Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (1 401)

plakát

Umučení Krista (2004) 

Umučení Krista podle Mela Gibsona: Kombinace samoúčelného naturalismu a vznešených slow-motion záběrů. Výsledkem je nechtěně směšná parodie, což se samozřejmě nemělo stát. Velký podíl na tom má Gibsonovo nepochopení Kristova poselství. Ovšem milý Mel si za tenhle tvůrčí průšvih (který byl jinak kasovně úspěšný, protože reklamní masáž) může sám, jelikož jeho víra chápe evangelia a prakticky celou bibli doslovně. Nemůžeme se divit, když jeho vlastní otec je náboženský fanatik a syn tyto názory přejal, což se ve filmu odráží stereotypním zpodobněním židovské velerady. Proto je mi bližší Scorseseho Poslední pokušení Krista, které sice nevychází přímo z evangelií, ale o to více je mi celkově lidštější.

plakát

Ready Player One: Hra začíná (2018) 

Věčné dítě Steven Spielberg se vrátil ke sci-fi. A je to comeback vskutku famózní. Virtuální realita, objevování nových světů, pocta slavným klasikám... Ten film nejde nemilovat. Stejně jako Tye Sheridana, ze kterého vyrostl herecky nadaný a nádherný mladík.

plakát

Oscar 2018 (2018) (pořad) 

Byla to příjemně strávená noc, potěšily klipové montáže (především ta k oslavě 90. výročí Oscarů s hudbou z Lásky nebeské a Lawrence z Arábie) a písničky. Z výherců mě potěšil hlavně James Ivory za adaptovaný scénář k báječnému snímku Call Me by Your Name. Fór v závěru jako odkaz na loňský trapas pobavil. Tak proč jenom tři hvězdičky? Protože se jelo víceméně na jistotu a mnohá překvapení aby člověk pohledal.

plakát

Kamenné srdce (2016) 

Neuvěřitelně silný snímek o dospívání, u kterého vůbec nepoznáte, že jde o debut. Absolutně jistá režie, skvělé výkony mladých herců a hereček a především fantastická kamera s nádhernými záběry islandské přírody. Neskutečný divácký zážitek a obrovská pecka, kterou musíte vidět.

plakát

Labyrint: Vražedná léčba (2018) 

Celá trilogie Maze Runner zrodila novou režisérskou hvězdu - Wese Balla. Ten si už od začátku první části Útěk dokázal poradit s klišovitým scénářem a naservíroval divákům skvělou dobrodružnou podívanou, která se v rámci žánru dystopických young adult snímků bude překonávat značně obtížně. Závěrečná část nazvaná Vražedná léčba je z celé série jasně nejlepší. Jak už bylo řečeno, scénář je totálně předvídatelný, ale Wes Ball i tak dokáže, že i s předvídatelným scénářem dokážete zázraky, pokud máte talent na akční scény a dokážete pracovat s napětím (v dnešní době bohužel spíše unikum než běžná záležitost). Wes Ball navíc výborně pracuje s mladými neokoukanými herci, kteří mají co nabídnout. Především hlavní představitel Dylan O'Brien si mě už napotřetí dokázal plně podmanit. Wes Ball si touto dystopickou trilogií rozjel velmi slibnou kariéru a jeho tvorbu je nutno sledovat dále.

plakát

Genesis Children, The (1972) 

Po prvním zhlédnutí a absenci českých nebo slovenských titulků těžko hodnotitelné. Fantastická hudba, vynikající práce se střihovými montážemi a výborná kamera. Na filmu je samozřejmě znát doznívání hnutí hippies. Hodně by pomohla znalost historie tohoto velmi neobvyklého snímku. Takže zatím ponechávám bez hvězdičkového hodnocení.

plakát

Cukrář (2017) 

Nádherné melodrama, které mohu jen a jen doporučit. Herecky super, mistrovsky zachycené vztahy jednotlivých postav, skvělé klavírní melodie. Přitom se Graizerův snímek netopí v patosu a sladkobolnosti, které by se u podobných zápletek jinak daly očekávat. Milovníci sladkých dobrot si určitě přijdou na své. :)

plakát

Dabing Street - Studio B (2018) (epizoda) 

Za geniálního Miroslava Krobota a odlitek zadku Františka Filipovského. :D

plakát

Císařův pekař - Pekařův císař (1951) 

Císařův pekař a Pekařův císař je asi jediný budovatelák, na který se s chutí vždycky podívám. Je to inteligentní lidová zábava, která právem baví všechny bez rozdílu už nějakých 65 let. A přitom geneze tohohle filmu je více než dramatická a nestyděl by se za ni ani Hollywood, nemluvě o tom, že se film točil v nejhorších časech politických procesů, kdy si nikdo nemohl být jist životem. A slavná písnička o tom, že ten umí to a ta zas tohle, patří mezi nejlepší muzikálová čísla, která se na Barrandově kdy točila. Je pro mě vždycky velkou radostí sledovat Císařova pekaře a Pekařova císaře, pokaždé se u toho srdečně bavím. A teď si to srovnejte s debilní a úplně pitomou Dovolenou s Andělem, která vznikla ve stejné době. Úplné nebe a dudy.