Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (445)

classic 

všechny recenze uživatele

V mnohých ohľadoch sa jedná o veľmi poučný a inšpiratívny, biografický film, na motívy skutočných udalostí o človekovi Rayovi Krocovi, muž s veľkým podnikateľským duchom - potenciálom, ktorý dokázal využiť, a to vďaka lenivosti, pasivite druhých, pôvodných zakladateľov, dnes celosvetovej značky : McDonald’s, čo je vlastne taký slang FASTFOOD - rýchle občerstvenie. Ako vravím, pôvodne si otvorili podnik s týmito hamburgermi bratia Richard a Maurice McDonaldovci. Ray Kroc bol pomerne neúspešný podnikateľ, ktorý predával mixéry. Jedného dňa práve zakotvil k týmto bratom, kde sa už videl, ako rozširuje čoskoro tento fenomén, po celých spojených štátoch. Ten krásny nápis, podľa ich priezviska, ho strašne NADCHOL. Votrel sa im do života, a to len preto, aby sondoval priebeh vývoja a chod reštaurácie, ako funguje. Z toho načerpal veľa informácii, Oni dvaja blbci boli naivní idioti, ktorí sa správali, ako otvorená kniha, a On - Ray, toho pekne využil. Dalo by sa povedať, že boli poriadne dôverčiví, čo sa im, bohužiaľ nevyplatilo. O filiálkach nechceli sprvoti ani počuť, Ray ich následne presvedčil, po čase načisto prevzal celú štafetu, zbohatol na pozemkoch, mal k dispozícii radcov, a samotní bratia si vyšli na psí tridsiatok. Mali nápad, ktorý nedokázali využiť, a to bola ich veľká SMOLA, a práve energetický, dynamický, vtieravý Ray Kroc, toho maximálne využil. Kvalitne spracované životopisné RETRO, s čoraz lepším a populárnejším Michaelom Keatonom, ktorý je náramne spoľahlivý v úlohe financ majstra Kroca, výborný herecký výkon, nechýba mu odhodlanosť a odvaha. Konečne som si pozrel, jeden z tých lepších filmov, v úvode roku 2017, kde až tretí film za sebou v kinosále, stál za to ! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pro někoho pobuřující, pro jiného inspirativní a hlavně pro všechny brutálně zajímavý a skvěle zahraný film. Keatona mám velmi rád a role potravinářsko-nemovitostního Jobse mu naprosto sedla. Příběh o nekonečně ambiciózním člověku, který se vytrvale hnal za svým americkým snem. Neskutečně mě bavilo sledovat počátky vzniku celého potravinářského řetězce. Od řešení toho, jak vyrobit hamburger co nejrychleji, přes brutální expanzi, až po nelítostný boj o duševní vlastnictví, respektive jeho krádež. Je trošku smutné, že v tomto případě byla kvalita převálcována kvantitou. Ray Kroc zavedl v jídelním lístku takové "zlepšováky", že většina produktů, které do svého žaludku dostanete má původ čistě jen v chemické laboratoři. Podle informací v závěru dnes McDonald úspěšně tráví asi 1 % planety. Pochybného obsahu potravin se snímek taky dotkl, ale nijak zvlášť tuto oblast raději nerozváděl. Svým zaměřením se jedná hlavně o takovou glorifikaci vytrvalého podnikatele. Osobně nejvíce oceňuji obrovské množství informací točících se hlavně kolem událostí, které stály za samotným vznikem myšlenky. Taktéž se mi líbilo, že tvůrci vsadili na fakt, že se v civilizovaném světě nenajde nikdo, kdo by o McDonaldu nikdy neslyšel, takže diváky vhodili bez zbytečného úvodu ihned do víru dění a on se s takřka nulovými předchozími znalostmi ani na okamžik neztratil. Děj je opravdu skvěle vystavěný. Film má skoro dvě hodiny, a přesto utekl neskutečně rychle a já v něm nezaznamenal jedinou pasáž, ve které by mě nebavil. Plný počet nedávám pouze proto, že ve snímku scházel nějaký moment, který by ve mně vyvolal emoce nebo mi vyrazil dech. ()

Reklama

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Věrně zachycený příběh o "zakladateli" snad největšího řetězce na světě, který, jak už to tak bývá, nebyl úplně tak jednoduchý a přímočarý. V podstatě se jedná o na chlup stejný příběh, jako o založení facebooku (Social Network), kde chlápek ukradne geniální nápad, vylepší ho, odkopne všechny své blízké, kteří ho brzdí a jeho byznys vzápětí vyroste v impérium. Předpokládám, že podobně taky vznikla nejedna úspěšná firma. Zakladatel je ale opravdu jen kopií Fincherova filmu a nepřináší bohužel nic nového. Příběh je to zajímavý, ale chtělo to trošku originálnější zpracování. Třeba z pohledu opravdových zakladatelů. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hancock je nějakej novej odborník na selfpromo či co? Zakladatel sice neni podobně odpudivá korporátní propaganda jako Zachraňte pana Bankse, ale že by se zase tak vzdálil... taky ne. Sice rafinovaně vkládá konflikt, aby to nepůsobilo jako pouhá reklama, ale značku McDonalds jako takovou to beztak vynáší do nebes. Myslím, že scénář je o kus lepší než mělká režie, škoda, že to nevzali ti Coeni. Jenže takhle se nenechám opít, když se podávají jen soft drinky. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Každý velký fenomén nějak musel začít. A fenomén McD je neuvěřitelně zajímavý. Tenhle film mi strašně moc připomněl Fincherův Social Network o Facebooku a Zuckerbergovi, je to v mnoha věcech hodně podobné. Jen možná tady jsou ti původní poctiví a pracovití bratři ještě o kus sympatičtější, zvlášť ve srovnání s chamtivým Krocem. Bez kterého by ale McDonalds byla fakt jen jedna restaurace v San Bernardinu v Californii… Kdybych měl hodnotit jenom Michela Keatona. dal bych hvězdiček sedm, protože kdokoli se pohyboval v byznysu, musel se s tímhle typem lidí potkat. A Keaton to trefil skvěle. Nicméně film jako celek možná kvůli věcné přesnosti trochu postrádá něco, co by mně víc vtáhlo. Osobitější příběh? Někoho, s kým bych se silněji ztotožnil? Asi. Ale film je to skvělý. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • McDonald's bolo vytvorené v roku 1955 nie 1954. (Mesiacik_)
  • Když Ray Kroc (Michael Keaton) poprvé objednává jídlo u McDonald's Hamburgers, stojí u pravého výdejního okénka z pohledu prodejce. Ovšem když odchází s balíčkem na lavičku, stojí u levého. (Pan.Jitrocel)
  • Když si Ray Kroc (Michael Keaton) při první návštěvě San Bernardina sedá na lavičku, tak si vedle sebe po pravé ruce položí pití, které ale při následném rychlém prostřihu zmizí a pak se znovu objeví. (DexMASTER094)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama