Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (5 532)

plakát

Panství Downton (2010) (seriál) 

Úchvatný historický seriál s příchutí červené knihovny. 1)  Atmosféra doby se mi zaryla hluboce pod kůži. Nejlepší je v první řadě, později jsou už staré zlaté časy rozmělněny válkou a poválečnými společenskými změnami. Tato "konzervativní idylka" (gudaulin***) je vzpomínkou na časy, kdy šlechta šlechtí a služebníci slouží, všechno je jak má být a lidi jsou šťastni._____ 2)  Jasně, že vím, že to tak většinou nebylo a ani být nemohlo. A je to snad důvod, proč bych měl podobné výtvory odmítat? Pohádky taky sleduji s chutí a se zájmem, i když vím, že tak to v životě nechodí. Konec konců i na Ženu za pultem koukám s nostalgickou vzpomínkou, přestože stylizace (jinak řečeno lživost) díla doslova bije do očí. Ale řekněte, nebylo by krásné, kdyby to bývalo takhle bylo?_____ 3)  Dějově bohatý scénář (bravo, pane Fellowesi) si hravě poradil i s nejrůznějšími překážkami (například odchod Dana Stevense ze seriálu), ačkoli chvílemi mi dějové zvraty přišly jen málo uvěřitelné. Ale o to přece nejde. Julian Fellowes stvořil svět plnokrevných postav, které máme rádi nebo nesnášíme, které někdy jednají podivně a nepochopitelně, ale i tak jsou nám blízké, protože jsou jako my, jsou lidské. Přijal jsem je do svého domova, bydlí tu s námi, a my se oplátkou trápíme a radujeme s nimi. Co by si mohl scenárista přát víc?_____ 4)  Nezapomenu na lady Mary a lady Edith s jejich věčnou vzájemnou válkou a nešťastnými láskami, šaramantního Matthewa Crawleyho i Toma Bransona a z paměti mi nikdy nevymizí neobyčejně charismatická Violet, hraběnka vdova, jejíž sarkasmy mě budou provázet mým dalším životem. Dolní patro zastupuje majestátní majordom Carson se svým ženským protějškem přísnou, i když útěšnou paní Hughesovou, svérázná paní Patmorová i přesvědčivě hloupá holka pro všechno Daisy a hromada sluhů, z nichž mimořádnou pozici zaujímá úskočný nafoukanec Thomas Barrow._____ 5)  U podrazáckého Thomase mě poněkud mrzí, že jeho homosexualita je svázána s mizerným charakterem, i když chápu, že tím scenárista chtěl zdůraznit, jak ostrakizace působí na povahu člověka._____ 6)  Pěkné herecké výkony odvádějí 62letý Jim Carter (majordom Carson), 57letá Lesley Nicolová (kuchařka Patmorová) či 76letá Maggie Smith (hraběnka vdova)._____ 7)  Ani na přitažlivé kluky nezapomenu. Výrazný 26letý Theo James (Turek Pamuk) se sice objeví jen na pár minut, ale zamotá hlavu mnohým po několik řad. 28letý Dan Stevens (Matthew Crawley, dědic panství) v průběhu let tloustne a hubne, ale šarmu mu to neubírá. Rovněž 29letý Ir Allen Leech (šofér Tom Branson) stojí za zmínku. A pak  je tu 24letý Thomas Howes (sluha William), 24letý Ed Speleers (sluha Jimmy), 25letý Michael C. Fox (sluha Andy) a 22letý Matt Milne (sluha Alfred)._____ 8)  Věk protagonistů uvádím k roku prvního výskytu v seriálu._____ 9)  Viděl jsem všech šest řad.

plakát

U moře (2015) 

Nevlídné téma v pomalém nudném filmu mě nezaujalo navzdory několika zajímavým nápadům a pěkně ospalé atmosféře přímořské díry kdesi ve Francii. 48letý Brad Pitt už není nejmladší a 40letá Angelina Jolie mě bez ohledu na svou slávu nikdy nezajímala. A totéž platí i o jejich rodinném videu (Pepinec**).

plakát

Blok 99 (2017) 

Mám problém s celkovou koncepcí filmu. 1)  Předváděné srdcervoucí drama na mě nepůsobí přesvědčivě. Spíš bych si dokázal snímek představit jako čistě akční movie s hláškujícím Stallonem či někým takovým._____ 2)  Spoiler. A stejně se autoři nevyhnuli akčním klišé. Kde získal boxer a přepravce drog Bradley své supermanské schopnosti? Každého zmlátí, všechno vymyslí, nic mu není nedostupné. Rovněž děj je podivný. Proč vlastně Bradley zabil Mexičana při akci?_____ 3)  Vztahy s okolními lidmi (šéf, manželka, šéfdozorce Red Leafu) má Bradley na úrovni průměrně naprogramovaného robota. Žádné srdce v tom není._____  4)  Pravda, od nástupu do basy je děj zajímavější a jen díky tomu nakonec dávám tři polámané hvězdičky.

plakát

Modelář (2020) 

Politický komediální thriller pro fandy dronů. 1)  Všechny zmíněné (tři) složky jsou tu zastoupeny podobně jako etický intelektualismus ve filmech pana Trošky. Ale milovníci dronů si na své přijdou._____ 2)  Dlouho je nejasné, o co vlastně jde. I dějové kontury jsou místy nepříliš zřetelné._____ 3)  Film vrcholí očekávaným tradičně česky tragikomickým koncem._____ 4)  Nejlepší jsou herci. 34letý výborný Jiří Mádl (provozovatel dronu Plech, který si šlape na jazyk) a 38letý přitažlivý Kryštof Hádek (modelář), který šel očividně do sebe a začal sportovat. Na jeho těle je to už vidět. Že by vábil Hollywood?_____ 5)  Komenty k zamyšlení: Peabody (nehodnotil), Matty****, husokachna**.

plakát

Drobínek (1970) (TV film) 

Tři Kobři, železní obři. 1) Když jsem tenkrát po svém královském otci převzal vládu, sebral jsem veliké vojsko a táhnul jsem s ním na všechny strany._____ 2) 34letý Jan Tříska (Drobínek) byl fajn. 2) Původní dílo stejného režiséra jsem neviděl. Až je zhlédnu, rád se o svou zkušenost podělím.

plakát

Jsem vrah? (1987) (TV film) 

Nezajímavé. 1)  No... 26letý Pavel Kříž (Radek po státnicích) byl standardně dobrý. 22letý Filip Renč (Radkův kamarád, ženatý Luboš) neuměl zahrát emocionálně vypjaté role, ale, pravda, slušelo mu to._____ 2)  Více k tomuto nezajímavému dílu nemám, co dodat.

plakát

Koncert pro Ukrajinu (2022) (koncert) 

Rozpačitý dojem z akce umocňovala očividně improvizovaná dramaturgie i nevýrazná režie._____ 1)  Některá vystoupení se mi hrubě nelíbila: neumětelský Jaroslav Hutka zpíval o Putinovi s použitím slovníku přístavní putyky, Marie Rottrová i Petr Janda ve mně zanechali dojem, že s příštím taktem na scéně omdlí._____ 2)  Většina vystoupení byla nemastná neslaná._____ 3)  Vlastně se mi docela zamlouval jedině Tomáš Klus se svým songem Ukrajino._____ 4)  Ruská agrese na Ukrajině přinesla několik velkých, věru, nečekaných překvapení. To největší z nich je úroveň informovanosti ruské věrchušky o stavu vlastních ozbrojených sil a o politické situaci v okupované zemi. Když si Putin a spol. neumějí realisticky spočítat, na co mají a na co ne, jak můžeme věřit jejich ujišťování o tom, že jaderné zbraně jsou bezpečně pod kontrolou a to pod kontrolou lidí příčetných? Nebo se tu snad odehrává něco, o čem nemáme ani potuchy?_____ 5)  Další velké překvapení je vskutku odvážná obrana Ukrajinců a jejich vedoucích činitelů, tak kontrastující s českou opatrností a bojácností v létech 1938, 1948 i 1968. V této souvislosti nemohu, než provolat spolu s celým světem Слава Україні!

plakát

Spolu to dáme (2017) 

Nikterak objevnému filmu plném nejrůznějších klišé přidávají na hodnocení oba hlavní představitelé: 35letý přitažlivý Elyas M´Barek (playboy Lenny) a 16letý herecky přesvědčivý Philip Noah Schwarz (nemocný David).

plakát

Případ: Ponorka (2020) (seriál) 

Velmi zajímavý počin. 1)  Nikdy bych neřekl, že pomalý a dost suchopárný počum na odtažité a chladné vyšetřovatele bude tak napínavý. A jo, byl._____ 2)  Nejzajímavější na seriálu mi připadá takřka dokumentárně precizní detailní popis postupu vyšetřování._____ 3)  Spoiler. Působivost snímku zvyšuje i fakt, že pachatele vůbec neuvidíme, jen se o něm mluví._____ 4)  Odnáším si poznání: dodržování demokratických principů a lidských práv stojí hodně peněz zvláště pak v hyperkorektní justici, kterou zde představují Dánové. Ne, že bych to předtím nevěděl, ale neškodí si některé skutečnosti naší blahobytné společnosti občas připomenout._____ 5)  Výstižný koment poskytl gudaulin***, zvláště jeho srovnání se seriálem Devadesátky.

plakát

Písničky na zítra (1961) (pořad) 

Hudební vzpomínky na dětství. 1)  Na dílu z roku 1965 mě zaujala starosvětská galantní zdvořilost. Zpěvák/zpěvačka odzpíval/a úryvek své písně a od svého následovníka/své následovnice pak dostal/a kytičku. Muži i ženy bez výjimky. Bylo to svižné a milé._____ 2)  V témže pořadu zazněly skutečné evergreeny. Většinu těchto písniček si pobrukuji dodnes._____ 3)  Bohužel však jiný díl mě tolik nenadchl, a tak zatím dávám oběma společně čtyři hvězdičky.