film tváří jako akční spy movie, ale postupně se přehoupne do velmi nefunkční komediální roviny, ve které párkrát vykouzlí úsměv, ale nevyvolá smích ani jednou, načež se ke konci překotí i do vyslovené parodie (bruslení na ropě, dýmová akce…), díky které už mou pozornost ztratil úplně. Stejně tak herecká esa jsou pěkný clickbait, jelikož Cavill ve filmu doslova ani nehraje a je zde jen v pár vteřinách a další jména jako Samuel L. Jackson, Dua Lipa nebo John Cena jsou na tom úplně stejně a déle jak pár záběrů se zde taky neohřejí. Jediné, co mne vyloženě bavilo, byla první svižná polovina a následný obrovský twist, kterému musím uznat dostatečný moment překvapení, ale od té doby to celé jde hodně z kopce a film se šíleně plácá někde mezi odbytou a nudnou akcí a nevtipným humorem a když už neví, kam dál, přijde poslední hřebík do rakve v podobě už zmíněné “parodie na finále”, která je skvělou ukázkou, jak se to nemá dělat. Zklamání cítím obrovské, protože jsem se těšil na kombo Rkové akce a božího humoru ve stylu Kingsmana, ale tady nemám vůbec, co ocenit. Těžká bída.

plakát

Avatar: Legenda o Aangovi (2024) (seriál) 

Je to sice drahé, technicky barvité a vizuálně nápadité, nicméně rating PG a celková až přespřílišná doslovnost a cringe dialogy z Avatara dělají až moc dětskou záležitost. Děti a fandové celého Avatar fenoménu budou rádi, ale pro zbytek dospělého publika je tohle ztráta času, která ač své kvality má, nemá nám moc co nabídnout.

plakát

Butchers Book Two: Raghorn (2024) odpad!

Levná fejková krev, trapné laciné gore a ještě hůře působící celkový dojem z filmu. By mě teda zajímalo, kde tady kolegové viděli těch "pár kvalitních scén", já tedy nenašel kromě hromady odfláknutých mord ani jednu zajímavou či vizuálně uspokojivou. Neskutečný brak.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Tady asi není moc co dodávat, jelikož tohle vystihli všichni zcela jasně. Villeneuve je bůh, film je jednoznačně jeden z nejlepších v historii kinematografie a ačkoliv mě možná bavila jednička trochu více, tak se nedá jinak než za plnou pětku. Veledílo.

plakát

Echo (2024) (seriál) 

Tohle byla velká prapodivnost. Čekal jsem origin postavy z Hawkeye a nějaké spory s Fiskem a skrze celou tuhle provázanost Fisk-Hawkeye-Daredevil-Punisher jsem doufal v nějakou fan service provázanost, akce, fighty či cokoliv kolem, ale tohle byla do 4 hodin natažená story, která by se dala shrnout do 20minutového kraťasu, kdy Maya zaútočí na vlak s Fiskovým zbožím a ten se za to mstí. No, mstí… Jak se to vezme, ono když tady jsou 2 laciné akce za celou “sérii”, těžko říct, jestli se tomu dá říkat msta. Jediné, co tedy na seriálu mohu vyzdvihnout, je flashback s Daredevilem, u něhož akce rvala koule a dala mi naději v dobrý zbytek seriálu, ale opak je pravdou a celý zbytek je víceméně fiasko. Fisk po střele do hlavy zázračně žije, NEemoce a neschopnost zahrát jakoukoli duševní interakci v prvním díle je až děsivě bijící do očí a vlastně vůbec ani nechápu, proč je nám tady tak nasílu tlačen origin postavy jménem Maya v podobě síly jejich indiánských předků, který je tak strašně nezáživný a obyčejný, až se divím, že tímhle vyplnili tvůrci doslova snad třetinu stopáže. No diametrálně odlišný zážitek, než jsem čekal. Chtěl jsem Fisk-Maya fight a vývoj, místo toho jsem dostal usoplenou telenovelu o indiánských předcích s jednou dobrou akcí a NULOVÝM posunem celého Marvel příběhu kupředu.

plakát

Fallout (2024) (seriál) 

No tak já tady asi rozhodně nebudu pozitivní jako většina ostatních, kterým očividně stačí k uspokojení málo. Od Falloutu jsem čekal nabušenou scifi jízdu, ve které dostaneme nářez vizuál, nekompromisní zákony pustiny a hromadu gore, skvělé míchání příběhu lidí tam "shora" a z Vaultů a celé to bude podpořeno neutichající akcí a vývojem příběhu, ale doslova nic z toho tady nebylo ani zdaleka. Vizuálně to působí "jen" dobře, ale nic vyloženě zásadního nebo nějaký wow prvek z celého světa nedostaneme, gore je zde možná tak ve 2 scénách a i celkově seriál jede místo na brutální vlně na hodně úsměvné vlně a než aby se snažil být tím pravým postapo drsňáckým zážitkem, dělá ze sebe snad i parodii, hláškuje v nejméně vhodných momentech, ze všeho si dělá srandu a vlastně úplně zapomíná, v jakém žánru se pohybuje. Celková lore lidí je taky chabá, za celých 8 dílů nedostaneme ani pořádné vysvětlení, co a proč se tehdy událo a ani jaký byl vývoj lidí z Vaultu v posledních 200 letech. No suma sumárum prach a bída a pro mě dost možná největší zklamání poslední doby, jelikož tahle série si zasloužila epické zpracování a místo toho dostala jen nezajímavý průměr, který jak kdyby vůbec nevěděl, čím chce být. Bleh.

plakát

Gentlemani (2024) (seriál) 

Že se vyklube z pro mě na první pohled nudného seriálu něco tak úžasného jsem teda vůbec nečekal. Gentlemani jsou ale perfektní zábava, která se do diváka prvním dílem zakousne a až do konce nepustí a díky tomu jsem hltal každou další scénu na 100 procent a se zájmem jsem zapínal další a další díl. Herecky famozní (Theo James boží!), technicky ještě lepší (Ritchie má neskutečný smysl pro záběr a umí film okořenit takovými detaily, které jsou na první pohled bezúčelné, ale v konečném měřítku dělají zážitek), a co se týče napětí a vtahujícího drajvu, nemůžu seriálu nic vytknout. Okamžitě chci nášup druhé série, jelikož takový klenot jsem už dlouho nedostal.

plakát

Hrozba smrti (2024) 

Původní film jsem neviděl, takže nesrovnávám, ale čistě jen hodnotím, a musím tedy říct, že na to, jak očekávaný Road House byl, je to teda hodně neoslnivý (pod)průměr. Samotný příběh je víceméně dost přímočarý, ale to mi nevadí. Naopak mám tyhle jednoduché filmy s charismatickou hlavní postavou rád, o to víc, pokud se k tomu přidá nějaké to násilí, kvalitní řemeslo a dobrá akce. Nic z výše zmíněného jsme tady ale nedostali, a tak je celkový výsledek jen jedno velké... ehm, zklamání? Akce jsou tady všehovšudy 2 a brutálně bije do očí, jak moc počítačově jsou dodělávány. Když už tady zrekrutovali CMG, tak by si člověk řekl, že si to s Gyllenhaalem můžou alespoň rozdat pěkně tvrdě a na férovku, ale tady je celá akce tak strašlivě něuvěřitelná a očividně dodělávaná, až se mi tomu nechce věřit. Stejně tak celá banda záporáků tady působí jak totální lopaty a když na scénu přišel CMG, chytal jsem se za hlavu, jak může takhle bolestivě a nepřirozeně přehrávat svou roli, protože je to sice malý zrzavý leprikón, ale takhle na sílu tlačit tohle chování jeho postavy je zkrátka hrozivé. O to horší, že se na soc. sítích chlubil, že je nejlépe placeným sportovním hercem. Eh, co k tomu dodat. Neurazí, nenadchne, ale za 3 dny si na film nevzpomenu, což je vzhledem k původním očekávaním vlastně dost špatný výsledek. Podprůměrné béčko, které ani Gyllenhaal nezachrání.

plakát

Humane (2024) 

Bodíky za ústřední nápad, obstojný cast a hlavně za asi 3 twisty, které změní směřování filmu o 180 stupňů a které si šikovně dokáží udržet divákovu pozornost, a to i přesto, že celek se nese vyloženě v průměru a že se postavy v druhé polovině chovají jako nehorázní idioti. Celý tenhle motiv by si zasloužil určitě lepší zpracování a hlavně údernější konec (který zde bohužel vyšuměl do ztracena), ale jako rychlá a odsýpající jednohubka na nudné odpoledne film vyloženě nenudí. Obyčejný (pod)průměr.