Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (233)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kinseyho napřed fascinoval hmyz a tak sebral tisíce vzorků na podporu svého výzkumu. Pak ho fascinoval sex a tak opět sbíral vzorky. A taky lidi, jejich praktiky, uchýlky, odchylky, potřeby, zasuté a nevyřčené problémy a touhy, přičemž zašel možná nejdál, kam až to šlo. Neskutečná drzost - v té době - zachránila ale spoustě lidí když ne přímo život tak jeho kvalitu určitě. Film na téma, které ještě dnes vidíme jako choulostivé, je naprosto mimořádně scénáristicky zvládnutý. Vynikající film, tak vynikající, že si mohl dovolit i pohled na "dvě srnky", aniž by to byl kýč. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Chcete - li vidět, jak tmářsky vypadala Amerika v oblasti sexu, než se objevil Kinsey a udělal svůj rozsáhlý mnohaletý průzkum, aby na jeho základě sepsal své vpravdě revoluční knihy? Pokud ano, pak se podívejte na tento film Billyho Condona. Profesor Kinsey byl možná kontroverzní postava, možná neměl ve všem pravdu a asi ne všechny jeho metody byly správné, ale pro mnoho lidí znamenaly a znamenají výsledky jeho výzkumů hodně. Dokázal totiž, že vše, co nikomu neubližuje a k čemu nejsou nuceni, je normální. Mnoho lidí se tak dokázalo smířit samo se sebou. KINSEY je film, který mluví o sexu tak otevřeně, jako sám Prok . Tohoto pozoruhodného muže ztvárnil Liam Neeson velmi přesvědčivým způsobem. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

zďaleka nie dokonalý ani nijako extra výnimočný, no veľmi decentný (keď vezmeme do úvahy, akú tému rozoberá) a poctivo natočený životopisný film s výborným hereckým obsadením na všetkých pozíciách, aj keď nebyť zaujímavej látky - kinsey a jeho boj proti puritánstvu a negramotnosti v oblasti sexu - a naozaj dobrých hercov, nudili by ste sa veľmi, naozaj veľmi veľa, pretože pán condon sa (nič proti nemu, určite veľmi veselý chlap v súkromí) počínajúc týmto filmom a zatiaľ vrcholiac filmom nasledujúcim po Kinseym (zatiaľ jeho posledným) preukázal ako pomerne nudný režisér bez štipky originality. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Na napísanie a nakrútenie mimoriadne obtiažna látka, ale Bill Condon obstál excelentne. Kinsey je múdry, voľmomyšlienkársky film s desiatkou menších i väčších hereckých hviezd, ktoré si ho vychutnávajú a je im cťou sa na ňom podieľať. Čo je jedna z najhodnotnejších vecí, aké môže divákovi poskytnúť súčasný – viac menej mainstreamový – film. Liam Neeson ako Kinsey je dokonalý, skôr racionálny než emocionálny, trochu podivínsky, ale sympatický. K tomu si pripočítajme majstrovské režijné balancovanie medzi humorom a vážnejšími momentami, úplnu absenciu sentimentu (hoci oscarové ambície boli určite nemalé) a máme tu menšie fajnšmekerské potešenie. Condona radím do skupiny európskych megatalentov ako Marc Forster, Michel Gondry alebo Tom Tykwer. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kinsey je taká čistodušovská životopisná dráma s vysokými ambíciami, ktorá pohľadí po duši, poteší kvalitnými hereckými výkonmi, množstvom známych tvárí vo vedľajších úlohách a v tomto prípade otvorenosťou, akou pristupuje k téme. To je spôsobené tým, ako k sexu pristupoval sám Kinsey a treba poznamenať, že mu z tej vedeckosti už začalo trochu hrabať. Film sa neprekvapivo vyhýba ťažším obdobiam života Kinseyho, o ktorých síce nič neviem, ale asi nemal v živote na ružiach ustlané. Manželstvo si asi tiež prešlo zopár vážnejšími krízami, o ktorých sa ale nič špeciálne nedozvieme. Takže po formálnej stránke je film stále krotký a to aj napriek tomu, s akou otvorenosťou sa tu hovorí o sexe a aj napriek tým zopár zobrazeným diapozitívom na Kinseyho prednáške:). Ja som stále v jeho škále jedna až šesť na jedničke a dúfam, že to tak aj zostane. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Svlékací scéna Petera Sarsgaarda nebyla ve scénáři. (Kulmon)
  • Byl to právě Kinsey, který stanovil, že v lidské populaci je 4% homosexuálů. (Kulmon)
  • Nízkorozpočtovka za 11 milionů debutovala během víkendu 12. – 14. 11. 2004 jen v pěti kinech, kde vydělala 169 038 dolarů. Později distributor Fox Searchlight počet kin zvýšil, a tak se celkový výdělek do konce března 2005 vyšplhal na 10,2 milionu. (imro)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama