Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Mierne zdĺhavá, ale za to zaujímavá a príjemná konverzačka. Dej krásne plnylulý, jednoducho nevyskakuje z určitého tempa. A tak sa pomalinky naťahuje , a naťahuje, až k prekvapivo obojstrannému záveru. Vraví Prot pravdu? Alebo sa s doktorom len zahráva? Isto budete mierne sklamaní, že odpoveď nie je až taká jednoznačná. Na druhú stranu, kto má rád filmy s nezodpovedaným koncom (ako ja), nebude vôbec protirečiť. Výborné herecké výkony Kevina Spaceyho a Jeffa Bridgesa. Odporúčam na kvalitný, večerný oddych. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Silný, lidský film, který je místy možná až příliš vlídný a mírumilovný, na to, abychom v něm viděli ten náš svět, který je většinou šedý a krutý. Softley staví především na kvalitním hereckém duu Spacey-Bridges, kteří tuhle ne právě lehkou stylizaci zvládají jako staří mazáci - civilně a s přehledem. Konkrétně Spacey v některých emotivních polohách přímo expoloduje (v dobrém slova smyslu). Nejpěknější na filmu je stejně jako v novějším Faunově labyrintu dvojí možnost chápání příběhu. Film je v zásadě rozdělen do tří částí: v první věříte, že je Prot mimozemšťan, poté nastane zlom a vy už jste nadobro přesvědčeni, že je duševně nemocný... když v tom vás poslední veletoč vrátí na rozcestí a vy si můžete vybrat. Eventuálně brát obě varianty. Velice kvalitní, kultivovaný film, kterému za to, že ze mě po velice dlouhé době dostal pár slz, přidám pátou hvězdu. 90% ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vy lidé, většinou zastáváte postup: oko za oko, zub za zub, život za život. Pro tuhle hloupost jste ve vesmíru vyhlášení." Já chci žít na K-PAXu, takže odcházím do psychiatrický léčebny, kde hodlám vyhrát soutěž o mezigalaktickej výlet na rodnou planetu pana Prota. Já bych zkrátka chtěl žít na planetě, kde není vláda, zákony ani právníci a jestli to má být až v souhvězdí Lyry, tak si zabalím na cestu teplý prádlo. Místo toho žiju na planetě třetí třídy, na počátku vývoje a s nejasnou budoucností. To všechno mi Prot vysvětlil a já jsem si to hrozně užil. Bavilo mě to celé a zejména ukázka cestování v čase mě naprosto rozsekala. Takže nyní mě prosím omluvte. Musím chytnout paprsek. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Je skvělý, že si každý divák, během filmu dokáže vytvořit vlastní svět planety K-PAX, každičký detail barev a komponentů místa, který je vlastně jen v našich myšlenkách. Velká škoda, že PROT se nedrží pevného příběhu, který nám Iain Softley nastolil od začátku, ale mě to nevadí. PROT ve mně vyvolal vzpomínky na Man from Earth. Postava PROTA má výborný charakter a každý si ho oblíbí. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se svést slibným obsazením, ale jsem dost zklamaný. Svět podle Prota je kýčovitá sentimentální báchorka, jakých už jsme viděli dost. Ale ve dvou věcech se z onoho průměru přece jen vymyká: 1.) Prota nehraje Robin Williams. 2.) Scénář je koncipován tak, aby si přišly na své obě strany. Ti racionální diváci, kteří soustrastně pokyvují hlavou a od začátku počítají, že Prot je jen duševně nemocný; stejně jako ti romanticky založení, kteří tak jako já čekají se zatajeným dechem, kdy Prot všem malověrným dokáže, že je vážně UFOn. ;-) Jenže všeobjímající konec otráví všechny. 60 % ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Během celého filmu jsou v pozadí vidět jiskřičky světel; především ve scénách odehrávajících se v kanceláři dr. Marka Powella (Jeff Bridges). (hellstruck)
  • Před závěrečnými úpravami měla původní varianta filmu stopáž 150 minut. (Beckett51)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama