Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (3 574)

plakát

Rudý pes: Blue (2016) 

Lepší, než jednička a to díky zajímavějším postavám a lépe nasnímanému prostředí. Stále ale film nevybočuje z takové té rodinné klasiky - malý kluk, pes a prázdniny u dědy. Milé, sympatické a nenáročné.

plakát

Red Dog - psí legenda (2011) 

Ve finále mě docela překvapilo zjištění, že je film inspirován skutečnými událostmi resp. spíše australskou legendou. Ze začátku jsem si ale nemohl zvyknout na postavy a buranský styl humoru, ale jakmile se zvážní, začne to fungovat o mnoho lépe. Koko je sympaťák a hraje tak dobře, jak to jeho psí povaha a režisérský um dovolí, ale přesto se nemohu zbavit dojmu, že jsem za ty roky viděl hodně podobných psích filmů a drtivá většina z nich měl dostala o poznání více.

plakát

Svědek (1985) 

Chytlavá kriminálka, která se postupně překlopí spíš v romantické drama aneb cizinec v cizí zemi. V tomto případě v neokoukaném prostředí amišské osady. Jednoduché, šablonovité, ale příjemně nasnímané a s tradičně sympatickým Harrisonem Fordem. Kelly McGillis za mlada mi velmi připomíná Lauren Cohan.

plakát

Vycházející slunce (1993) 

Poctivá, i když ve finále docela tuctová krimi nebo lépe řečeno detektivka z prostředí japonských korporací, leckdy napojených na kriminální živly. U podobných filmů mě vždycky baví atmosféra 90. let, která je tady taktéž hmatatelná. Obsazené je to slušně, ale nikdo nemá šanci příliš vyniknout, protože ani postavy a ani jednotlivé scény nejsou vyloženě zapamatovatelné. Na druhou stranu cením, jak neokázalé a logicky vystavěné to celé je. Jen je to v této podobě trochu dvousečná zbraň.

plakát

Planeta Česko (2017) 

Pár super záběrů, hrst zajímavých informací a uteče to fakt rychle. Nejvíc mě zaujalo poukázání na fakt, že i když do přírody zasahujeme více než je zdrávo, stejně si najde nějakou svou cestu, jak přežít a leckdy i negativa přetočit ve svůj prospěch. A to dokonce způsoby a na místech, kde bych to fakt nečekal. Jenže takový je jen zlomek fauny, ten zbytek prostě vyhyne... Planet Earth se, navzdory sebevědomému názvu, samozřejmě nekoná a  i když je mi snaha o osobnější přístup ze strany režiséra do určité míry taková sympatická, paradoxně snímku ubírá na serióznosti a nechtěně ho sráží pocitově na takovou lehce poloamatérskou úroveň. A to je trochu škoda. Minimálně o ty scény s režisérovic děckama bych to prostříhal, to tam imo vůbec nepatří, a nechal pouze věnování. Ten zbytek ale velmi dobrý a cením si podobných dokumentaristů. Ta trpělivost a disciplína trávit v terénu hodiny a hodiny, byť jen třeba pro jeden jediný unikátní záběr, zasluhuje obdiv.

plakát

Spirála strachu: Saw pokračuje (2021) 

Zpočátku mě potěšilo, že se Spiral zaměřuje více na krimi vyšetřování, ale nadšení mě velice záhy přešlo. Je to strašná nuda. Chris Rock je miscast jako prase. Ten člověk neumí normálně hrát - xichtí se děsně nepřirozeně a vypadá jak přeleštěný leštěnkou. Děj netáhne, vizuál vypadá lacině a filmařsky je to neambiciózní, jak 10 let staré televizní béčko. Bousman si samozřejmě neodpustil ani to jeho charakteristické klipovité šaškování se střihem. A ve finále ani ty pasti za nic nestojí.

plakát

Jigsaw (2017) 

Návrat po letech a v rámci série docela i vydařený. Není to už tak trapně brutální a nemá to tak ušmudlaný look. Zato má film ambice zase trochu něco vyprávět a i když to ve finále není nic víc, než jen další překombinovaná sranda, cesta k rozuzlení je to k mému překvapení docela napjatá.

plakát

Saw 3D (2010) 

Tímhle dílem už Saw vyloženě paroduje sama sebe. Děj přestal dávat smysl úplně. Herecky to až na Flaneryho působí ochotnicky a zároveň to vypadá z nepochopitelného důvodu děsně low-cost - od kamery až po umělohmotné a samoúčelně nadužívané gore. I na poměry série tohle nebylo o ničem jiném, než o cákající krvi a poletujících kusech masa. A aby to nebylo málo zvrhlé, tak rovnou ve 3D (ač pro mě ofc bez 3D). Svého času vskutku mizerné zakončení.

plakát

Saw 6 (2009) 

O fous lepší, jak minule. Lepší pasti, více napětí a dokonce se posouváme i dále. Je cítit, že se ta příběhová motanice řítí do finiše a má to větší spád. Akorát mi trochu vadí, že už to tak nějak uhýbá z původních myšlenek Jigsawa a začínají nám tam umírat i zcela nevinní lidé. Ač chápu, že původní záporák už je mimo hru, jaksi mi pro jeho spolupachatele chybí potřebný silnější motiv.

plakát

Stánek s polibky 3 (2021) 

Nejvyspělejší díl, říkali. Inu, not rly. Pořád ty samé malicherné problémy sobeckých bohatých děcek (které si navíc tyhle problémy už 2x předtím vyřešily). A ani napotřetí není komediální část vtipná. Naopak, ten pubertální cringe je spíš úmorný a jen to drámo v závěru a klasické sebeuvědomění to tak tak tahá z odpadu. Jak mám rád teenageroviny, tak tahle série je fakt marná ve všech zásadních bodech. Ještě, že už je konec.