Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Osm a půl

Osm a půl (1963)

Tento film bych nejlépe popsal jako filmové umění. Tohle je krásná, abstraktní ukázka toho co filmové médium může nabídnout a jak se člověk může kreativně vyjádřit při tvoření filmu. Záběry v tomto filmu jsou čistou dokonastí od začátku dokonce, stejně tak i poetické dialogy, které vám budou mluvit do duše. Kreativita a originalita Federica Felliniho na každé rohu a herecké obsazení v čele s Marcellem Mastroiannim je nespochybnitelná ukázka hereckého umění. A témata, které film vyjadřuje a zkoumá musí být blízká každé lidské bytosti na této zemi. Vybrat ten jeden nejoblíbenější film je pro mě nemožný úkol, ale když už padne otázka o nejoblíbenějším filmu tento mi v mysli vyskočí jako jeden z prvních.

Okno do dvora

Okno do dvora (1954)

Nejspíš nejlépe vystavěné napětí jaké kdy Hitchcock předved (já vím, jsou to silná slova). James Stewart a Grace Kelly v životních výkonech. Líbí se mi jak Hitchcock prozkoumává různá temná témata (u Vertiga to byla posedlost) v případě Okna do dvora je to bezmoc , kterou tu Hitchcock skvěle využívá, aby co nejvíce napínal diváka. K tomu ještě přidejte fakt že se film odehrává v jedné místnosti a mi z okna vidíme přesně to co vidí hlavní hrdina, díky tomu je lehké se do hrdiny vžít a naprosto se ponořit do jeho situace.

Sedm samurajů

Sedm samurajů (1954)

Samurajská klasika legendárního režiséra Akiri Kurosawy. Za mě jeho nejlepší film, který v sobě skrývá daleko více neš si myslíte. Film je v základu vážný a drsný, probírá vážná témata a skvěle vystihuje atmosféru tehdejší doby, ale i přes tohle je film v některých momentech velmi úsměvný a to díky postavám, tedy hlavně díky sedmi samurajům, kteří nejsou jen drsní samotáři s vážnými výrazy (i když to taky), ale jsou neuvěřitelně příjemní. Samozřejmě tu nehází vtipy a ze všeho si nedělají prdel, ale líbí se mi, že je vidíme sem tam se zasmát a to působí fakt příjemně. Nejvíce tu září Toširó Mifune, který si zahrál bláznivého, amatérského samuraje, který dodává dynamiku nejen týmu samurajů, ale i celému film. Myslím si že právě kontrast mezi příjemnými, úsměvnými chvilkami a drsnými, vážnými tématy na mě film působil velmi odlišně skoro jakoby Kurosava vytvořil nějaký nový žánr, který ani nedokážu popsat. Rozhodně musím zmínit a ocenit Kurosawův přístup k natáčení bitev. Pro většinu sekvencí využíval trojici kamer, které umožňovaly pořízení záběru celku, rychlých záběrů a detailů, a experimentoval s jejich neortodoxním uspořádáním. Tento netradiční přístup vytvořil vizuálně unikátní akci. Dále jěště musím zmínit celkovou kameru, kdy mimo právě netradičně natočených bitev je i zbytek filmu precizně natočen a Kurosawa tu využívá své další praktiky, které utvářejí jeho styl. Co se týče herců není tu jedíná špatně zahraná postava, každý zahrál svou postavu skvěle.  Jěště musím zmínit skvělou hudbu, bez které by to nebylo ono. A jěště tu jde vidět skvělé budování týmu a úžasná šermířská choreografie.

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Leone je bezkonkurenční král westernu a tento film je za mě jeho nejlepší. Skvěký soundtrack od nejlepšího skladatele Ennia Morriconeho a nejlepší westernová přestřelka co kdy ve filmu byla. A taky jedna z mých nejoblíbenějších filmových hlášek: “You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig.”

Lawrence z Arábie

Lawrence z Arábie (1962)

Zopakoval jsem si tento filmový kousek a musím říci že k dokonasti stačí jen málo, tento téměř čtyř hodinový historický velkofilm, by neměl vynechat žádný fanoušek filmu. Pouště jsou vizuálně překrásné a Freddie Young si to zřejmě moc dobře úvědomil, neboť vizuální stránka filmu je prostě překrásná a nejen co se týče kamerových záběru, máme tu i krásné kostými a prostředí a vůbec celá výprava tohoto filmu je úžasná. Maurice Jarre dokázal vytvořit jeden z nejlepší soundtracků vůbec a jeho hudba dodává filmu a scénam mnohem větší epičnost. Postava Lawrence je jedna z nejlépe napsaných postav, které jsem viděl a jeho vývoj překvapoval více a více. Co se týče herců, máme tu velmi talentovaný ansábl, ze kterého musím vypíchnout samozřejmě samotného Lawrence Petera O'Toola, ale i Alec Guinness, Anthony Quinn nebo třeba Omar Sharif stojí za zmínku, prostě jeden úžasný herec za druhým. Tento film je prostě úžasná dobrodružní jízda a má jednu velkou výhodu a to je délka, při které si film může dovolit odvyprávět dost obsahu a pomalu se usadit, avšak jeho výhoda je zároveň i jeho hlavní nevýhoda, neboť právě díky dlouhé stopáž není film pro každého. Ale každý by ho měl alespoň zkusit. Za mě skvělý počin.

Čínská čtvrť

Čínská čtvrť (1974)

Nebudu to okecávat prostě super film. Charismatický Jack Nicholson odvádí úžasnou práci. Skvělá režie, jeden z nejlepších scénářů co kdy byl, který obnáší skvěle napsané postavy. Úžasná zápletka a odhalení. Prostě geniální, nejlepší detektivní film. Více netřeba.

Paříž, Texas

Paříž, Texas (1984)

Krásný a originální příběh obalený ve skvělém vizuálu. Po celou dobu filmu jsem žasnul nad krásnými neonovými zaběry a nekonečnými texaskými pouštěmi, které jsou zdobeny krásnou, modrou oblohou. Skvělé herecké výkony dopomáhaly každé scéně a byly velmi důležitým faktorem v geniální scéně s telefonátem, která byla jedna z nejvíce strhujících scén, které jsem kdy viděl. A na finále jsem jen beze slov koukal se slzou v oku.

Zuřící býk

Zuřící býk (1980)

Sportovní film dost odlišný od jiných sportovních filmů, protože se film soustředí hlavně na postavy a né na sport. Díky tomu tu máme skvělý náhled do života agresivního boxera a co mu jeho agresivita a chování může způsobit. Robert De Niro a Joe Pesci, hrají úžasně, vše je skvěle dirigováno Martinem Scorsesem a už jen to, že jsou ti to tři pohromadě značí že to bude dobrý film. Kamera je úžasná a záběry z ringu dokonalost.