Je dobře, že byl Ječmínek konečně taky zfilmován. I když toto zpracování mi příliš nesedělo. Osobně bych tento příběh zasadil do období počátků středověku (Morava Svatoplukova či Břetislavova) než do doby barokní.(22.4.2003)

JEČMÍNEK je až neblaze poznamenán polistopadovou krizí tvorby pro děti a mládež a nese na sobě až nepříjemně mnoho stigmat této truchlivé skutečnosti. Slabiny díla sice z větší části vykrývá krása krajinných záběrů této východní české země a bájeslovná nosnost silného tématu, vše však zvládnout nemůže. Truchlivá družina domnělého moravského markraběte reprezentuje spíše zchudlého korouhevního pána (barona), herecké výkony titulních představitelů by byly pohromou i pro Jiráskův Hronov, některé dějové zvraty vyžadují, mají-li být divácky zvládnuty, meprobomat či jiný léčebný dryák tohoto druhu. Panicky nepoznamenán tak zůstává výkon bezelstného představitele Ječmínka. Na závěr zbývá podotknout, že děj pohádky - je-li kam - není položen do baroka, ale do renesance (pojetí víl je skutečně spíše barokni) a že velkomoravský záběr, jehož umělecké i odborně věcné uchopení by vypadalo velmi jinak, v tomto ztvárnění ani nepřichází do úvahy.(13.6.2010)

• Sarkastic

No fuj! Jsem známý tím, že se české/československé produkce zastávám, ale v tomhle případě musím udělat vyjímku. Film bych si netroufl zařadit mezi pohádky (snad nějaká televizní inscenace), vyjma fantastických motivů postrádá snad všechny znaky pohádky. Herecké výkony podprůměrné (ostatně o tom svědčí už jen Vondráček v roli prince). Dávám 1* a sám pořádně nevím za co.(25.3.2008)

• WANDRWALL

Jsou lépe a jinde podány doklady o této staročeské legendě.(8.8.2010)

Legendistické podání jednoduchého příběhu o dobru a zlu je slušivé. Příjemné herecké obsazení, líbivá výprava i hudba (Jiří Pavlica). Potěšil i pokus o vtip – daně z komínu.(30.4.2011)

Dobře, je to pohádka, a tak je hloupost vyčítat, že markrabě býval v době Přemyslovců a Lucemburků - a temnota Třetího prince by jenom prospěla. Ale zrovna Cieslar, který už prakázal, jak mrazivě dokáže vyprávět, si vybral prosluněnou barokní selanku a promyšlenost postav novinové zprávy?(24.11.2005)

Chamtivost a zloba nepřinášejí nikdy nic dobrého. Dobrota a láska všechno překoná. Takhle nějak by se dal charakterizovat tenhle příběh. Pověst, která posloužila k napsání pohádky, znám z pera Aloise Jiráska. Pohádka mě přiměla si ji znovu přečíst.(14.2.2011)

Pověstí a adaptací na téma Ječmínek koluje všude spousta. Ale to,že si čecháčci dovolili napsat všude, že se jedná o ČESKÝ film mě zarazilo, protože ačkoliv to málokdo přizná existuje také Morava a pověst o Ječmínkovi je čistě moravská záležitost. Co se týče filmu nelze hodnotit lépe než třemi hvězdičkami, protože to je průměrný "český" film, kterému chybí nápad.(28.7.2011)

• sahe

No možná námět byl dobrý, ale zpracovat by to šlo asi lépe... ale malý "Ječmínek" myslím, že herecký výkon měl dobrý.(15.2.2009)

• zette

Moc neverim, ze tato pohadka muze nekoho bavit, natoz pak deti. Podle me spatne zpracovani teto legendy. Scenerie jsou ale natocene hezky. Z hereckych vykonu nikdo nevycnival, jen velmi negativne Petr Vondracek - kde toho nasli, proboha...(6.2.2011)

• Bohemák

Souhlasím s tím, že zařazení Ječmínka zrovna do tohoto období (asi hodně po objevení Ameriky) je dost novátorské. Nesedí mi (pro mě je to středověk). Herecké výkony nic zvláštního a dialogy vyloženě nepřirozené.(6.2.2011)

• Karlas

Velké očekávání a velké zklamání, zvláště pro mne, neboť s touto pověstí vyrůstám od malička. Dávám za pravdu, že tento film je vlastně spíš nějakou inscenací s prkennými hereckými výkony, nepřesvědčivými dialogy a jen malou podobností se skutečnou legendou. Zázraky, jež se zde odehrávají, jsou vykreslovány větou „lidé říkali, že… .“ Někteří zde píší, že historická doba není důležitá, ale u zpracování legend a pověstí je podle mne zásadní a staví příběh do úplně jiné roviny (souhlasím s Houdinim, počátek středověku - v pověsti šlo o dřevěný hrad). Musím také souhlasit s tím, že snad jen chlapeček v roli Ječmínka podává přesvědčivý výkon, zachraňuje moje dvě hvězdy.(3.11.2011)

• wictoria

je vidět, že favoritkou pana režiséra je (nebo byla?) Ester Geislerová, ale osobně mám k jejímu herectví výhrady (tedy, k hlasovému projevu :-().(15.5.2008)

Docela hezká pohádka. Rozhodně lepší než většina blbostí, kt. se v poslední době točí.(16.8.2010)

• Pavlunka

Moc krátké a myslim že pro děti dost nudné.Ječmínek se choval jako 3 leté dítě.Ničim mě to nenadchlo.(9.12.2010)

• **

Zpracování Ječmínka je dobrý nápad, tenhle styl a nepromyšlenost špatný nápad, obsazení hlavní (dětské) role dobrý nápad, zbylé obsazení (skoro celé) špatný nápad, dobrý nápad: a kuš! Vůbec, do celé té veselosti a spokojenosti by se nádherně hodil kontrast s tím, jak pitomý a krutý král byl, ale ten byl tady mimořádně zmrven. Opravdu máme lepší pohádky i televizní filmy.(21.6.2009)

Velmi pečlivě volené a hezké exteriéry a vůbec pěkná výprava a promyšlená kamera. Celý film je prozářený letním sluncem v období těsně před započetím žní. Vizuálně to má svoji poetiku. Příběh ale až zas tak neosloví, takže celá pohádka zůstává spíše na průměru.(7.2.2011)

• honzic

Ne moc zdařlá pohádka, ale aspoň pokus. Hodnocení: 45 %(2.1.2012)