Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarem oceněný scenárista a uznávaný režisér Cameron Crowe (Jerry Maguire) se znovu sešel s producentem/hercem Tomem Cruisem v mimořádně působivém filmu plném romance, podezíravosti, lásky, sexu a snů. Film Vanilkové nebe (ve vedlejší roli s Penelope Cruz), jež je inspirovaný španělským filmem Otevři oči z roku 1997, odkrývá příběh o hledání sebe sama v New Yorku. Vizuálně ohromující film s nezapomenutelnou kamerou a sekvencí z Times Square, na kterou nikdy nezapomenete, měl na starosti oscarový kameraman John Toll (Statečné srdce). (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (536)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Slušné tři a půl hvězdičky za podivně překombinovaný film, který bych se opravdu neodvažoval žánrově zařazovat (i když po závěrečné pointě už je to vlastně jasné). Cameron Crowe natočil už lepší filmy, tentokrát se pohyboval spíš na půdě Davida Lynche, Tom Cruise překvapil hlavní rolí, ve které mu většinou není vidět obličej, Cameron Diaz si vystřihla vedlejší roli, která se ukázala daleko zajímavější, než větší role Penélope Cruz, která je většinou prostě jen roztomilá. Jak je u Crowa běžné, doprovází to skvěle sestavený písničkový soundtrack. Docela rád bych viděl Amenábarův originál. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Prázdne ulice vo vašich snoch pravdepodobne znamenajú pocit osamelosti.“ – „Poviem vám, od psychiatra by som čakal niečo lepšie.“ Hoci má Vanilkové nebo niekoľko silných momentov (vyľudnené mesto, diskotéka), poeticky mysterióznu atmosféru, skúseného režiséra Camerona Crowea, výborný soundtrack a pôsobivú vizuálnu stránku, odporúčam vám predsa len skôr hispánsku predlohu Otvor oči („zhodou náhod“ tiež s Penélope Cruz). Je celistvejšia a hoci je rovnako nezrozumiteľná, obsahuje niečo viac. Niečo, čo sa ťažko definuje, ale máte z toho pocit, že pozeráte film o niečom a nie na na americký bľabotavý pokus o umenie. Ku koncu je to naozaj vyložene nepochopiteľné (sny v snoch, vízie, alternatívne budúcnosti resp. súčasnosti, nočné mory) a až nechtiac smiešne (sex). Takže za mňa je šokujúce, že takýto komorný a nepochopiteľný film celosvetovo zarobil 203 miliónov dolárov (opri rozpočte ani nie 70). Cruise vtedy skrátka premenil na zlato plus-mínus všetko, v čom hral, čiže ak by hral v Tom a Jerry, tiež by to bol trhák. Úsmevné je aj to, ako je za netvora pokladaný chlapík, ktorý má trocha nakrivo spodnú čeľusť. Ale Kurt Russell fajn. P.S. Na úvodnej hrdinovej bombastickej oslave sa David objíma s chlapíkom v šiltovke... ale veď je to... ach, Steven! 203 68 ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Pre obycajneho divaka, ktory sa rad diva na filmy s jednoduchym dejom sa bude nudit a ak to vydrzi do polovice, tak to vypne alebo prepne na iny program. Pre divaka, ktory ma trpezlivost a chce vediet, co za chaos sa tam deje a co tam vlastne Tom Cruise preziva sa vsetko dozvie asi v poslednej polhodine filmu. Bol som skutocne prekvapeny a preto davam stvrtu hviezdicku. Tych sokujucich informacii tam bolo naraz az tak vela, ze som si ten polhodinovy zaver pustil este raz, aby mi to bolo jasnejsie. Priznam sa, ze druha tretina filmu ma trosku nudila, ale ako som uz spomenul, zaver to vynahradil. Rad by som si pozrel aj spanielsky original tohto filmu taktiez s Penelope Cruz pod nazvom OTEVRI OCI (1997). Mimochodom vsimli ste si v prvej stvrthodine filmu na tom vecierku asi 2 sekundy Stevena Spielberga, ako sa objal s Tomom Cruisom? :-) ... 16.04.2010 _______ Tom Cruise - (David Aames) +++ Penélope Cruz - (Sofia Serrano) +++ Cameron Diaz - (Julie Gianni) +++ Kurt Russell - (McCabe) +++ Jason Lee - (Brian Shelby) +++ Tilda Swinton - (Rebecca Dearborn) +++ Steven Spielberg - (Hosť na Davidovej party) +++ Produkcia: Cameron Crowe, Tom Cruise +++ Hudba: Nancy Wilson +++ ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Vynikající sci-fi snímek s Tomem Cruisem. Nespolehlivý vypravěč opět zabodoval. Sice máte pocit, že vás tahají za nos, ale nevíte, jak moc. Sci-fi je to ale až ke konci, většina filmu se drží na romantické lince. Tom Cruise jako boháč prožije těžkou autonehodu. Odnese si z ní zjizvený obličej, který nechce moc nikomu ukazovat. Ani to ho ale neodradí od toho, aby sbalil dívku svého srdce. Příjemná Penélope Cruz se k němu dost hodí. Časem ale zjistíme, že věci nejsou úplně tak, jak by se mohly zdát... Ve filmu najdeme i mnoho dalších známých hereckých tváří. "Davide, probuď se." ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vanilkové Nebe je film plný překvapení. Na někoho toho bude až příliš. Já to vidím asi následovně - okamžiky, kde si říkáte, že tohle pan scénárista už přestřelil, přebijí skvělé herecké výkony. Ty tady totiž přebijí naprosto všechno, možná až na hudbu. Všechny hlavní role byly zvárněny naprosto brilantně, jiskření mezi krásnou Penélope a (možná výborným hercem, ale v civilu nebezpečným magorem) Cruisem je úžasné, jako by se skutečně právě setkali dva lidé a přeskočila jiskra. A okolo téhle krásy se roztáčí rej nevídané pestrosti a síly. Bravo, tlesk, tlesk. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (24)

  • Tržby ze severoamerických kin byly 100,6 milionu dolarů, součet těch celosvětových 203,4 mil. (NIRO)

Reklama

Reklama