Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Drama "Skandál po anglicku" vypráví šokující skutečný příběh prvního britského politika, který kdy stanul před soudem za vražedné spiknutí. Děj se odehrává na konci šedesátých let minulého století, v době, kdy je homosexualita čerstvě dekriminalizována. Jeremy Thorpe (Hugh Grant), předseda liberální strany, který je zároveň nejmladším předsedou jakékoli britské politické strany za posledních sto let, má tajemství, jež se zoufale snaží utajit. Dokud se kolem ochomýtá jeho užvaněný bývalý milenec Norman Scott (Ben Whishaw), Thorpeova slibně se rozvíjející kariéra je v ohrožení. Nakonec vidí jen jediný způsob, jak Scotta navždy umlčet. Soudní proces s Jeremy Thorpem jednou provždy změní politiku poté, co britská veřejnost odhalí nejtemnější tajemství vládních činitelů i to, kam až jsou ochotni zajít, aby je ututlali. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Disk 

všechny recenze uživatele

Opět výborná věc, která by bez problému snesla velké plátno. Výborný scénář Russella T. Daviese (Doctor Who, Queer As Folk) dává velkou příležitost Hughu Grantovi a Benu Whishawovi, kteří jsou ve svých rolích naprosto přesní. Režie Stephena Frearse je bez debat absolutně suverénní a pečlivá výprava působí dojmem, jako kdyby tvůrci vynalezli stroj času a přímo nás vtáhli do Británie 60. a 70. let. Ohromný divácký zážitek. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál som si chcel pozrieť ako kvalité politické krimi, ale bez tých zbytočne nahustených buzi scén by som sa úplne v pohode obišiel. Hoci vráskavec Hugh Grant bol v minulosti nachytaný s prostitútkou v taxíku, keď doma mohol zadarmo hobľovať Liz Hurley, dnes ma už nikto nepresvedčí, že na dôchodok si nedáva mladých chlapcov. To nebolo herectvo, tomu pánovi z očí šiel normálne homochtíč. Ale inak celkom pútavé a občas aj vtipné. Len z krimi sa stalo nakoniec ďalšia teplá lobby. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Každý druhý homofob začíná slovy...nemám nic proti homosexuálům, ale... . Takže leckoho napadne s jakou dynamikou se změnily poměry i v průběhu 3-4 let od natočení této minisérie. Dnes už některým lidem nestačí, aby měli homosexuálové stejná práva jako ostatní...snaží se dělat z nich a ostatních minorit, privilegované a chráněné lidi, kteří by měli být díky jakémusi neviditelnému handycapu zvýhodněni před ostatními. Dnes by takové obsazení neprošlo...heterosexuální herci v rolích gayů?! To jako vážně?! I kdyby se měli angažovat homo osvětlovači, nebo zvukaři...tak dnes už ne! Konec šikanování homosexuálů. To je ostatně názor scénáristy Russell T. Daviese. Nikdo mu nevysvětlí, že byl v roli gaye Grant (hetero) stejně fenomenální, jako Whishaw (homo) a že herec je tady od toho, aby zahrál jakoukoliv postavu a jediné co ho pro takovou roli předurčuje, je talent. Bez ohledu na to, jak je to skvěle natočené i napsané, s největší pravděpodobností vás ovlivní váš postoj k tématu. A to i když to není jen příběh o tom, kam tabuizace a kriminalizace homosexuality některé lidi dohnala před padesáti lety. Mě osobně přišlo velmi líto, že pokrytectví společnosti přivádělo jinak slušné lidi do situací, kdy svou přirozenost museli skrývat, bát se o kariéru, o život... . Myslím, že i zarytí puritáni po shlédnutí tohoto "skandálu" uznají, že to vše bylo zbytečné, ponižující a nevyhrál vůbec nikdo. A v tom tkví síla sdělení tohoto počinu. Bez velkého moralizování prostě ukazuje, jak snadné je nevejít se do škatulky "ctihodný občan". ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* Velké a nečekané překvapení ve třídílné minisérii z Velké Británie, které se mi díky rychle vytvořeným titulkům (poděkování patří honzig78) podařilo shlédnout. Pro mě úplně neznámá politická aféra, která asi tehdy hodně hýbala médii. Scénář je obdařen typickým britským sarkastickým humorem a vyzdvihuje ho i přesvědčivé herecké obsazení - Hugh Grant mě tu velmi mile potěšil. Natočeno je to decentně, takže by ho mohli i homofóbové zvládnout a pobavit se. Rozhodně doporučuji. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Síla Skandálu po anglicku nespočívá ve výpravnosti nebo v tématu, ale v komplexnosti, preciznosti a přesvědčivosti hereckých výkonů. Minisérie je silná jak ve scénáristické práci, tak i v režii a hereckém obsazení. Dokáže mistrně balancovat na hraně několika žánrů a ocení ji fanoušci ostrovní televizní produkce, protože Skandál po anglicku je britský, jak jen britským může být. V podstatě vážné téma je mixované černým humorem a ironií, snad s výjimkou posledního dílu, který je víc soudním dramatem a nevyhne se v některých scénách kapce patosu. Po herecké stránce nemá série slabiny, ale absolutní uznání mají Hugh Grant, který si pohrál s charakterem příslušníka vyšší třídy a představitele politické moci. Je to jeden z nejlepších výkonů za celou jeho dlouhou hereckou dráhu a ti, kteří ho znají ze šablonovitých romantických komedií, by možná byli šokovaní, jaké polohy dokáže volit a jak odpudivý mix zbabělosti, snobství a arogance umí prodat. Jeho protiváhou je Ben Whishaw v roli zženštilého homosexuála, který přes zdánlivě křehkou slupku v sobě nemá zbabělost a umí překvapit. Skandál po anglicku je příběh o společenském vyrovnávání se s homosexualitou a o proměnách britské politiky v 2. polovině 20. století. Vysoce profesionální a zábavná záležitost. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (2)

  • Ben Whishaw se sešel s opravdovým Normanem Scottem. [Zdroj: časopis TV Max] (gecko)
  • Ben Whishaw hraje v seriálu homosexuála Normana. Sám Whishaw oznámil svůj coming out (veřejně přiznal homosexuální orientaci) v roce 2014 a řekl, že to pro něj byla napjatá zkušenost, ale „všichni byli překvapivě milí“. Současně odtajnil, že v srpnu 2012 uzavřel civilní partnerství s australským skladatelem Markem Bradshawem. (Martrix)

Související novinky

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (více)

Reklama

Reklama