Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (539)

plakát

Dárek (1982) 

Komedie ve stylu veseloherních klasik Billyho Wildera, postavená na scénáři jak ze slabikáře, zručné režii a svižném tempu se známými herci - Claudia Cardinale, kongeniální Pierre Mondy a v kvitesenční roli Jacques Francois. 👍 Produkce: Les Productions Artistes Associés

plakát

Městem chodí Mikuláš (1992) (TV film) 

Kachyňa dokázal natočit na televizní formát snímky hodné filmového plátna. Eliška Balzerová možná ve své životní roli. Nenápadné mistrovské dílko. (Pro dospělé). Produkce: Česká televize

plakát

Samuraj (1967) 

"Le Samouraï" má své vzory v amerických gangsterkách 40. let, v mnohém je ale překonává. Je to surrealistická studie osamělosti člověka. Samuraj když ví, že prohrál musí spáchat harakiri. Delon stejně jako skutečný osamělý bojovník v rámci malého kodexu bušida odvrhne své tělo, ale nezapomene na svoji čest. Přesné účelné herectví, režie, střih, bez divokých stříleček a honiček. Nemá ambice vám cokoli dát ani cokoliv brát, je chladný, dokonale si vystačí sám se sebou a ve své mistrovské preciznosti si je jist sám sebou tak, že nepotřebuje prosit o sympatie diváků. Minimalistickými prostředky dosaženo maximum. Jednoduše řečeno: jeden z nejlepších krimi noir všech dob. ______ PS: Všetkým chalanom čo nepochopili ten koniec, (a tím pádem netuší o čem je celý film) odkážte, že v závere je potrebné starostlivo sledovať ten revolver! Servus. Produkce: Compagnie Industrielle et Commerciale Cinématographique (CICC)

plakát

My Mistress (2014) 

A hele, podívejme na klokany! Australská nezávislá produkční společnost vyhledávající nové domácí talenty objevila Stephena Lance. A je to trefa do černého. Jednoduchý až banální narativ je zrežírován velmi citlivě.____Upozornil bych u tohoto „pomalého“ neakčního, v podstatě uměleckého snímku na vysoký „koeficient zábavnosti“. Divák stále zůstavá v očekávání co se bude dále dít, aniž by toto nutně muselo platit i pro samotný závěr snímku - zde prostě konec musí být očekávatelný a Deus ex machina se naštěstí nekoná.____Po všech stránkách dokonalá Emannuelle Béart v roli sexy dominy svádí k jednoduchému konstatování: komorní drama jak bič, které ani náznakem nesklouzává k pompéznímu melodramatu. Produkce: Mini Studios

plakát

Smrt darebáka (1977) 

Kriminální zápletka není ani tak zajímavá jako politická fikce filmu. Zákulisní politické dění, „kontroverzní“ podnikatelé, nadnárodní kapitál řídící nastrčené politické figurky, všiváci politici hrabou a hrabou, svým ovcím dají žrádlo a hry a celé to nápadně připomíná dění v jedné středoevropské zemi. Akorát že novodobá šlechta v této zemi mluví o svých ovcích jako o "obyčejných lidech". Tento výborný nadčasový film ani po 40 letech nezestárl, pořád aktuální, bohužel.

plakát

Armáda stínů (1969) 

Jean-Pierre Melville zúročil ve filmu svoje zkušenosti ve francouském odboji, kterého se účastnil. Režie, herecké výkony Lino Ventury, Simone Signoret, atmosféra, napětí, rytmus filmu, výborně vypointované, vše bezchybné, dokonalé. Při sebehorší vůli není co vytknout. Nemá smysl chodit kolem horké kaše, řekněme si to zcela na rovinu: tohle je dokonalý film !!!

plakát

Pianista (2002) 

Pianista přišel k válce jak slepý k houslím, (vlastně ke klavíru). Jemný umělec, který prvotně myslel, že se ho to kolem netýká, nechce a ani nemůže mít s válkou nic společného, přesto se potácí ve středu tragických událostí. Polanskému se na Pianistovi povedlo ukázat absurditu války a to neokázalým způsobem - v komorním dramatu bez nadbytečného patosu a laciných emočních scén, za pomoci autentického popisu situace a režijního mistrovství. Jistá zdlouhavost filmu v prvních dvou třetinách je jemnou režijní alchymií utvářející odrazovou plochu pro opus magnum - dechberoucí závěrečnou třetinu.

plakát

Umírá se jen dvakrát (1985) 

Jak je u dobrých francouzských krimi už skoro tradicí nejedná se o typickou mainstreamovou produkci (proto také není důvod nechat se odradit zdejším hodnocením „v modré“). _____I přes svou francouzskou specifičnost si film zachovává charakteristické post-noirové prvky mých oblíbených 80. let. Nechybí tu novou vlnou feminismu inspirovaná antihrdinka - svobodomyslná až démonická femme fatale Charlotte Rampling nabízející francouzský šarm v anglickém podání (docela odvážně – kam se hrabe antihrdinka ze soudobého stylově zpřízněného a mnohem známějšího Základního instinktu). _____Že je Michel Serrault skvělý herec je jasné, že je méně známou postavou než hrdinové new wave noirových klasik (Delon, Belmondo) je také jasné, ale vůbec to neznamená že by byl Serrault pro hlavní "hardboiled school" postavu inspektora pouze dobrou volbou, role chladnokrevně postupujícího policisty mu perfektně sedla. _____Jacques Deray natočil v jeho tvorbě možná trochu nedoceněné kriminální drama, nicméně je to noir revival jak vyšitý a francouzská filmová paráda!

plakát

Belmondo (2015) (TV film) 

Jedinečná příležitost vzdát hold vyjímečné legendě a vůbec fr. filmu. Dát plný počet to je prostě otázka cti.

plakát

Záskok (1997) (divadelní záznam) 

Chytrého humoru je tak málo, že plný počet hvězd naskakuje zcela automaticky.