Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (44)

plakát

Mladá dáma (2024) 

Aneb Eleven jako dívka v nesnázích. Elodie je princeznou země, jež bohatstvím úplně neoplývá, ba naopak značně strádá. Pracovitá a odhodlaná princezna se tak snaží udržet království i její lid při životě, co to jen jde. Když dorazí z dalekého království Aurea, pověstného svým bohatstvím, nabídka sňatku princezny Elodie a prince Henryho z Aurey, pro Elodie je to ideální příležitost zachránit své království. A tak, než stačí zaváhat, se sňatkem souhlasí. Princezna se tak vydává do honosného království, aby se seznámila se svým budoucím manželem a připravila na brzkou veselku. Po příjezdu do království Aurea se vše zdá být v pořádku (pokud vám domluvený sňatek s osobou, kterou jste v životě nepotkali připadá v pořádku) a Elodie s Henrym se skutečně vezmou. Pro normální pohádku by se jednalo o šťastný konec. Toto ale pohádka zas tak úplně není. Elodie totiž musí podstoupit ještě jeden místní zvyk, a sice provést s Henrym krevní spojení a nechat se v náruči svého novopečeného manžela přenést přes smrtící propast v nedaleké hoře. Očekávané se stává skutečností a Henry nemilosrdně vhazuje Elodie do děsivé propasti, kde jí začne lovit oheň běsnící dračice. A tak začíná princeznin boj o přežití. To rozhodně nezní jako vysněné líbánky že? (SPOILER ZONE ->)  Přiznávám, že jsem od tohohle snímku nic moc nečekala. Nebo možná ano, čekala: sračku. Na závěr ale musím říct (ač se to nestává moc často), že jsem byla mile překvapena. Už je to nějaká doba, co se s filmy s nálepkou “ženská síla” roztrhl pytel. A i když se stále přece jen považuji za osobu ženského pohlaví, tyhle filmy zrovna nemusím. To, jak vždycky celý film na sílu smrdí feminismem se mi hold zrovna nepozdává, #sorrynotsorry. Přestože si Damsel s princeznou drakobijkou a rozohněnou dračicí nálepku “ženská síla” jednoznačně zaslouží, nebylo mi to vůbec protivné, ba naopak jsem i čekala, že si Elodie najde homosexuální vztah, k čemuž ve finále nebyl vůbec prostor, ale kdyby ano, asi by mi to ani nevadilo. Nadchlo mě, jak byli některé scény opravdu surové. Část, kdy se Elodie protlouká horou, několikrát se zraní, leze po ostrých krystalech, byla moc dobrá. Zase mě ale docela mrzelo, že se z hory dostala poměrně rychle. Trailer vybízí k tomu, že před drakem bude utíkat celý film. Když se zaměřím na vizuální zpracování paní dračice, doteď nejsem schopná říct, jestli byla roztomilá nebo prostě... zvláštní? Tu její grafiku jsem čekala podstatně levnější, než ve finále dopadla, ale spíše než sexy dráčka mi připomínala zlatočernou chiméru. Ve finále musím uznat, že se tenhle film Netflixu v rámci mezí povedl. Ač Millie Bobby Brown v roli Eleven ze Stranger Things moc nemusím, Princeznu Elodie zahrála moc dobře. Takže až nebudete vědět, co si večer pustit, zkuste Damsel. Film je na motivu stejnojmenné knihy od Evelyn Skye, kterou si rozhodně plánuji někdy v budoucnu přečíst a zjistit rozdíly mezi knihou a filmem. (by Kristýna)

plakát

Tři zlaté dukáty (2023) (TV film) 

“Aneb bača elektrikářem...” Mladá šlechtična Julie je zakletá...každých sto let se objeví zpět na svém panství a má měsíc na to, aby zlomila svou kletbu a mohla se opět navrátit k životu. Už ji však zbývá pouze poslední pokus před tím, než bude nadobro ztracena. Podaří se jí tentokrát uspět a zlomit tak prokletí, které na ní uvalili chamtiví příbuzní? Pastýř Juraj vypadá jako někdo, kdo by ji s takovým úkolem mohl pomoci. Tři zlaté dukáty je zbrusu nová pohádka z slovensko-české dílny, ve které vystupuje velké množství nových a neokoukaných tváří, ale také pár stálic jako například vždy znamenitá Jitka Čvančarová. Uznávám, že pastýř coby amatérský elektrikář je malinko přitažený za vlasy...ve výsledku se ale jedná o vcelku hezkou podívanou a za sebe rozhodně doporučuji. (by Nikola)

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

“Nechte ho už prosím odejít do důchodu!” Po té, co to už vypadalo v minulém díle, že Indy našel svého nástupce a dávno ztracenou lásku, se kterou se konečně usadí, nacházíme stále charismatického leč stárnoucího Harrisona Forda přednášet na univerzitě. Nyní na něj však už studentky neházejí roztoužené pohledy, ale spíše pospávají, zatím co on se ještě stále snaží zachovat alespoň nějakou důstojnost coby profesor. Náhle se však zjevuje jeho kmotřenka Helena a vypadá to, že se společně s ní přece jen Indiana vydá na ještě jednu poslední bláznivou výpravu! Tentokrát za nástrojem, který sestrojil samotný Archimédés. A že se bude opět jednat o dobrodružství, při kterém jim půjde doslova o krk je asi všem jasné. Již pátý snímek o slavném Indianu v titulní roli s Herrisonem Fordem. Za mě tedy klobouk dolu, že do toho i ve svých letech ještě šel. Celý film působí tak nějak nostalgicky, ačkoliv mám pocit, že jak hlavní postava, tak i zbytek ansámblu, je už prostě unavený a měl by odejít na zasloužený odpočinek. Indiana Jones je kultovní klasika, která nám bude chybět, ale stačilo. (by Nikola)

plakát

Leo (2023) 

“Z vyhřátého terária do bažin Everglades... aneb ještěří krize středního věku.” Ještěr Leo žije společně se svým želvím spolubydlícím v páté třídě základní školy coby “TŘÍDNÍ MAZLÍČEK”. Jeho dny jsou však sečteny, neb se dozvěděl, že ještěři se dožívají “pouhých” 75 let a jemu je 74. Celý svůj dosavadní život strávil za sklem terária. To se však nyní chystá změnit. Když je třídě přidělena nová vyučující, zavede pravidlo, že si každý pátek odnese jeden z žáků mazlíčka domů na víkend. Tak se Leovi naskytne příležitost k útěku. Konečně by mohl být volný a zažít vše, co se mu doposud nepoštěstilo...například navštívit floridský národní park Everglades. Animovaná rodinná komedie, které vdechl život Adam Sandler. A podobně jako u Hotelu Transylvánie i zde je cítit jeho osobitý smysl pro humor. Animace sice nepůsobí tak propracovaně, jako u výše zmíněného snímku, i tak je ale film příjemný na pohled a myslím, že se u něj zabaví velcí i malí diváci...momentálně je k dispozici na platformě Netflix. (by Nikola)

plakát

Mezi živly (2023) 

“Těmhle dvěma by to nemělo vyjít. O to víc jim to ale přejete.” Jiskra žije se svými rodiči ve Městě živlů, kde její otec provozuje krámek s potravinami a její lehce “potrhlá” matka v něm věští budoucnost mladým párům. Celý život se připravuje na den, kdy obchod převezme... ale její temperament a výbušnost zatím rodiče před odchodem na odpočinek odrazují. Jiskra se však nevzdává a když se jí naskytne příležitost dokázat, že na vedení obchodu má, chytá se jí za pačesy. Nešťastnou náhodou se jí ale podaří “zaplavit” část sklepa a právě tak potká Vlhoše. Ano, ten nešťastný chlapec se skutečně jmenuje Vlhoš a já opět proklínám Čechy a jejich touhu za každou cenu překládat jména hlavních postav. Každopádně Vlhošovi se Jiskra líbí a on se zase zcela očividně zamlouvá jí. A tak odstartuje příběh o dvou zdánlivě neslučitelných živlech, které se do sebe zamilují navzdory předsudkům a obavám. Filmu bychom toho mohli patrně hodně vytknout. Ale proč? Jedná se o hezkou animovanou “pohádku” a dostanete od ní přesně to, co slibuje trailer...zábavu. Nejen pro děti ale i pro dospělé a já v jednu chvíli lovila i kapesník. Jiskra je “obyčejná” holka a Vlhoš je hodně “citlivý” chlapec, který by v běžném světě pravděpodobně skončil ve friendzone, ale i tak jim ten happy end přeju. (by Nikola)

plakát

Klaus (2019) 

Příběh skutečného Santy Clause. Všichni jistě moc dobře víme o tom, že Santa Claus nosí dárky komínem, má saně tažné soby, rád ujídá sušenky, nebo jaký má osobitý smích, ale jak to vlastně bylo celé na začátku? Přesně to nám konečně vysvětlí v pohádce Klaus, která se pár let zpátky objevila na Netflixu a sklidila poměrně velký a pozitivní ohlas. Hlavním hrdinou tu sice není přímo Klaus, nýbrž Jesper, dost zhýčkaný syn generála královské pošty. A jelikož tatík už ztratil trpělivost s Jesperovou leností, dal mu za úkol odcestovat do nechvalně známého Smeerensburgu, kde má rok na to sesbírat a poslat 6 000 dopisů. Jesperovi to nejprve přijde jako snadný úkol, dokud nepozná obyvatele onoho Smeerensburgu. Otrovní městečko nacházející se téměř doslova na konci světa je totiž rozděleno do dvou klanů, které mezi sebou léta mají válečné spory. Tady si asi na první pohled nebude jen tak někdo posílat milostné psaní. Jesper se s poslední špetkou naděje vydává do tajemné chýše daleko v lesích, kde potká Klause. Na první pohled děsivého samotářského chlapíka, která to umí se sekyrkou a dřevem. Díky Jesperově návštěvě se Klausovi do rukou dostane dosti smutný obrázek jednoho malého chlapce z městečka. Klausovi to nedá a rozhodne se chlapci s Jesperovou asistencí doručit balíček s hračkou. Přesně tímhle činem se rozjede doručovací akce hraček Smeerensburgským dětem. A jelikož je ve městě dětí opravdu dost, Jesperovi to nabízí hnedle nadějnější vyhlídky na rychlou zpáteční cestu domů. Tahle pohádka má specifickou animaci, která na první pohled připomíná spíše artovou videohru. Snímky krajin a detaily postav pro mě proto byli naprostou pastvou pro oči. Ať jste velcí či malí, tuhle pohádku si na vánoce rozhodně doporučuji pustit. Zasmějete se a pokud jste podobní citlivky jako já, tak i ta slza dojetí minimálně jednou ukápne. (by Kristýna)

plakát

Jack Frost (1998) 

Daddy jako creepy sněhulák aneb další vánoční guilty pleasure. V téhle vánoční klasice, která je pro mě už několik let každoroční povinností sledujeme malého Charlieho, jehož otec aka Jack Frost je poměrně oblíbeným zpěvákem a na syna tím pádem nemá moc času. Přestože je Jack zaneprázdněný a vypadá to, že i na Štědrý den nebude s rodinou, nakonec se odhodlá a odjede při ošklivé vánici zpátky za ženou a synem. Domů však už nedorazí, jelikož díky nepřízni počasí nezvládne řízení a zemře. Když se po roce opět blíží Vánoce, Charlie z toho není moc nadšený, jelikož se stále srovnává ze ztráty svého otce. V pocitu nostalgie aspoň postaví sněhuláka podobného tomu, kterého s otcem stavěli rok zpátky a když při jednom večeru zahraje na harmoniku, kterou od otce dostal, Charlieho otce to jako zázrakem vrátí zpět mezi živé. A ne jen tak ledajakým způsobem, je z něj totiž onen sněhulák, kterého chlapec postavil. Jack má tak šanci znovu prožít ještě pár chvil se svým synem, při kterých si jistě oba užijí spoustu zábavy. Musím uznat, že s ohledem na ročník snímku je animace sněhuláka pozoruhodná i v dnešní době. Herecké obsazení jednoznačně výborné. Budete se smát, budete plakat, budete chtít aby Michael Keaton byl váš taťka. I po letech se na film ráda podívám, i po letech si pokaždé popláču. Moje masochistická dušička jen plesá. (by Kristýna)

plakát

Rodinná rošáda (2023) 

Mezi námi děvčaty na X-tý způsob. Pro ty, kdo neznají bláznivou klasiku Mezi námi děvčaty bude Family Switch možné ne taková tuctovka, i když filmů o záměně těl je celkově už pěkná darda. V téhle verzi si těla mezi sebou prohodí hned celá šestičlenná rodinka, do které se předem zdůrazňuji započítává i malý buldok. Ano, tušíte správně. I pejsek si zamění tělo, a to konkrétně s miminkem, což byl za mě osobně vrchol bizáru, který bych z filmu nejlépe celý vyškrtla. Páni tvůrci, fakt to bylo nutné? Když se pokusím zapomenout na batolecí štěně a štěněčí dítě, jedná se o dobrý komediální snímek s výborným obsazením. Jennifer Garner zbožňuji už léta a bylo na ní vidět, že se na tomhle natáčení a roli mladé dívky v matčině těle pořádně vyřádia. Stejně tak Ed Helms, který do těchhle bláznivých filmů už prostě patří. A na závěr musím vyzdvihnout i Emmu Myers, kterou jsme měli většina z nás tu čest poprvé potkat v seriálu Wednesday a která tentokrát taktéž skvěle zahrála roli ambiciózní ženy a matky v těle mladé dívky. Ruku na srdce, o vánoční svátky je občas fajn pustit si nějakou tu “kravinu”, u které nemusíte přemýšlet, případně u ní zvládnete péct cukroví nebo v případě větších svátečních bláznů i umýt to okno. V tomto ohledu je Family Switch ideálním bizárkem plným skvělých herců, u kterého se i slušně nasmějete. (by Kristýna)

plakát

Anděl Páně 2 (2016) 

Good Omens na český způsob 2. Po 11 letech se k nám postavy čerta Uriáše a anděla Petronela opět vrací. Tentokrát se tahle vypečená dvojka škádlila až moc blízko stromu Poznání, až se jim nakonec povedlo shodit jablko, které v sobě skrývá veškeré věděním, na Zem. Bůh to samozřejmě zjistí a jelikož nechce riskovat další karambol s krycím jménem Evička, znamená to pro anděla s ďáblem další výlet mezi lidi. Tentokrát najít jablíčko a zabránit, aby si z něj nějaký člověk neukousl byť jen kousek. Shodou okolností na Zemi zrovna slaví svatého Mikuláše, takže tentokrát se čertík s andílkem obejdou bez převleku, aby mezi lidmi zapadli. Někdo si jich ale přeci jenom všimne, a to sebranka zlodějíčků, která naši hlavní dvojici bere jako konkurenci v jejich revíru a to si samozřejmě nenechá jen tak líbit. Mimo nemilosti s bandity se tihle dva ještě seznámí s děvčetem, které není zrovna z bohaté rodinky, ale za to má ono jablíčko, které chlapci potřebují. Holčina jim ho ale nehodlá dát jen tak, takže chlapce získat jablko Poznání bude stát zase plno práce. Pokud se vám původní Anděl páně líbil, dvojka si vás jistě taktéž získá. Minimálně opět skvělým obsazením herců, které známe již z prvního dílu a stejně tak i pár dalších v podobě nových postav. Pan Jiří Strach si s novým příběhem opět hezky vyhrál a já se jen nemůžu dočkat, co vymyslí příště. (by Kristýna)

plakát

Anděl Páně (2005) 

Good Omens na český způsob. Anděl Petronel je od přírody tak trochu líný tvor, takže když mu Bůh zadá na starost strážit andělskou bránu a společně s čertem Uriášem soudit, jestli nová příchozí duše patří do nebe nebo do pekla, jistě že se to semele v pořádný průšvih. Jakmile Bůh zjistí, jak zle si anděl počínal, potrestá ho tím, že ho pošle na Zem, aby tam našel tři skutečně čisté duše a zaslouží si tak své místo opět na nebi. Petronal se tak oblečený za žebráka musí potloukat zasněženou krajinou a hledat ztracené čisté dušičky. Jenomže lidi jsou přece jenom lidi, takže díky andělově naivitě se i na zemi po jeho příchodu rozpoutá pěkný chaos a je jen na něm, aby vše rychle napravil, a Uriášova škodolibost mu v tom zrovna nepomáhá. Krásná vánoční pohádka s biblickou tématikou protkána humorem. Na tu se vždy ráda podívám. Jedná se samo o sobě o velmi povedený film s výborným obsazením, který svou oblíbenost neztrácí ani po letech. (by Kristýna)