Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (1 405)

plakát

Železný obr (1999) 

Zase tak úplně mi to nesedlo, ale oceňuji špičkovou animaci a jasné ideové odkazy na Spielbergova E. T. Ostatně sám Spielberg věnoval Železnému obrovi poctu v Ready Player One.

plakát

Misery nechce zemřít (1990) 

Jedna z nejlepších kingovských adaptací, Rob Reiner zkrátka uměl. Aneb co se stane, když nechtěně natrefíte na fanatickou obdivovatelku svých románů... Děj se odehrává prakticky v jednom domě, je tu vynikající atmosféra a napětí a k tomu jste fascinováni fantastickými hereckými výkony Kathy Bates (Oscar udělen právem) a Jamese Caana. Český divák je navíc obohacen o geniální dabing s Naďou Konvalinkovou a Jiřím Bartoškou. Co více si přát na klidný večer...

plakát

Halloween (2018) 

Nádherně pietní pocta původnímu Halloweenu z roku 1978, klasické úvodní titulky s geniálním Carpenterovým hlavním motivem v to počítaje.

plakát

Chvíle v rákosí (2017) 

Není nad kvalitní minimalistická dramata s malým počtem herců. A tenhle finský snímek o jednom několikadenním vztahu na mě zapůsobil s maximální intenzitou. Je to díky perfektní chemii ústředního páru, kterému skvěle sekunduje otec jednoho z nich. Vše přesně doplňuje ambientní hudba a nádherná kamera zaměřená na detaily tváří obou hlavních hrdinů, ve kterých se zračí rozmanitá škála emocí. Těch několik milostných scén patří k tomu nejlepšímu, co lze ve snímku vidět, a rozhodně se nejedná o nic samoúčelného, jak by se na první pohled mohlo zdát. K tomu si připočtěte vynikající dialogy, přesnou režii, nepatetický závěr a máte tu výbornou pecku z Finska.

plakát

Svědek umírajícího času (1990) 

Původní seriál neznám, ale na zkrácené celovečerní verzi je bohužel znát, že jde o krácený materiál. Sice je velkým plusem čeština (vím o seriálovém dabingu Petra Čepka Milanem Kňažkem a nedokážu si to vůbec představit), ale to zkratkovité jednání postav a jejich nahodilé objevování a mizení je iritující. Vše tak musí zachránit pečlivá výprava a fantastická hudba.

plakát

Labyrint (2015) (seriál) 

Komentář je především ke třetí sérii, ale zároveň charakterizuje i předchozí dvě série. Jiří Strach má dvě skvělé vlastnosti. Umí perfektně navodit příslušnou atmosféru (o napětí a spádu nemluvě) a umí si přesně vybrat herce - vousatý a prošedivělý Jiří Langmajer má neuvěřitelné charisma i po padesátce. Bohužel v případě seriálového Labyrintu (jakožto i u jeho dalších podobně laděných děl s mysteriózní tematikou) bolestně selhává s výběrem scénáře. Třetí série Labyrintu má sice stále dokonalou atmosféru (čemuž opět napomáhají neokoukané lokace Brna a jeho okolí), ale zápletka a motivace všech zločinců je ve výsledku nakonec komická a směšná, což pokaždé potvrzují závěrečné díly všech tří dosavadních sérií (řeč je hlavně především o překombinovaných motivacích s divokými souvislostmi). Labyrint se postupně okoukává, protože major Remeš a jeho tým pokaždé řeší totéž, a vraždy s náboženskými motivy byly okoukané už v době největší literární slávy Dana Browna. Osobně si myslím, že Jiří Strach by měl místo Petra Hudského angažovat nějakého nového scénáristu, který by přišel s něčím novým, jinak hrozí, že se Labyrint stane vyčpělým dílem, kterému se příští generace bude jenom smát.

plakát

Ikarie XB 1 (1963) 

Pět let před Vesmírnou odyseou, čtrnáct let před Novou nadějí a šestnáct let před Vetřelcem vznikl v Československu naprosto unikátní snímek, který v naší filmové historii předtím ani potom nemá obdoby. Širokoúhlý formát, dokonale dynamická kamera Jana Kališe, geniální hudba Zdeňka Lišky a promyšlená režie Jindřicha Poláka. Nemluvě o úžasném hereckém obsazení v čele se Zdeňkem Štěpánkem a Františkem Smolíkem, kteří se ani v těchto pro ně netypických postavách neztrácejí. Neuvěřitelně atmosférický snímek, kterému zub času nijak neublížil a digitální restaurace mu pomohla. Pro každého fandou sci-fi filmů je Ikarie absolutní povinností, už jenom kvůli humanitnímu poselství. Snímek, kterému se v současnosti může přiblížit snad jen Nolanův Interstellar.

plakát

Skandál po anglicku (2018) (seriál) 

Opět výborná věc, která by bez problému snesla velké plátno. Výborný scénář Russella T. Daviese (Doctor Who, Queer As Folk) dává velkou příležitost Hughu Grantovi a Benu Whishawovi, kteří jsou ve svých rolích naprosto přesní. Režie Stephena Frearse je bez debat absolutně suverénní a pečlivá výprava působí dojmem, jako kdyby tvůrci vynalezli stroj času a přímo nás vtáhli do Británie 60. a 70. let. Ohromný divácký zážitek.

plakát

Máte slovo (2008) (pořad) 

Marná sláva, je to v současnosti nejzábavnější původní pořad České televize.

plakát

Ohrožená semínka (2016) 

Mimořádně depresivní podívaná o lidské bezmoci proti všemocným zemědělským korporacím.