Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (152)

plakát

Poslední dny Sophie Schollové (2005) 

Tak na toto jsme dnes koukali ve škole při dvouhodinovce němčiny. Po skončení jsem němčinářku pochválil, že vybrala opravdu výborný film. Jedná se o inteligentní, sugestivní (omlouvám se distributorovi, že jsem si vypůjčil jeho slovo) a ne zrovna optimistický film. Filmů, které se dotýkají druhé světové války není málo, ale tento je opravdu povedený a stojí za to ho vidět a také se nad ním zamyslet. Tento německý film Němce kritizuje, ale zároveň oceňuje ty, kteří byli tak stateční, že se dokázali Hitlerovu režimu postavit. A Julia Jentsch byla skvělá, ale i ostatní předvedli (nejen při hulákání) více než standardní výkony. Jen v jednom momentě se mi zdálo, že je to stále stejné a ztrácí to tempo, ale okamžitě jsem si to rozmyslel. :-)

plakát

Proposition (2005) 

Snímek na mě opravdu zapůsobil a velmi se mi líbil, takže nižší hodnocení dát nemůžu. Zajímavé a věrohodné převedení australské reality 19. století na plátno. Musím pochválit také kameru a především scénář a hudbu Nicka Cavea. Nejdůležitější je pochopitelně příběh samotný a jeho podání. Nejde o to, že se mi Guy Pearce příliš nezdál v Mementu a ani teď jsem mu nepřišel na chuť - ale objektivně jsem toho názoru, že hlavní postavou je zde kapitán Stanley Raye Winstona, který se své role zhostil vskutku výborně. V tamním prostředí, které chce, jak se vyjádřil, zcivilizovat, to však má mnohem těžší než by to měl v rodné Anglii. Chce určitým způsobem pomoci spravedlnosti. Otázkou je, zda se rozhodl správně... Na závěr je potřeba se zmínit o Emily Watson - a rozhodně nejen proto, že právě kvůli ní jsem si tento film půjčil. Předvedla na nevelkém prostoru další mimořádný výkon - ne každá herečka dovede promítnout do svého hraní a výrazu obličeje tolik pocitů a emocí, aniž by se musela nějak pitvořit nebo něco takového. Zároveň vždy dovede vzbuzovat u diváků obrovské sympatie. Ještě jsem s ní neviděl moc filmů, tak nevím, ale rozhodně si jí vůbec nedovedu představit v záporné roli, protože se mi na to typově nějak nehodí - to ale neznamená, že by to bez problémů neuhrála. Mám pocit, že jí v mém žebříčku nejoblíbenějších hereček bude průběžně čekat šplhání vzhůru. :-)

plakát

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005) 

Nepřekvapuje mě, že dávám 5*, ale překvapuje mě, že se mi to snad líbilo ještě víc než původní tři filmy. Ale možná je to tím, že když se to povede, tak v roce 2005 je nepochybně víc možností k vytvoření působivého zážitku, než na přelomu 70. a 80. let. Navíc bych řekl, že jelikož má Lucas všechno tak perfektně promyšlené, tak znalost následujícího děje a poznávání událostí minulých jen povyšuje celou vesmírnou ságu jako celek. Kromě skvělých bitev je hlavním plusem, že Hayden Christensen začal hrát a že Ian McDiarmid se vybičoval k opravdu pozoruhodnému výkonu, kterým rozhodně také překonal sám sebe (tím ovšem nechci říct, že také on hrál dřív špatně, to v žádném případě). Jinak musím dodatečně pochválit Ewana McGregora, který je důstojný "pokračovatel" Aleca Guinnesse. Natalie Portman a Samuel L. Jackson byli dobří a Christopher "Saruman" Lee se tedy na plátně moc neohřál. Tím hlavním lákadlem ve filmu byla samozřejmě přeměna Anakina Skywalkera (Christensen) na Darth Vadera - takže v závěru si opět mohl na chvilku svým dunivým hlasem vesele zaburácet James Earl Jones. :-)

plakát

Univerzální uklízečka (2005) 

Myslel jsem, že se bude jednat o větší zábavu. Mělo se to lépe promyslet. Rowan Atkinson předvedl ospalý výkon... Jistě, role si to vyžadovala, ale nesedělo mi to, mohl hrát lépe. Pouze perfektní Maggie Smith zařídila, že tento snímek hodnotím o málo více kladně než záporně. Role jí výborně sedla, ale tvůrci mohli trochu přidat a ještě více sázet na tradiční britský černý humor. Jako by se přílišného humoru báli...

plakát

V zajetí rychlosti (2005) 

Moc pěkný film! Opravdu se mi líbilo, jak tento zajímavý životní příběh motocyklového závodníka Burta Munroa zpracovali. A tento skvělý film ještě vylepšuje neuvěřitelný Anthony Hopkins v hlavní roli. Navíc hraje opravdového sympaťáka, který jde za svým cílem nejen vytrvale, ale i s občasným humorem. Málokdo by to podal tak přesvědčivě, takže po fandění vám i tleskám, Tondo!

plakát

Kupec benátský (2004) 

Tak konečně i mě Al Pacino svým herectvím dostal. Těším se na Leara!

plakát

New Police Story (2004) 

Tak to se Jackiemu opravdu povedlo! Vynikající a chytré vážné akční drama. Chan potvrdil, že neumí jen kopat, ale i hrát. Není to komedie, ale to, co vtipné má být, vtipné opravdu je. Nemám co vytknout a myslím, že spoustu lidí musel tímto filmem potěšit. Akorát ten dabing...

plakát

Svět zítřka (2004) 

Nerozumím ničemu... Toto geniální dílo by mělo logicky patřit k snímkům, kdy mají jásat jak diváci, tak kritici i různé akademie. Především ale diváci. Plno blbostí má stokrát vyšší tržby a nikdo neví proč. 70% pro tento film mi přijde jako hodnocení vyloženě umrněné. Nechápu nic. Proč se tu třeba tolika lidem nelíbila Gwyneth Paltrow...??? Za trest si ji dám konečně do TOPky! :-) Neměl jsem v plánu psát komentář, ale musím vyjádřit alespoň svůj údiv. Toto je přesně novátorský a originální přístup, který žánr sci-fi potřeboval. Akorát bylo zbytečné sem cpát Angelinu Jolie, jinak opravdu nemůžu vytknout nic, ani příběhu. Každý záběr je pastvou pro oči - alespoň tedy podle mého názoru. Doporučuju každému, kdo chce vidět něco nového, ale z nějakého důvodu se tohoto snímku obává a hledí na něj se zbytečnou nedůvěrou. P.S. Laurence Olivier by měl určitě radost, co s ním provedli 15 let po jeho smrti. :)

plakát

Wimbledon (2004) 

Svižný film nejen o tenisu se sympatickou Kirsten Dunst. Musím i pochválit, jak vypadají záběry ze zápasů. Ale do plného hodnocení tomu přece jen něco chybělo..., možná lepší scénář... (A McEnroe se zapomněl vztekat.)

plakát

Život a smrt Petera Sellerse (2004) 

Tento "velmi dobře poskládaný, objektivně natočený a naprosto pravdivý film" (ironie) jsem už viděl mnohem dřívě, ale během procházení filmografie Emily Watson jsem si všiml, že jsem ho ještě nehodnotil. Pamatuju si, že i když mě tento pokus o životopisné drama nenudil a plno zdařilých momentů se tam našlo, nemůžu hodnotit lépe než 50%, tedy velmi slabými 3*. Tvůrci se rozhodli, že dílo bude mnohem "zajímavější", když velkého herce Petera Sellerse (se kterým se Geoffrey Rush při vší úctě příliš měřit nemůže, i když se tady dost snažil) ukážou jen v tom nejhorším světle a to já považuju za velkou chybu. V Rushově podání je Sellers ten nejnepříjemnější a nejnesympatičtější člověk na světě, který není nikdy schopný se chovat normálně nebo se třeba jen normálně zasmát. Stačí se podívat na nějaká videa se Sellersem nebo jen na nepovedenou scénku na konci filmu Byl jsem při tom a Sellers bude působit úplně jinak. Jde také o to, že Rush narozdíl od něj vypadal strašně nepříjemně už jen od pohledu. Tím nechci pana Sellerse omlouvat a snažit se všechny přesvědčit, že to byl nějaký dobrák - to v žádném případě, hysterický člověk, se kterým bylo obtížné vyjít a šílenec to byl bezpochyby (ale ne nonstop), ale nemůžeme se na něj dívat tak, jak byl vyobrazen v tomto snímku. Nic se nemá přehánět. Herbert Lom o něm prohlásil, že sice byl "ťuklej", ale že to byl jeho fajn kamarád - z tohoto filmu se mi nezdálo, že by mohl být něčí kamarád... Tvůrci si asi vždy vyslechli jen jednu stranu a "nezaslechli", že např. Sellers chtěl na konci života ještě sám bez režiséra Edwardse natočit Růžového pantera a dokonce k tomu psal scénář...