Reklama

Reklama

Bílý Bim, Černé Ucho

  • Sovětský svaz Belyj Bim - Čornoje ucho (více)

Pes Bim má krásny vzťah so svojím pánom Ivanom, ku ktorému ho viaže silné puto. Jedného dňa však Ivan ochorie a musí ísť do nemocnice a odtiaľ do Moskvy, kde sa má podrobiť operácii. Bim ostane v opatere dobrej susedky, no túži len po svojom pánovi a preto sa vydá hľadať. Na jeho ceste ho čaká mnoho dobrodružstiev a stretnutí s dobrými, ale i zlými ľuďmi. (STV)

(více)

Recenze (61)

Rodin 

všechny recenze uživatele

Krásný dojemný snímek. Od sovětské kinematografie bych v těch letech nic podobného nečekal, a - světe, zboř se - ono ano. Dodnes si pamatuji větu toho malého chlapečka : NEPLAČ, DÁM TI KRÁSNÉ ČESKOSLOVENSKÉ PASTELKY!. Viděl jsem to jen na povinné školní návštěvě kina a potom ještě jednou v televizi, nicméně i tak s klidným svědomím dám 90%. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Ach jó, zase jdeme povinně se školou na nějaku ruskou blbost! To jsme si říkali, když jsme do kina vcházeli, protože tak to prostě bylo. A najednou tu byl nádherný film, obvyklí bordeláři a rádobyvtipní komentátoři, jací se nacházeli v každé třídě/škole drželi pysk a mohutně mrkali, aby ta slzička neukápla. A pak ten boj, jestli a jak říct, že se to vám, puberťákům, líbilo! Ale s úlevou jsme se přiznali všichni, asi jako ten borec v reklamě na pivo, co nesnáší ryby a miluje rybaření:-) Musím to sehnat a znovu zkouknout! ()

Reklama

poet 

všechny recenze uživatele

Road movie o putovaní verneho psa za svojim pánom plné nečakaných stretnutí. Najlepší herec je tu určite pes Bim ktoremu som veril každý pohlad. Velmi dobre tu boli zobrazene najmä tie záporné postavy (Sovietskej žene by som dal gulku medzi oči) ale aj kladné vedeli celkom nadchnuť. Tie stereotypy dobra a zla tu boli až čitankovo vykreslené aby aj male dieta vedelo kto je ten dobrý a kto zlý :) Velmi pekný film ktorý ma síce až tak nedojal ako Hatchiko ale aj nechýbali silnejšie momenty... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Sovětská Lassie v podobě anglického setra. 1) Zásadní vada filmu je v jeho délce. Tři hodiny na vcelku plytký příběh jsou příliš, situace se opakují a zejména první hodina by zasloužila sestřihat._____ 2) Líbí se mi, že příhody nejsou vázány primárně na děti, ale spíše na dospělé._____ 3) V prvním plánu, vhodném pro děti a milovníky psů, jde o rozmanité příhody, které Bim zažívá poté, co jeho pána odvezou do nemocnice a on zůstane sám._____ 4) Film má ovšem ještě druhý plán, možná nezamýšlený, ale velmi zajímavý. Ukazuje totiž každodenní život sovětského občana. Domovní důvěrník, který leze lidem do bytu, kolektivní (balkónový) životní styl, nesnášenlivá uječená bába a její souputnik dědek, občané píšící stížnosti a udání, kšeftující řidič autobusu, ti všichni nenápadně ale výrazně ukazují, že v sedmdesátých letech měl sovětský člověk do socialistického prototypu hodně, hodně daleko. Toto poselství podtrhuje i konec filmu. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

80% - Dojemný film, který mě oslovil i přes skutečnost, že jím stavěné archetypy vlastně nemám rád. Mám na mysli zejména vykreslování lidí co nemají rádi psy jako opovrženíhodné nelidy. Bílý Bim, Černé ucho je poetický, nostalgický, s moudrými momenty a jistě nese zajímavé svědectví i o době svého vzniku. Velmi typická ruská filmová hudba Andreje Petrova za použití orchestru, balalajky i akordeonu krásně podtrhuje jakýsi lidský nádech celé té pomalé podívané. Dva díly, každý o délce cca hodiny a půl, jsou sice narativně dobře podány, ale přesto bych zde přemrštěnou délku bral spíš jako zápor. Jedná se sice z velké části o road movie, ale těch Bimových epizod a osob zatažených do hlavního dění je tolik, že to v mých očích hlavní zápletku poněkud rozmělnilo. I přes zádumčivý závěr ve mně tento film zanechal pocit jakési laskavosti, což bude asi hlavní kvalita, pro kterou ho mohu vřele doporučit. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Bim je rasa anglický setr. (greeneye)

Reklama

Reklama