Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Drama "Skandál po anglicku" vypráví šokující skutečný příběh prvního britského politika, který kdy stanul před soudem za vražedné spiknutí. Děj se odehrává na konci šedesátých let minulého století, v době, kdy je homosexualita čerstvě dekriminalizována. Jeremy Thorpe (Hugh Grant), předseda liberální strany, který je zároveň nejmladším předsedou jakékoli britské politické strany za posledních sto let, má tajemství, jež se zoufale snaží utajit. Dokud se kolem ochomýtá jeho užvaněný bývalý milenec Norman Scott (Ben Whishaw), Thorpeova slibně se rozvíjející kariéra je v ohrožení. Nakonec vidí jen jediný způsob, jak Scotta navždy umlčet. Soudní proces s Jeremy Thorpem jednou provždy změní politiku poté, co britská veřejnost odhalí nejtemnější tajemství vládních činitelů i to, kam až jsou ochotni zajít, aby je ututlali. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zase taká pecka to nie je. Pripadalo mi to strašne skratkovité. Hlavne prvé dve epizódy v ktorých sledujeme vzťah ústrednej dvojice a náhly prerod hlavného zloducha, ktorý chce svojho teplého králika za každú cenu zabiť. Možno pre Britov, ktorí si tie udalosti pamätajú, to bude fungovať lepšie. Skutočne vydarená je až posledná epizóda, v ktorej sledujeme proces a pekne sa tu ukazuje, prečo mnoho ľudí s pochybnou povesťou radšej ohľadom krívd radšej mlčí, dokiaľ sa nezmení nálada spoločnosti v ich prospech. Objektivita sudcu je doslova "ukážková". Sen každého obvineného parchanta s dobrou povesťou. Z hercov tu kraľuje Hugh Grant, ale už som ho videl hrať tak dobre, takže to nie je žiadne prekvapenie. Tá jeho postava je určitým spôsobom tragická, ale aj tak som nemal chuť toho parchanta ľutovať. Ale bolo fascinujúce ho sledovať. Na druhej strane obeť vykreslená ako typická bukvica tu dvakrát sympatická nie je. Lúzer, ktorý využije každú príležitosť ako sa dostať k prachom, si o problémy do veľkej miery koledoval.  Ben Whishawtu znova pekne osciloval medzi nevinnosťou a parchantstvom. Najväčšia poznanie, ktoré táto miniséria prináša je to, že skoro každý druhý vysoko postavený brit si to občas rozdal s chlapom. To sú mi ale pokrytci, hehe. 6/10. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Opět výborná věc, která by bez problému snesla velké plátno. Výborný scénář Russella T. Daviese (Doctor Who, Queer As Folk) dává velkou příležitost Hughu Grantovi a Benu Whishawovi, kteří jsou ve svých rolích naprosto přesní. Režie Stephena Frearse je bez debat absolutně suverénní a pečlivá výprava působí dojmem, jako kdyby tvůrci vynalezli stroj času a přímo nás vtáhli do Británie 60. a 70. let. Ohromný divácký zážitek. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zvláštní mix dramatu a komedie po britsku. 1) Lehce zábavný snímek má dobrý střih i tempo._____ 2) Spoiler. Jednoznačně sympatizuji s poslancem. Pomohl svému milenci v Londýně a staral se o něho, zatímco ten si jen vymýšlel, jak žít bez práce. Když se s ním jeho chlebodárce rozešel, začal ho Scott stalkovat a vydírat. Celá věc se táhla mnoho let. Osobně bych mu nechal rozbít hubu a kdyby to nepomohlo... Ale uznávám, že vražda je kapku moc._____ 3) Jeremy Thorpe byl ve skutečnosti zproštěn viny a nikdy veřejně svou homosexualitu nepřiznal. Proto bylo možné příběh zveřejnit až po jeho smrti. Film ukazuje Thorpa jako strůjce pokusu o vraždu a jako homosexuála. Scénář vychází převážně ze svědectví Petera Bessella (hrál ho Alex Jenning), jehož výpověď soudce označil za a tissue of lies._____ 4) Vnitřní prostory Westminsteru nahradil vnitřek Manchester Town Hall. Kanceláře vznikly v Bulstrode Park, prázdném venkovním domě v Buckingshamshire._____ 5) Vynikající 38letý (!) Benjamin John Whishaw (Norman Scott) žije od roku 2012 v občanském partnerství (britská obdoba našeho dosud neakceptovaného manželství pro homosexuály) s o tři roky mladším australským hudebním skladatelem Markem Bradshawem._____ 6) 58letý Hugh Grant (Jeremy Thorpe) očividně zraje jako víno._____ 7) Pečlivě zpracované info o vztahu Jeremy Thorpea a Normana Scotta uvádí anglická Wiki. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zkouknul další příběh, který byl natočený podle skutečné události a ve kterém jde o počáteční lásku jedné mocné bukvice s druhou néé moc mocnou, ale spíš na hlavu nemocnou bukvicí, která mluví víc než je zdrávo a když promluví tak lže až se mu od huby práší. Dokonce bych řekl, že tak trochu trpí Munchhausenovým syndromem a je dosti podobný svému předchůdci baronu Prášilovi a to zejména v jeho bájném lhaní. Oba hlavní protagonisté si prožívají svůj milostný románek až do jednoho krásného dne, kdy se mocná bukvice rozhodne opustit tu nemocnou bukvici a to fakt neměla dělat, protože nemocná bukvice se cítí zhrzená a nenechá si to líbit. Začne ho vydírat a tím pádem té mocné bukvici nezbyde nic jinýho než se jí zbavit. Je to moc složitý na vysvětlování, proto je lepší se na tento přiteplenej počin podívat na vlastní oči, protože občas nevíte, jestli se máte smát anebo brečet a také teda aspoň v mém případě nevíte komu máte fandit, když je to všechno tak krásně přiteplený. Hlavní hrdina, jestli se tomu tak dá vůbec říkat je naoko spořádanej občan, kterej má manželku a dítě a vede liberální stranu ve Spojeném království na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Tento příběh nám vypráví o skandálu, který vyprodukovali tito dva neposední vlezdoprdelkové. Ve třech epizodách této britské minisérie se seznámíme jak to všechno bylo. V prvním díle se seznamujeme s pozadím počátku jejich vztahu. V druhém díle se to přiostřuje a oba dva jsou na ostří nože. A konečně ve třetím díle proběhne soudní proces, kteří bysme mohli nazvat minimálně fraška destiletí. Co se týče hlavních hereckých představitelů, tak mě celkem dost překvapili, hlavně Hugh Grant, který si svou roli snad zkoušel v nějakým gay baru a tu jeho teplou udici jsem mu sežral i s navijákem. Za pobavení a překvapivě kvalitní teplomilné výkony obou hlavních představitelů dávám 90%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný skandál, který se před mnoha lety odehrál v sucharské Anglii. Fears je slušný tvůrce a rád se rýpe v temnější britské minulosti ale vždy to dělá s určitým nadhledem až vtipem. Nejinak je tomu i zde. Grant skvělý, jen ten extrémně skandální příběh mě nechal docela chladným a jeho konec mě nijak emociálně nezasáhl ani nešokoval. Zredukovat to do 90 minut a stačilo by to a vše potřebné by bylo řečeno. A hlavně by to odsýpalo bez zbytečných hluchých míst. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (2)

  • Ben Whishaw se sešel s opravdovým Normanem Scottem. [Zdroj: časopis TV Max] (gecko)
  • Ben Whishaw hraje v seriálu homosexuála Normana. Sám Whishaw oznámil svůj coming out (veřejně přiznal homosexuální orientaci) v roce 2014 a řekl, že to pro něj byla napjatá zkušenost, ale „všichni byli překvapivě milí“. Současně odtajnil, že v srpnu 2012 uzavřel civilní partnerství s australským skladatelem Markem Bradshawem. (Martrix)

Související novinky

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (více)

Reklama

Reklama