Reklama

Reklama

Walter Mitty (Ben Stiller), nesmělý a věčně snící fotoeditor časopisu Life, se ve svém jednotvárném životě jen těžko potkává s realitou, a proto raději žije ve svém vysněném světě. V něm se mění na dokonalého romantického hrdinu bojujícího za lepší, spravedlivější svět. Trestá padouchy, zachraňuje pejsky z hořících domů a ochraňuje bezbranné ženy. A také se ve svých snech stává cílem obdivných pohledů kolegyně Cheryl (Kristen Wiig), kterou bez jejího vědomí do svých snových toulek často angažuje. Ale i ve svém reálném životě se jednoho dne Walter musí rozhodnout k zásadnímu kroku do neznáma a opustit bezpečný přístav archivu plného negativů a fotografií, kde jsou jeho největším nepřítelem jen pomalu padající prach a ústrky šéfa (Adam Scott). Aby zabránil svému vyhazovu, musí najít ztracený negativ fotografie, která má být na titulní stránce časopisu. Kvůli tomu musí najít slavného fotografa Seana O'Connella (Sean Penn). To ale neznamená zavolat si taxíka a zajet o pár bloků vedle. Představuje to dobrodružnou cestu okolo světa, putování divočinou a nejzapadlejšími kouty naší planety, protože nepolapitelný fotograf-dobrodruh je hvězdou fotožurnalistiky proslulou neúnavným odhodláním hnát se za příběhem bez ohledu na to, kam až jej zavede. A tak se Walter musí vydat po jeho stopách. (CinemArt)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (1 401)

tron 

všechny recenze uživatele

Malo to niečo do seba, ale obecne ma to nudilo. Čo ma mrzí, lebo pred pozretím mi niečo našepkávalo, že za istých okolností to bude môj obľúbený film, film môjho srdca. Lenže nebol, nakoľko isté okolnosti sa nakoniec nedostavili. Občas milé, občas vtipné, občas riadne nečakané a originálne, ale proste ma to nebavilo. Paradoxne nakoniec sa mi z celého filmu najviac páčil asi inak môj veľmi neobľúbený Sean Penn. Aj koniec mi pripadal menej emočne silný, než ako mal byť a ako si asi zaslúžil. A myslím si, že možno by nakoniec bolo lepšie, ak by "tú" fotku neukázali a spravili by z nej klasického McGuffina (hoci je dojemné, že odfotil práve to, čo odfotil). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vedle virtuálních vztahů Stiller v úvodu opatrně ukazuje zdvižený prostředníček také korporátnímu kapitalismu, který umrtvuje lidskou individualitu a jedince proměňuje ve štvance ochotného udělat kvůli udržení zaměstnání první poslední. Posledním útočištěm člověka se přirozeně stává jeho tělo, potažmo mysl. Osvobozující síla imaginace dovoluje alespoň snít o ušlechtilých činech hodných velkých romantických hrdinů, kteří byli z reality již dávno vytěsnění do velkolepých hollywoodských pohádek. Walter Mitty se nestydí přiznat, že je sám takovou pohádkou, která prostřednictvím svého ušlechtilého poselství ospravedlňuje četné spektakulární scény. Druhou polovinu filmu tvoří řetězec strhujících dobrodružných příhod, jejichž estetické pojetí je vědomě inspirováno časopiseckými obálkami, neboť právě do fotografií z prestižních časopisů Walter ze své každodenní rutiny uniká. Trikové sekvence sice znejasňují hranici mezi snem a realitou do té míry, že se rozdíl stává irelevantním (namísto toho, aby vytvářel určité napětí), ale zároveň nenásilně doplňují charakteristiku hlavního hrdiny. Třebaže se romantická podzápletka navenek zdá nadbytečnou a film může působit jako sebezdokonalovací příručka pro muže, kteří nevědí, co s životem, jsou to po celou dobu ostatní lidé (přítelkyně, Sean O’Connell, matka a nepřímo i zesnulý otec), kteří Waltera v jeho sólových dobrodružstvích přímo i nepřímo podporují a nutí jej, aby v nich pokračoval. V dnešní „bezkontaktní“ době velmi vítaná snaha přesvědčit diváka, aby nežil jenom ve virtuálním světě a nebál se realizovat své sny, je tak šikovně provázána s výzvou, abychom nebyli sobci a ani v nejtěžších chvílích nepřestávali myslet na druhé (čím film vyznívá konformněji než v hrubých rysech podobná anarchistická akce Wanted). Walter Mitty dokazuje, že Stiller umí utlumit svou povahu excentrického komika ve prospěch poměrně vážné myšlenky. Ono zvážnění ale naštěstí nikdy není takové, aby film opustil bezpečné území skrznaskrz „feel good“ zábavy pro velké plátno a celou rodinu. S odstupem času bych se Mittyho nebál ve vší vážnosti označit za nejpozitivnější filmové překvapení loňského roku. 85% Zajímavé komentáře: Tetsuo, Radko ()

Reklama

Algernons 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Walter Mitty našel odvahu posunout svůj život novým směrem, tak i Ben Stiller se poprvé odvážil režijně a herecky opravdu vystoupit ze své škatulky. No a bylo to skvělé rozhodnutí! Vizuálně se jedná o zhuštěnou realitu, která poeticky podává své zprávy velmi úderně. Čím jsem starším, tím víc to semnou rezonuje a tím víc si cením Stillera za jeho nově objevený směr. Nebýt Waltera Mittyho, asi se nikdy nedočkáme ani famozního Odloučení. Jednoduše příjemná, hřejivá a správně naivní podívaná, která s člověkem jednoduše musí zacloumat a probudit v něm kus dobrodruha. Nikdy není pozdě, začít si plnit své sny a najít ztracenou odvahu žít. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trošku něco jiného. Film nebyl špatný, sice je dle mě nadhodnocený, ale na to teď nebudu hledět. Ben zahrál pěkně, hlavně kvůli němu jsem se na to těšil. Ovšem se mi tam nehodily ty jeho myšlenky a přechod do jeho světa. Naopak mě rozesmálo pár věcí, díky kterým jsem se nakonec rozhodl hodnotit takto. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Mít na rtech úsměv nepřetržitě 114 minut se mi normálně nestává. Já netuším jestli se film shoduje s předlohou, ale doporučuju ho ... on vás dojme, on vás chytne svým perfektním zpracováním. Benův Walter z vašeho srdce vymete všechny pavučiny a najde v něm skryté pocity a vy jen zíráte a necháváte se unášet příběhem osamoceného, tichého a neprůbojného snílka. A najednou ... najednou okolnostmi donucen je sám pak součástí překrásných dobrodružství za zvuků neskutečně podmanivých melodií. Celá jsem zjihla tou nádherou severské přírody Grónska a především Islandu, všemi Waltrovými zážitky a konec mě jednoduše ... odrovnal. Zítra si to pustím znovu. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (37)

  • Sean O'Connell (Sean Penn) čaká v Himalájach na odfotenie leoparda snežného (irbis horský), ktorý bol v tom období naozaj druhom na strednom stupni ohrozenia. (Laslo)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama