Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Vášnivé milovníky revizorů sice tahle komedie raní na nejcitlivějším místě, blbost všech, kteří pracují o dovolené, je neodpustitelná a školka i venkovská hospoda se pomalu staly vyhynulým druhem budov, ale zůstává skvělý příběh, jehož základní schematické rozvržení postav a vztahů se dá kreativně dále recyklovat (viz "hory" již od Fr.Vlčka) bez ztráty hvězdičky. Navíc výstižně zachycuje podobu tehdejší rekreace v různých aspektech bez ohledu na znaménko, které tomu divák přisoudí. Filmařsky bez výtek odvyprávěná klasika, která se nemá za co stydět ani v dobovém evropském kontextu. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Tož sú eště dnes nějací nezaměstnaní? Dneska má každý svoju robotu..." Přijeli si odpočinout, ovšem...není to potřeba. Mají práci rádi, a neváhají využít své schopnosti pro dobrou věc. Socialistická idyla servírovaná v zarudlé omáčce vařené na humorný způsob. Kéž by ta realita byla jen a jen taková...kéž by. Nesdílný soudruh Anděl jako úsměvný článek v rozjíždějícím se budovatelském úsvitu. Za prosluněnou koupačkou, napravením jednoho bručouna, znovu nalezením lásky, ale i osudovým setkáním, se skrývají krvavé mraky z východu. Nicméně...v této atmosféře bych budoval s nimi, kdyby v tom byla alespoň špetka humanismu, také to largo z Novosvětské... ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

V tomto případě agitku nevnímám ani neřeším, film miluju od dětství a po x-té se u něj vždycky pobavím. Jsou mnohem horší budovatelské příšernosti. Na rekreace se tenkrát jezdilo, nehledám v tom nic víc, příběh je zábavný a vtipný. Jaroslav Marvan byl král a jeho role nerudného Gustava Anděla vše ostatní mnohonásobně převyšuje. A jako komedie z padesátých let je spolu se Švejkem tím nejlepším, co mohlo být natočeno. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Film je natočen v době, kdy byl v Československu u moci Klement Gottwald, tudíž v době toho nejzarytějšího komunismu. Agitka (ať silná či slabá) se vetřela snad do každého filmu. "Dovolená s Andělem" je natočená přesně v tom duchu, avšak není to pouhopouhý propagandistický šrot. Je to oddechová zábava, dnes sice přijdou vtipné i věci, které v době natočení nepřišly (a ani možná přijít nesměly), s perfektním Jaroslavem Marvanem v hlavní roli. ()

zputnik

všechny recenze uživatele

Řečeno slovy jednoho docenta z MU Brno: "Co slovo, to perla. Co věta, to soubor perel." Vše myšleno v tom nejméně pozitivním a nejvíce agitačním slova smyslu. Film je naplno poplatný své době a tomu, čeho měl dosáhnout. Snímek nás seznamuje s řadou postav: nakonec napraveným bručounem, workoholickým mechanikem, uvědomělou referentkou, které tolik leží na srdci, aby si tito "průkopníci nového řádu" opravdu odpočinuli... a vůbec úderníky ze všech koutů "naší milované vlasti", u kterých by i Stachanov vybledl závistí. Jakákoliv jejich nevinnější hláška měla a má svůj přesně míněný smysl. Shrnuto a podtrženo: Imho nemožno bodově hodnotit. Pokud bych to bral jako svěží komedii, tak jsem se nad všemi těmi agitačními frky fakt pobavil. Vzhledem k důvodu a smyslu tohoto snímku však toto "dílo" ztrácí na mnoha svých kvalitách. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Skupina mladých osvetlovačiek splnila záväzok, že všetky aj zariaďovacie práce si budú robiť sami. Bolo to prvýkrát v československom filme, kedy osvetlovačky pracovali v exteriéroch úplne samostatne, bez odborného vedenia. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • V celom filme nezaznie, kde sa presne zotavovňa Jezerka nachádza. Iba úplne na začiatku filmu, keď kultúrna referentka Lída Višňáková (Běla Jurdová) zvoláva rekreantov zakričí Javornice - zotavovňa Jezerka. Javornice je malá obec v okrese Rychnov nad Kněžnou. V Javornici nič podobné ako zotavovňa neexistovalo. (Raccoon.city)
  • V zotavovni Jezerka môžeme vidieť na pozadí pódia v jedálni, kde sa stravovali rekreanti, aj zarámovaný portrét Josifa Vissarionoviča Stalina. Film mal premiéru 3.4.1953, a to už bol Stalin skoro mesiac po smrti. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama