Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Horor
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční

Recenze (885)

plakát

Už zase skáču přes kaluže (1970) 

Před devíti lety, kdy jsem tento film poprvé viděl, v době, kdy se tak nějak začínal přetvářet můj filmový vkus, už tehdy jsem si uvědomoval, že toto dílo opravdu stojí za to. Citlivá Kachyňova režie dělá z tohoto snímku jeden z nejkrásnějších českých filmů 70. let a Liškova hudba, ta snad, jako obvykle, ani nepotřebuje komentář. Vizuálně i formálně silný a nádherný film.

plakát

Terminátor 2: Den zúčtování (1991) 

Po těch letech, co jsem film viděl naposledy a jednou jedinkrát jako adolescent, jsem si z něj pamatoval jen střípky, ale už tehdy se mi velmi líbil, což dokládá mé zdejší hodnocení, které nyní nemusím měnit. A po nynějším zhlédnutí je jasné, že se jedná o možná nejlepší blockbuster všech dob. Spád je zde neuvěřitelný, trikově je film několik let popředu, i když samozřejmě nyní už dobře víme, že podoba některých předmětů v reálné budoucnosti nevyšla, jak to tak u sci-fi bývá, úplně podle představ tvůrců a je tu např. i ten skvělý herecký výkon uhrančivého záporáka Roberta Patricka. Snad se mi někdy dostane relevantního porovnání alespoň s prvním dílem, který jsem naposledy viděl zhruba stejně dávno. Terminator 2: Judgment Day nemá příliš slabin a i když se rádi potápíte do hlubin logiky, tak tady ji nakonec najdete, ale jde tu spíše o to, užít si velkolepou, strhující jízdu nejlepšího amerického áčkového akčního filmu, co kdy vznikl.

plakát

Carrie (2013) 

Dát do role Carrie nejhezčí dívku ze školy je opravdu donebevolající, ale film i přes obvyklé debility dnešních hororů celkem solidně plyne, takže tady za slušné dvě.

plakát

David Bowie (2002) (TV film) 

Dokument, který může plně uspokojit jen lidi, co si Bowieho hudbu vůbec nezaslouží. Místo snímku si můžete také přečíst oficiální obsah distributora.

plakát

Dan Bárta - Wo-Ba-Si-U (2001) (hudební videoklip) 

Král debilních textů na poli nekomerční hudby a jeden z jeho mnoha výstřelů do prázdna. Jeho nudilská kapela Illustratosphere mu šla pěkně na ruku. Ale pořád hudebně ne tak otřesné jako Předpokládám.

plakát

Co se vlastně stalo s Baby Jane? (1962) 

Jestli je psychothriller What Ever Happened to Baby Jane? něčím opravdu výjimečný, tak jsou to především exkluzivní herecké výkony od všech zúčastněných. Celkově se jedná o skvělou filmařinu. Dokonce bych se nebál říct, že to je film evropských kvalit. I přesto mi po prvním zhlédnutí (někdy před pěti lety) toho z něj příliš v paměti nezůstalo, spíše jen hlavní kostra, a tak jsem si celou tu mozaiku skládal v hlavě znovu. To dílo zůstává i po tolika letech pořád nevyčpělým, řízným nervákem a fakt, že obě hlavní ženské postavy byly rivalkami i ve skutečnosti, tomu jen přidává na děsivosti. Kdo by mohl říct, že film o dvou stárnoucích sestrách nemůže být pecka. Myslím si, že se tento snímek sice nikdy nedostane mezi mé zamilované pětihvězdičkové, ale co se mu dá ve skutečnosti vytknout? Víc už z toho prostě nešlo, tohle je delikatesa. "But you are, Blanche. You are on that chair! ****

plakát

Doručovací služba čarodějky Kiki (1989) 

Nemám trpělivost s lidmi, kteří píšou, že je to moc sladké nebo málo hluboké. Tohle jsem chtěl o Vánocích skoro opětkovat.

plakát

R.E.M.: Everybody Hurts (1993) (hudební videoklip) 

Jedna z nejslabších skladeb na albu plném hitů "Automatic for the People", pokud ne vůbec nejslabší, už si nepamatuju přesně. Rozhodně jedna z lacinších písní kapely R.E.M., takový gympl. Myslím, že pro někoho by mohla být důvodem k nenávisti vůči této hudební skupině, už i díky tomu, jak je a byla přehrávána v rádiích k smrti, ale mně se líbí. Ke skladbě byl rovněž natočen poměrně dobrý, jednoduchý videoklip.

plakát

Annabelle 3 (2019) 

Když jsem byl malý, běžela v televizi reklama na panenku, která se jmenovala Baby Annabell. Ta byla teda děsivější.

plakát

Beats, Rhymes & Life: The Travels of a Tribe Called Quest (2011) 

Samozřejmě, nemělo by být třeba psát, že A Tribe Called Quest byla jedna z nejlepších a nejvlivnějších hudebních formací všech dob. Troufám si říct, že v rapovém odvětví nikdy nic lepšího nebylo. ATCQ jsou moji druzí nejoblíbenější hudebníci vůbec, hned po Ramones. Inteligentní, alternativní, komplexní hip hop přímo z Mekky tohoto žánru - z New Yorku. Samozřejmě snad všude, kromě zaprděného Česka, kde si stále ještě myslí, že vrchol hip hopové scény jsou Eminem a Rytmus, si jsou vědomi toho, o jak významné hudební těleso na poli muziky se jednalo. Nikdo neví, jak by bez nich rap vypadal dnes, jak by zněla dnešní hudba jako taková. Film se hodně pitvá ve sporech mezi Q-Tipem a Phife Dawgem. Celkem mě zaskočilo dovědět se, jak úspěšné bylo posluchačsky dost náročné album "The Low End Theory". Film už nezachytavá dobu alba "We got it from Here... Thank You 4 Your service". To vyšlo až nějakých 5 let po tomto dokumentu a podle mnohých, včetně mě, se jednalo o třetí nejlepší album, které kapela kdy nahrála. Ač je tento hudební dokument nepochybně zručně natočený a já A Tribe Called Quest miluju, na pět to není, třebaže jsem byl nadmíru spokojený a snímek mě častokrát nadchl. Na pětku jsem to prostě necítil. Buďto, a to je pravděpodobné, Rapaport nemá takové režisérské kvality, aby natočil něco, co diváka strhne a vezme si jeho srdce, nebo zkrátka životní příběh ATCQ na pět není a jejich největší kouzlo je jednoduše v jejich hudbě.