Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je obdivuhodné, jak všichni, kteří dali hodnocení vyšší než dvě hvězdičky, mají potřebu své rozhodnutí omluvit. Když někdo vysoko ohodnotí bezmyšlenkovitou mlátičku, je to prý naprosto v pořádku. Já bych se styděla, kdyby se mi začali líbit filmy, kdy inteligence štábu je 50 a není to průměr, ale součet. Dovolená s Andělem je vtipná komedie o nápravě jednoho bručouna. A jestli politická agitace spočívá v jásání nad tím, že všichni mají práci, nechám se ráda agitovat. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Oblíbená komedie u níž musítě buďto nemyslet a nebo vzpomenou údernických let, kdy každý plnil plán na 102% a jezdil na rekreace. Zkrátka na ,,krásná'' padesátá. Lidským historkám se sice můžeme smát a jiskření mezi bodrým Kemrem a morousem Marvanem nám může připadat zábavné, ale mezi řádky jde na člověka děs. Ať už jsou to kolektivní zábavy, kolektivní rekreace, kolektivní soudružský duch - který by si rekreanti měli odvézt i domů a na dílny.... Jsou to však všude na chodbách všudypřítomné plakáty se srpy a kladivy československé a sovětské vlajky,a le hlavně podbizny dvou největších vrahounů Stalina S Gottwaldem... (naštěstí pro svět a hlavně pro vězněné a perzekuované v době uvedení filmu už oběma šmejdům zbýval jen necelý rok života). Oblíbená Dovolená s Anděleme není pravá komedie. Je to komunistická agitka u níž by se měl člověk zaměřit ne na ty dva, ale na to všechno okolo. Dvě jízdy na černo. * * ()

Reklama

Had6 

všechny recenze uživatele

Třeba mě i nemějte v oblibě, ale já tenhle film mám rád. Dokázal jsem se oprostit od toho nechutného závanu agitace a jenom se kochat Marvanovým představením. Kdybych odsuzoval všechny komedie jenom kvůli dobovému postižení, tak by jich pak bylo víc než dost. Oba filmy s revizorem Andělem jsou prostě moje oblíbené i přes ta všechna velká dobová mínus. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Komunistická komedie plná budovatelského optimismu a nadšení. I přesto má svůj zábavný půvab. Odborářská rekreace. Je otázka, na kolik to byla rekreace pro nejlepší pracovníky a na kolik pro vyvolené. Ovšem byla potřeba ukázky všech vymožeností společnosti pro důležitý pracující lid, základní pilíř komunistického zřízení. Bručoun a revizor pražských dopravních podniků Gustav Anděl (skvělý Jaroslav Marvan) dokáže svou životní rozmrzelostí a postupným prozřením stále pobavit. Důstojným protějškem mu je laskavý truhlář a cellista Bohouš Vyhlídka (dobrý Josef Kemr). Odborářská rekreace dokáže zázraky. Napravovat manželství v krizi, jako u manželů Pavlátových (Vladimír Ráž a Jana Dítětová). Či dávat dohromady nesezdané páry. Horník Štefan (František Dibarbora) potkává svojí řidičku Marienku (Stanislava Seimlová). A aktivní blbec Mašek (Josef Pehr) svojí učitelku (Alena Vránová). Z dalších rolí: kulturní referentka (Běla Jurdová), důležitý Herzán (Vladimír Řepa), elektrikář Jeřábek (Josef Hlinomaz), a jízlivá Pichlová (Růžena Šlemrová). Mám slabost pro Krkonoše a Podkrkonoší zalité sluncem. Vyvolává to ve mě nostalgické vzpomínky na bezstarostné mládí. Mám slabost pro Marvana. A i přes svůj zjevný agitační formát, mě opakovaně dokáže tento film pobavit. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Už mě to trochu unavuje. Komu vadí komoušská agitačka, doporučuji NEDÍVEJTE se na ČSSR filmy od roku 1945 do roku 1989. Budete spokojení ! Jinak se s tím smiřte (páč doba byla taková) jako já a polovina lidí zde, i když nám to taky pod vousy nejde. Film buď stojí za podívání nebo nestojí ani za prd. Ostatně Anděl přece není na úrovni Anny Proletářky (kde o ostré agitce není pochyb). Pro mě je Anděl dobrá příjemná podívaná. Howg. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Baník Štefan Palko z Banské Bystrice (František Dibarbora) povedal, že pracuje v jednej partii v Ostrave v bani Hlubina. V rámci útlmového programu ťažby uhlia v Ostravsko-karvinskom revíre bol 30.6.1991 vyvezený posledný vozík s uhlím a činnosť bane Hlubina definitívne ukončená 30.6.1992. Dňa 22.10.1993 bola ťažná veža a centrálne povrchové objekty vyhlásené kultúrnou pamiatkou a v roku 2002 vyhlásené národnou kultúrnou pamiatkou Českej republiky. (Raccoon.city)
  • Během nástupu do autobusu na začátku filmu nastupuje Milada Pavlátová (Jana Dítětová) sama, Karel Pavlát (Vladimír Ráž) se v pozadí zdráhá nastoupit. V následujícím záběru z vnitřku autobusu ji však těsně následuje. (czerny)
  • Posledná ateliérové ​​zábery sa točili s deťmi v útulku. Režisér Bořivoj Zeman nechal deti priviesť skôr, aby si zvykli na neznáme prostredie, sami na seba a už vopred sa podelili o pripravené hračky. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama