Reklama

Reklama

Epizody(9)

Obsahy(1)

Šedesátá léta, malá pražská hospoda a v ní Eliška Rabasová, její rodina a lidé kolem ní. To je svět jednoho z prvních komediálních seriálů Jaroslava Dietla, významného tvůrce naší televizní seriálové tvorby. Jeho "Eliška a její rod" znamenala v šedesátých letech výrazné vykročení na cestě za původním českým seriálem. Sklidila divácké uznání i proto, že režisér František Filip vyzval ke spolupráci takové herecké osobnosti, jakou byla Olga Scheinpflugová, Josef Kemr, Jiří Sovák, Iva Janžurová a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Průkopnický český seriál, jakási kombinace sitcomu a pozdějších dietlovek (pokud vím, jako scénáristé se střídali Jaroslav Dietl a Jiří Hubač). Olga Scheinpflugová v roli kuchařky, která chvílemi dost protivně strká do všeho nos, Iva Janžurová hrající znuděnou šestnáctku a Jiří Sovák jako bodrý, leč mírně cholerický hostinský s obligátní rádiovkou. A samozřejmě Josef Kemr jako podivín Sova. No, zub času je tady znát, ale myslím, že je to pořád docela dobrá zábava. 70 % ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Eliška je zgruntu hodná ženská a dokáže vynadat komukoli. Je upřímná, pracovitá a s nikým se nepárá. Kolem ní se v hospodě točí podivné figurky, jedna lepší než druhá. A všichni ve svých rolích doslova perlí . Nebýt nevyrovnanosti jednotlivých dílů, dal bych plný počet, ale těch několik hluchých míst to sráží. V každém případě hodně zajímavý a hlavně neobyčejný seriál. 80% ()

Reklama

Garch 

všechny recenze uživatele

Už ty novovlnné střihové záběry se smícháním světových událostí s českou současností musely působit na diváka jako z jiného světa. O to víc zdánlivě uklidňuje obyčejná hospoda, kde se na vše čeká, pokud je vůbec co k mání. Znamení doby. Herecké výkony jsou pak dovršením geniality. Vynikající Olga Scheinpflugová (žena a múza Karla Čapka), ve své skoro jediné rozsáhlejší roli. Skvělá, ještě kůzlečí Iva Janžurová, Vladimír Menšík, v geniálně napsané roli, kde mistrovi slova není jeho výřečnost nic platná, a dokonale klasický hospodský Jiří Sovák. Když k tomu ještě přičteme ostýchavého podnájemníka, v podání Josefa Kemra, tak je nabíledni, že se zde událo něco nevídaného.  PS (2021) - Po mnoha letech se mi zdá ještě lepší. Vlastně, „Eliška a její rod“ nemá moc srovnání. Dáno jistě i dobou, neopakovatelným obsazením osobností, které nepotřebují podrobný scénář i syrovou autentičností. Zvláštní věc, tenhle seriál. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

O. Scheinflugová nebyla dobrá herečka. Mrzelo mě to. Přál jsem si, aby byla. Ale je zajímavým dokladem toho, koho isi za ženu vybral Karel Čapek. Seriál je i mimo jiné ukázkou různých mezilidských problémů, které se v té době řešily, a které nejsou cizí ani v dnešní době. Hlavně se mi líbí dva díly - jeden, kdy hlavní představitelka podporuje svého syna (V.Menšík), věří mu, i když ten žije ve snech, a na vysoké noze. A tak se z něho stal defraudant, ale jeho máma ho má stejně ráda, chce v něm vidět dobráka, správného frajera. Druhý díl je o tom, jak se Sovák učí i neučí - anglicky, aby nakonec zjistil, že hospůdka v Praze je přece jen pro něho to lepší, než pracovat v zahraničí. Pěkná studie jedné lidské psychiky. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Jestli byl seriál původně myšlen jako sitcom, tak se (aspoň v prvních třech dílech) trochu míjí účinkem. Nicméně jestli to je opravdu první český pokus o něj, tak trochu slov uznání bych měl a navíc toto silné obsazení (nejlepší je asi Vladimír Menšík, ale i Iva Janžurová nezůstává pozadu) jen těžko zklame... až tedy na hlavní roli paní Scheinpflugové, kde jsou vážně vidět malé zkušenosti s filmem. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (23)

  • Jaroslav Dietl napsal titulní roli speciálně pro Olgu Scheinpflugovou. (kosticka7)
  • Poprvé se spolu před kamerou objevily sestry Jana a Dana Hlaváčovi. (M.B)
  • Sova (Josef Kemr) říká, že umí hrát na valdhornu. Jedná se o počeštění německého „waldhorn“, což je pojmenování pro lesní roh. (sator)

Reklama

Reklama