Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

Toy Story: Příběh hraček

Toy Story: Příběh hraček (1995)

Bylo mi krásných sedm let, když jsem byl v roce 1995 na tomto filmu. Byla to moje vůbec první návštěva kina a díky Toy Story jsem se začal všeobecně zajímat o filmy jako takový. Toy Story odstartoval revoluci a evoluci v animovaných filmech a díky němu začal být průmysl počítačově dělaných filmů velice výnosný. Po něm vzniklo obrovský množství digitálních filmů, některý veleúspěšný, jiný daleko míň, ale král pro mě bude vždycky jen jeden a to je Toy Story. Pro mě je to kultovní film.

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989)

Série Indiana Jones patří k absolutně nejlepším dobrodružným snímkům všech dob. V žádným jiným filmu člověk neuvidí tak dokonalý mix akce, dobrodružství a bezkonkurenčních vtipných hlášek. :-) Pro mě je to prostě klasika už od dětství a pokaždý, když to dávají v televizi, se na to strašně rád podívám. :-) Indiana Jones pro mě nikdy nezestárne.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Pán prstenů je jeden z těch případů, který svým způsobem ještě více prohloubil můj zájem o film jako takový. V té době jsem ještě nechodil úplně tolik do kina, ale věděl sem, že se jedná o výjimečný počin. Kamarádka mojí ségry mi tenkrát přehrála na VHS kopii tohoto fantasy velkofilmu a já byl konečně rád, že si ho můžu doma krásně pustit v obstojné kvalitě. Když už na to došlo tak jsem byl z filmu úplně hotový a odvařený. Dokonalé vizuální efekty, fantastická a ikonická hudba, skvěle zahrané a ztvárněné postavy, neskutečně vtahující svět plný detailů, hobitů, skřetů, elfů, čarodějů, trpaslíků, soubojů, bitev - zkrátka a jednoduše, ocitl jsem se úplně ve Středozemi a mohli jste zažít, jaké to je být součástí tak velkolepého světa. Film, který se nesmazatelně zapsal do filmových dějin a jedná se o beze sporu mezi to nejlepší, co kdy ve fantasy filmech vzniklo. Společenstvo to všechno odstartovalo, jak ale všichni dobře víme, nemalý mega úspěch pokračoval i s díly Dvě věže a Návrat krále (ten jsem už pak měl díky bohu možnost vidět i v kině). Pán prstenů je pro mě jednoznačně modla a určitě si zaslouží místo v mé TOP desítce nejoblíbenějších filmů všech dob. Petere Jacksone? Díky za to, že si dokázal přivést Tolkienovo zdánlivě nezfilmovatelné knihy tak krásně k životu. Ámen!

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Historický filmy z dávných dob mě odjakživa fascinovaly. Ale vždycky jsem v nich postrádal takovou tu syrovost a drsnost prostředí. Mel Gibson nám ji už ukázal v legendárním Statečným srdci a od tý doby jsem si přál vidět něco podobnýho. V roce 2000 se objevil mistr sci-fi Ridley Scott a dál nám fenomenální velkofim ze Starověku, který jakoby vyslyšel moje touhy. Všechno, co jsem si v historickým filmu vždycky přál, tak tu po těch letech opět bylo. jen jsme se přesunuli ze Středověku do Starověku. Starověk nasáklý krví, plný intrik a luxusní gladiatorský akce. Takhle si tu historii přesně představuju.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Dechberoucí, bezkonkurenční a akční sc-fi klasika, která na svou dobu, byla revolučním filmem s ohromným množstvím speciálních efektů, za kterými stáli mágové Stan Winston a Dennise Muren. Pokud by jste měli vidět v životě jen jeden sci-fi snímek, tak rozhodně tenhle. :-)

Poslední samuraj

Poslední samuraj (2003)

Poslední samuraj patří jednoznačně k mým nejoblíbenějším historickým filmům. Jelikož mám strasně rád Japonsko a vše co se týče této jedinečné země, tak toto byl pro mě splněný sen. Fantastická výprava starého Japonska, Tom Cruise, Ken Watanabe, fenomenální a nezapomenutelná hudba Hans Zimmera, kterou mohu poslouchat neustále zas a zas a v neposlední řadě také velkolepá akce, obzvlášť bitva armád na samotném konci snímku.

Jurský park

Jurský park (1993)

Jako malý kluk jsem ulítával na dinosaurech, četl jsem si o nich v knížkách Zdeňka Buriana, kde byli neuvěřitelný ilustrace, který vypadali jako živý. A když jsem tenkrát viděl poprvý trikovou podívanou plnou rozpohybovaných prehistorických monster, byl jsem totálně ohromený. Ještě aby ne, dyť taky vypadali naprosto přesvědčivě. Po letech už sice poznám animatronický model a počítačovou grafiku, ale stále se jedná o triky na vysoký úrovni a na to, že je film už 19 let starý, tak to opravdu klobouk dolů. Líbila se mi úžasná hudba Johna Williamse, hlavně legendární motiv, ten nemá chybu, nebo sympatická skvadra v čele s doktorem Alanem Grantem nebo Johnem Hammondem. Stejně jako byl Terminátor 2: Den zůčtování trikovým průlomovým filmem v roce 1991, tak Jurský Park byl trikovým králem v roce 1993 a další roky po něm se spousta filmařů od něj učilo a brali si z inspiraci. Pro mě má dnes kultovní význam.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Pokaždý, když dávají Vetřelce v repríze v televizi, nikdy si nenechám ujít tenhle kultovní sci-fi horor a to už jsem ho viděl nesčetněkrát. Tímhle si můj oblíbený režisér Ridley Scott vydobyl nálepku vskutku talentovanýho režiséra, který natočil několik dalších hitů. Ať už je to Gladiátor, Blade Runner nebo 1492: Dobytí ráje. Na rok 1979 je to neuvěřitelně natočený film, který dodnes v lidech vyvolává hrůzu, děs a nesmírný obdiv. A to ještě v dnešní době. Je to hlavně díky skvělýmu vraždícímu monstru Vetřelce s vystřelovací tlamou, který vznikl díky H.R.Gigerovi a Stanu Winstonovi, odlehlýmu vesmíru kde by jste uslyšeli padat napínáček, atmosféře, která by se dala krájet, děsuplný hudbě a na tu dobu neuvěřitelně propracovaným speciálním efektům, který nepůsobí trapně ani dneska. Od obří vesmírný lodě Nostromo, skvělou scénou v jeskyni se spoustou vajíček a uvnitř skrytých Facehugerů, nebo vylíhnutí zárodku Vetřelce z jednoho hrdiny uprostřed večeře, či závěrečný setkání Ripleyové a Vetřelce na palubě záchrannýho modulu. Prostě Vetřelec je nezapomenutelný sci-fi horor, který mě nebude nudit nikdy a já si ho pokaždý velice rád zopakuju. :-)

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Christopher Nolan je prostě filmový génius. Batman Začíná byl první z jeho batmanovský trilogie a už tenkrát jsem se nesmírně rozplíval nad fantastickým vizuálním zpracováním, dokonalou hudbou Hans Zimmera a Jamese Newtona Howarda, poutavým příběhem, atmosférou Gotham City a já nevím čím vším. Když přišel Temný Rytíř, rozpoutala se nefalšovaná mánie a v tomhle díle o netopýřím hrdinovi Christopher Nolan vylepšil, ne-li rozšířil všechny aspekty prvního dílu. Dokonce i dvorní sladatelé zůstali stejný a to je jena jen dobře. Všichni Temnýho Rytíře vynášeli do nebeských výšin a já musím taky. Po všech stránkách propracovanější než jednička, příběhově zajímavější, bohatší a dokonalejší film. Když jsem poprvý koukal na plakát filmu, kde byla hlava Jokera s tváří Heatha Ledgera, říkal jsem si, že to je dost děsivý až nechutný Joker. Nevěřil jsem, že by Heath Ledger dokázal tak úžasně zahrát tak složitou postavu. S velikou radostí musím říct, že je to dosud nejlíp zahraná Jokerova postava, možná je to taky tím, že se Ledger snažil dát do tý role maximum a to za cenu psychických problémů. Všichni bohužel víme, jak to pro něj nešťastně skončilo. Joker ve filmu rozehrává neskutečně rafinovanou hru na kočku a myš, kde jsem do poslední chvíle netušil, o co mu vůbec jde a to se mi na tom hodně líbilo. Speciální efekty jsou na fantastický úrovni a akční sekvence jsou prostě sakra cool. Nolan prostě natočil další špičkový komiksový film a už teď se moc těším na závěrečný monstrózní díl týhle trilogie.