Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (3 862)

plakát

Jak ulovit Dr. Lewise (2013) 

Ach, kdepak že je Doc Hollywood s M. Foxem, který jsem vždy považovala za milý, ale nijak ohromující snímek? Tahle jeho aljašská varianta je bez náznaku humoru, dost úmorná a hlavní hrdinové působí jako retardi. V Doc Hollywoodovi byla taky řada ztřeštěných postaviček, ty však byly jen přepísklé, zatímco ve snímku ze severské dálavy je jeden otrava vedle druhého a zejména doktor umí svou tupostí hrát jedině na divákovy nervy. Milostný motiv není ani vidět a v podstatě ukazuje, že ten doktor, který tak touží po své vzdálené snoubence, chce v reálu okamžitě ošu… ehm, seznámit se s jedinou přijatelnou ženskou na ostrově. SHRNUTÍ: Když natočíš remake, vynecháš původní vtipy, ale žádné vlastní tě nenapadnou.

plakát

Nejvyšší pocta (2019) 

Historické drama jak z učebnice - ničím neohromí, ničím nenaštve. Potěší Bukowski v roli válečného veterána a stejně tak bývalý hippie Peter Fonda - casting rozhodně měl vtip. SHRNUTÍ: Když se staneš hrdinou ve válce, která má proklatě špatné PR.

plakát

Na doraz (2010) odpad!

Fekální snímek vyvolávající pocity na zvracení, nikoliv však k smíchu. Neobjevný nápad o cestě dvou nesourodých maníků je opepřený nechutnostmi (masturbace, zvracení) a nesmyslně doplněný dramatem (nepodložená žárlivost) a melodramatem (dojímání se nad mrtvým otcem). Není to ani vzdáleně vtipné, a proč by se měl úspěšný a vcelku normální chlapík chtít přátelit se slizoidním soplem, co se na něj přisaje, je záhada větší než volební preference některých politických stran. SHRNUTÍ: Když si chcete zkazit večer, je tohle to pravé. /můj komentář č. 3 200/

plakát

Deepwater Horizon: Moře v plamenech (2016) 

Ano, je to klišovité pojetí: na úvod seznámení se sympatickou rodinkou, v závěru vodopády patosu, mezitím výbuch a požár na plošině. Ale jaký výbuch a jaký požár! Tahle pasáž má neskutečný grády, divák jakoby sám bloudil hořícím a vybuchujícím peklem, kdy na něj padají trosky a i moře pod ním plane v jedné výhni. Tahle část je bezchybná, dramatická, napínavá a strašlivá. Potom má úvod i závěr pochopitelné opodstatnění - je nutné ukázat hrdinu, se kterým se sžít, aby pak hrůza v plamenech byla pro diváky více autentická, a je nezbytné vzdát ve finále hold padlým. Ano, lidé z BP Petroleum působí jako karikatura zlých kapitalistů, ale vzhledem k jejich roli roznětky katastrofy to lze pochopit. SHRNUTÍ: Tváří tvář počínající katastrofě většina lidí odmítá přijmout realitu. Ta jim však vzápětí vždy bouchne přímo do tváře.

plakát

Veřejné lži (2019) 

V diktatuře by ji zabili, v zemích, jako je ta naše, by ji zavřeli, v Británii se však dočkala spravedlnosti. Právě postoj k whistleblowerce je ohromující a je vidět, že my máme do demokracie ještě daleko. Drama o prozrazení jedné lži, kvůli které zemřely statisíce lidí, je jednoduché, přesto zasahující. Minimálně vznáší otázku, jak bychom jednali my a jak je to uspořádán svět, když kvůli mocenským politickým hrám umírají davy nevinných. Svět je uspořádán jako vždy, řekla bych: bohužel. A jedna mladá žena se tomu vymkla v nenápadném dramatu, kdy šlo o vynesení jedné depeše. Snímek se rovněž soustředí na práci novinářů a činnost neziskovek. SHRNUTÍ: Ta holka měla kuráž!

plakát

Zraněná srdce (2019) 

Věřím tomu, že lidé vyrovnávající se s drastickými zážitky a žijící v dramatické době se v záležitosti emocí rozhodují rychleji a nečekaněji než obvykle. V dramatu vášně a prudkých emocí jsem však postrádala vášeň i emoce. Vše je více méně v poklidu, a to včetně střílení a zabíjení. Vedlejší motiv posthitlerových následovníků je zcela upozaděný a starostlivost britského důstojníka o německého civilistu a jeho dospívající dcerku jsem si vyložila jedině tak, že si snad potajmu s Gerdou taky něco začal. MÓDNÍ OKÉNKO: Na dobu permanentního nedostatku, kdy látky byly na příděl, mě udivuje, avšak přes nevěrohodnost i okouzluje kolekce, kterou nosí Keira. Zlaté šaty ze saténu si snad musela nechat šít v Paříži, stejně jako malé černé, které si údajně ušila sama. Inspirující je však i její běžné oblečení - petrolejový kostýmek s hnědou légou (velmi vydařená barevná kombinace) a decentně svůdná bílá noční košilka. SHRNUTÍ: Unylý cajdák z těžkých časů.

plakát

Let číslo 93 (2006) 

Téměř dokumentárně zpracované drama, které je neskutečně napínavé, přestože všichni víme, jak dopadlo. Pocit autentičnosti ještě podtrhuje výběr téměř neznámých herců. Chaos, strach a rozhodování pod tlakem.

plakát

Akta Pentagon: Skrytá válka (2017) 

Zveřejnit či nezveřejnit? Protože jde o sólokapra a taky peníze. Jo a taky o pravdu a hodnoty. Včetně důrazu na postavení žen v tehdejší době. Solidní drama bez překvapení. SHRNUTÍ: Filmu nejde o Vietnam, ale o to, čemu předcházelo zveřejnění dosud skrývaných faktů.

plakát

Most špiónů (2015) 

Hezky staromilské a virtuózně poctivé drama o jednom nijak výrazném muži, který se výrazně zapsal v dobách studené války. Ideální voják pro tu dobu. Tom Hanks samozřejmě podává maximum a ostatní herci mu zdatně sekundují. Krásná a vymakaná výprava. Stále platné téma obhajoby starých hodnot obsažených v ústavě, letitému textu, který se dle mnohých přece dnes dá vykládat všelijak a nebo se na něm nemusí tak doslovně lpět ….? Nebo, že by ne? Protože když zpochybníme hodnoty, na kterých stojíme, stane se naše postavení vratkým. SHRNUTÍ: Pojišťovák, kterého měli vyvažovat zlatem.

plakát

Memento (2000) 

Vymakaný, až překombinovaný scénář, dobře navazující různé časové osy, fajn pointa - ale celkově spíš hříčka než film, který by zasáhl divákovy emoce. Motivace vedlejších postav není nijak podložená. SHRNUTÍ: Když žiješ ztracený sám sobě. A nepřestáváš se hledat.