Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (5 532)

plakát

Ypsilonka se baví: Kdo nevěří, ať tam běží (2022) (divadelní záznam) 

Schmidova benefice je plná radosti a dobré nálady. 1) Ano, je to trochu hrané, ale já jim docela i věřím._____ 2) Vedle hvězdných důchodců drží stále plápolající pochodeň i zástupci střední a maličko i nejmladší generace.

plakát

Joe (2013) 

Zemitý film s vnitřním napětím 1)  pěkně představuje odvrácenou tvář Ameriky, tvář ztroskotanců, lidí žijících bez naděje. Prosakuje sem typická hraničářská mentalita a omezené vnímání světa, typické pro podobné existence._____ 2)  Zaujal mě výborný 17letý Tye Sheridan (teenager Garry Jones) a tentokrát fakt dobrý útloboký 49letý Nicolas Cage (Joe).

plakát

Zakladatel (2016) 

Nevýrazný film o výrazné osobnosti. 1)  Nevím, jak moc je snímek historicky věrný a netuším, jak přesně líčí vzájemné vztahy bratrů Donaldových a Kroce. Ale jednoznačné odsouzení Kroce a jeho aktivit zde mezi komentátory mě přimělo sepsat vlastní postoj._____ 2)  Ano, je nesporné, že syn českého emigranta Ray Kroc se choval v rozporu s dohodou s bratry Donaldovými. Je nesporné, že ke konci převzal iniciativu a přiměl je (nebo snad donutil) podepsat smlouvu, v níž se zřekli jakéhokoli vlivu na síť McDonalds. Třeba připomenout, že tak učinili za tučné odstupné 2,7 milionu dolarů (v dnešní hodnotě asi 26 miliónů dolarů)._____ 3)  Ovšem ve filmu se bratři chovají tak trochu jako trotlové. Sice se domluví s Krocem, ale hned od začátku mu hází klacky pod nohy a neustále mu do věci kafrají...většinou nevhodně. Postupně pak jejich ingerence (podle smlouvy oprávněné) zcela brání dalšímu rozvoji sítě. Přiznám se, že jsem fandil Krocovi._____ 4)  Je tu ale další aspekt věci. Jak je možné, že Donaldové, kteří vymysleli vpravdě geniální obchodní model rychlého občerstvení a úspěšně ho provozovali vlastními silami, se proměnili v takové ustrašence a zaprděnce, jak je líčí film? Jakoby autoři neříkali všechno. Není nakonec něco pravdy na pověstech o dravém Krocovi, který si jejich nápad přivlastnil a je vyšachoval? Nevím, ale z filmu primárně tento závěr nevyplývá._____ 5)  A tak se dostáváme k závěru, že filmu není moc co věřit. Buď byl Kroc lump a Donaldy obalamutil a vyšachoval, a pak si zaslouží kritické hodnocení anebo mají být na paškále Donaldi, kteří sice vymysleli parádní prodejní model, ale nebyli schopni ho uskutečnit jinde, než v restauraci s vlastní přítomností, a díky Krocovi se pak jejich model stal úspěšným po celém světě. Jak by celá věc pokračovala bez Kroce? Asi by se našel někdo jiný, kdo by jejich model prostě okopíroval a pod jiným jménem úspěšně provozoval. Anebo bychom dodnes čekali v restauraci na hamburger oněch pověstných dvacet minut._____ 6)  Poznámku si zaslouží i neutuchající diskuse o zdraví neškodném/škodlivém fast foodu. Jasně, že krmit se měsíc jen hamburgrem a hranolky (ano, takové pokusy prošly tiskem) zdraví poškodí. Stejně tak zapůsobí i krmit se měsíc jen vepřovou se zelím, svíčkovou a gulášem. Jakýkoli extrém je škodlivý._____  7)  Nepříliš zajímavý film mě nepřesvědčil. Reálné situace vysvětluje nedostatečně. Atraktivita snímku je právě v tom, že mluví o McDonalds, tudíž bych očekával preciznost a historickou akurátnost. Ani jedním si tu nejsem jist. Napínavé to taky moc není. Nicméně je to o Mackiem, takže tři hvězdičky to nakonec hodí.

plakát

Velký případ malého detektiva a policejního psa Kykýna (1982) (TV film) 

Jak by asi po jogurtech pátral Sherlock Holmes? 1)  Ani velký mistr scenárista a režisér Karel Kachyňa se nevyhnul slabým kouskům. Toto je jeden z nich._____ 2)  Krátké povídce by slušel krátký film, tak 40 - 50 minut. Vše nad je úplně zbytečné, snímek je roztahaný, pomalý a nudný._____ 3)  Už jsem málem zapomněl, že tehdejší jogurty byly na 150 nebo 200 gramů, nevzpomenu si. Ale je vidět, že kelímky jsou větší než dnes._____ 4)  Z hereckých výkonů oceňuji zejména jezevčíka Džina.

plakát

Americký prezident (1995) 

Pohádka z Bílého domu. 1)  Červená knihovna se vyskytuje nejen v německých filmech. Tato americká pohádka o hodném zamilovaném prezidentovi se směle může přiřadit k opusům anglické paní Rosamundy Pilcherové._____  2)  34letého scenáristu Aarona Sorkina velké úspěchy teprve čekají (například výborný seriál Newsroom), ale už tady prokázal, že napsat čtivý (či vlastně koukavý) děj umí. Zkušený režisér a koproducent (jindy i herec) 48letý Rob Reiner dal všemu přiměřenou tvář a dílo je hotovo._____ 3)  51letý Michael Douglas se do role prezidenta přímo narodil (i když, buďme upřímní, tu žádný herecký koncert předvádět nemusel). Mě osobně pak potěšil můj oblíbený 34letý Kanaďan Michael J. Fox (prezidentův poradce Lewis Rotschild)._____ 4)  Film obsahuje velké množství odkazů na americké reálie stejně jako na Sorkinovy a Reinerovy předchozí filmy. Americký či jiný věci znalý divák to jistě ocení._____ 5)  Film mě nabudil a inspiroval k politické kariéře. My name is Slunicko2, and I'm running for President!

plakát

Hra na Boha (2021) 

Skvělému námětu  1)  se nedostává dostatečně kvalitního zpracování, a tak celkový dojem je dost plonkový._____ 2)  Překvapivá odhalení během filmu dodávají ději alespoň něco šťávy, ale je to infuse zvnějšku a ta umělost je cítit. Jako když přidáte masox do polévky._____  3)  26letý sympatický herec od dětství a rovněž zpěvák Luke Benward (Micah) je pak pro mne tím nejzajímavějším zážitkem z filmu.

plakát

Plunkett & Macleane (1999) 

Zábavná a svižně natočená moderní adventura 1)  může klamat svým zasazením do Londýna poloviny 18. století. Ale pozorného diváka neošálí. Nejenže to není zmiňovaná Anglie (faktické nesmysly vypočítává IMDb), není to ani historický film a hlavně je to snímek veskrze moderní až postmoderní svým výrazem, švihem, hudbou i názorem._____ 2)  Zaujali mě 26letý Jonny Lee Miller (kapitán MacLeane), 37letý charismatický Skot Robert Carlyle (lapka Will Plunkett) a 33letý Skot Alan Cumming (vykroucený lord Rochester). Věk herců uveden k roku natáčení snímku - 1998._____ 3)  Film vznikal v Londýně a dalších místech ve Velké Británii, Španělsku a v Praze, což vysvětluje i česká a španělská jména v malých rolích a v doplňkových službách._____ 4)  Pro 62letého Karla Augustu (kat - krásný detail na jeho tvář) to byla poslední filmová role (štěk). Během výroby zemřel.

plakát

Oko dravce (2008) 

Nudná hloupost. 1)  Přepálené akce jsou zbytečné - o co jde je víceméně jasné hned od začátku. Předvídatelnost děje nudí._____ 2)  22letý Shia LaBeouf byl hlavním důvodem, proč jsem film sledoval. Bohužel však zde příliš ze svého hereckého umění a erotické přitažlivosti nepředvedl - pořád jen utíkal a utíkal._____ 3)  Teď se dopustím anachronismu. Více se mi líbil seriál Next, který myšlenku zdivočelé umělé inteligence zpracoval věrohodněji a zajímavěji._____ 4)  Výstižný koment: UncleG*.

plakát

Lúčnica - 60 rokov krásy (2008) (TV film) 

Folklór ve špičkovém provedení. 1)  Působivá choreografie dává vyniknout půvabu lidového umění v různých podobách. Je vskutku radost podobné vystoupení sledovat._____ 2)  Genderová poznámka. Ve vystoupeních Lúčnice je svět pohlaví jasně rozlišen. Chlapi jsou chlapi a ženy jsou ženy - v taneční choreografii, ve zpěvu, v oblečení, ve vzájemné interakci. Pro třetí, čtvrté, páté... (dál počítej do libosti) pohlaví tu očividně není místo. Prostý a jednoznačný svět dává pocit jistoty a bezpečí.