foto

Michel Gondry

  • nar. 8.5.1963 (55 let)
    Versailles, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michel Gondry je momentálne jeden z najviac oceňovaných a rešpektovaných režisérov hudobných videoklipov na svete. Svoju kariéru začal počas štúdia na výtvarnej škole vo Francúsku. Už jeho prvé pokusy pre kapelu Oui Oui, kde sám hral na bubnoch, prilákali pozornosť iných miestnych skupín a netrvalo dlho a začal pracovať na medzinárodnej úrovni. V roku 1993 sa stretol s islandskou speváčkou Björk a odštartoval svoj najdlhší a najúspešnejší profesionálny vzťah. Ich debutový videoklip, "HUMAN BEHAVIOR", vyhral prakticky každé mysliteľné ocenenie. Nasledovalo ďalších päť videoklipov (napr. "JOGA", "BACHELORETTE") a spolupráca s ďalšími svetoznámymi hudobníkmi: The Rolling Stones, Beck, Daft Punk, Chemical Brothers, Foo Fighters, Lenny Kravitz, Sheryl Crow, Cibo Matto či Kylie Minoque. Zoznam videoklipov, ktoré boli odmenené na jednom z mnohých festivalov, by vydal na ďalší článok.

Jedna z jeho prvých reklám, Levi's "DRUGSTORE" (1994), získala cenu Lion D'Or v Cannes a je zapísaná v knihe Guinnessových rekordov ako najviac oceňovaná reklama všetkých čias. Ani jeho ďalšie reklamy nevyšli nasucho - Levi's "MERMAIDS" (strieborná medaila Clio Awards, bronzová v Canness), Smirnoff's "SMARIENBURG" (zlatá medaila Clio Awards a v Canness), séria reklám "THATS HOLIDAY" pre Gap a ďalšia reklama pre Levi, "BELLYBUTTONS.". Všetky jeho práce nesú neprehliadnuteľné stopy detskej hravosti a živosti - filmový plac je ihriskom, na ktorom si vybíja svoju kreatívnu energiu.

Jeho filmový debut bol snímok "HUMAN NATURE", príbeh o tom, že všetci ľudia myslia v skutočnosti na to isté - na sex. Aj napriek neveľkým zárobkom dostal dôveru producenta Steva Golina a pustil sa do režírovania filmu "ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND“. Celý film je akýmsi symbolický prostredníkom vytrčeným na všetkých neprajníkov, ktorý pochybovali o jeho režijných schopnostiach vo filmovej sfére. Gondry síce rozpráva príbehy o ľuďoch a ich životoch, no tvrdohlavo odmieta vykresľovať realitu tak, ako ju poznáme.

Melies

Režijní filmografie

Filmy

2017 Détour
2015 Mikrob a Gasoil
2013 Pěna dní
2012 Poslední školní autobus
2011 Zelený sršeň
2008 Prosíme přetočte
Tokio!
2007 Science des rêves, La - Film B
2006 Nauka o snech
The Willowz: Seeinsquares
2004 Věčný svit neposkvrněné mysli
2003 Pecan Pie
2001 One Day...
Slez ze stromu
1998 Lettre, La
1989 Vingt p'tites tours

TV seriály

2018 K smíchu (TV seriál)
The Cookie (E06)
The New You (E05)
Pusillanimous (E02)
další epizody (4)
2009 Flight Of The Conchords (TV seriál)
Nepřirozená láska (S02E05)

Dokumentární

2013 Je muž, který je vysoký, šťastný?
2009 How to Blow Up a Helicopter (Ayako's Story)
Trn v srdci
2005 Block Party
2003 I've Been Twelve Forever
The Work of Director Michel Gondry (video kompilace)
1999 Clip Cult Vol. 1: Exploding Cinema

TV pořady

2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)

Hudební videoklipy

2011 Björk - Crystalline (hudební videoklip)
2007 Paul McCartney: Dance Tonight (hudební videoklip)
2005 Kanye West feat. Adam Levine - Heard 'Em Say (version 1) (hudební videoklip)
2003 Chemical Brothers: Singles 93-03 (hudební videoklip)
2002 Kylie Minogue - Come into My World (hudební videoklip)
2001 Massive Attack: Eleven Promos (hudební videoklip)
1999 Björk: Volumen (hudební videoklip)
D.A.F.T.: a Story about Dogs, Androids, Firemen and Tomatoes (hudební videoklip)
1997 Daft Punk: Around the World (hudební videoklip)
1995 Foo Fighters - Everlong (hudební videoklip)
Massive Attack: Protection (hudební videoklip)
1993 Björk: Human Behaviour (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2008 Prosíme přetočte

Skladatelská filmografie

Kameramanská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(949)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace