foto

Johnny Galecki

  • nar. 30.4.1975 (41 let)
    Bree, Belgie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Johnny Mark Galecki se narodil 30. dubna 1975 v městečku Bree v Belgii, kde v tu dobu jeho otec sloužil jako člen U.S. Air Force. Po třech letech se celá rodina přestěhovala do Chicaga. Už odmala Johnny věděl, že se stane hercem. V sedmi letech začal hrát v místních divadelních společnostech, účinkoval v mnoha představeních.

Jeho první filmovou rolí byla postava mladšího bratra Rivera Phoenixe ve snímku A NIGHT IN THE LIFE OF JIMMY REARDON v roce 1988. Role to byla sice malá, ale zalíbil se tvůrcům snímku VÁNOČNÍ PRÁZDNINY, jedné z nejlepších komedií v 80.letech, ve které se stal synem bláznivého Clarka Griswolda, Rustym. Tato role byla ve všech čtyřech komediích o rodince Griswaldů hraná pokaždé jiným hercem. V tom samém roce, tj. 1989, se objevil ještě v dramatu JISKRA, kde si zahrál po boku Sama Elliota. Větší příležitost ukázat se světu nastala, když získal roli v oblíbeném sitcomu ROSEANNE. V tomto seriálu nakonec hrál během pěti let celkem v 91 epizodách v roli přítele dcery Roseanne. Z této role si občas odskočil na filmové plátno. V roce 1993 ztvárnil jednu z hlavních postav v průměrném temném thrilleru s prvky hororu ZÁCHVAT ZUŘIVOSTI, kdy jeho Daniel Hannigan je podezřelý z vraždy nevlastních rodičů, ale vše není tak jak to vypadá.

Důležitý byl pro něho rok 1997, v němž sice skončil seriál Roseanne, ale zároveň se objevil ve třech velice známých filmech. V komedii MR.BEAN: NEJVĚTŠÍ FILMOVÁ KATASTROFA ještě nebyl jednou z hlavních postav, ale v hororu pro teenagery TAJEMSTVÍ LOŇSKÉHO LÉTA a hlavně v komediální kriminálce s prvky dramatu NEROVNÁ PARTIE už patřil mezi hlavní charaktery a rozhodně ho nešlo i přes jeho malou výšku (měří totiž pouze 165 cm) přehlédnout.

Často bývá obsazován do rolí gayů, v komedii VŠICHNI MOJI MUŽI, (kde svádí bitvu o kluka Matta spolu s Christinou Ricci), a NAHORU, DOLŮ z roku 2000. V tomto filmu hraje asistenta hlavního hrdiny, ztvárněného Benem Affleckem. Svojí hereckou všestrannost prokázal i v nezávislém filmu MORGAN´S FERRY. V sice hlavních, ale ne hvězdných rolích pokračoval Galecki i nadále, ve filmu V ROLI MONY LISY. Jeho třicátiny se blížily a stále se nemohl prosadit do hlavních rolí mainstreamu a menší role ve VANILKOVÉM NEBI tomu rozhodně nepomohla.

Začal se tedy, po několika nevýrazných rolích, opět orientovat na televizní obrazovku, hostoval v HOPE & FAITH, MY NAME IS EARL či v MY BOYS. Vrátil se také na divadelní prkna a účinkoval ve hře THE LITTLE DOG LAUGHED jako mužský prostitut. Tato hra měla velký úspěch a zaujal také tvůrce nově připravovaného sitcomu THE BIG BANG THEORY (Teorie velkého třesku). Zde ztvárnil jednu ze dvou hlavních postav, počítačového geeka Leonarda Hofstadtera, chytrého fyzika a spolubydlícího ještě šílenějšího a méně společenského Sheldona. Jejich vzájemná chemie, narážky na filmy a vědecké vtípky bodovaly naplno a sitcom se stal okamžitě hitem televize CBS. Zajímavostí je, že jeho stejně nespolečenskou spolupracovnici hraje Sara Gilbert, tedy představitelka jeho přítelkyně a následně ženy v seriálu Roseanne.

Richard "Rssa" Maschtowský

Herecká filmografie

2016 Kruhy
The Master Cleanse
2013 CBGB: Kolébka punku
2011 Vyměřený čas
2009 Table for Three
2008 Hancock
2007 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Who You Know
2006 My Boys (TV seriál)
The Big Bang Theory - Unaired Pilot (TV film)
2005 Jmenuju se Earl (TV seriál)
Peep Show (TV film)
Štastné konce
2004 Chrystal
White Like Me
2003 Sázkaři
2001 Vanilkové nebe
2000 Nahoru, dolů
V roli Mony Lisy
1999 Griffinovi (TV seriál)
Vor
1998 Všichni moji muži
1997 Mr. Bean: Největší filmová katastrofa
Nerovná partie
Tajemství loňského léta
1996 Murder at My Door (TV film)
1994 Zrazené děti (TV film)
1993 Záchvat zuřivosti (TV film)
1992 Billy (TV seriál)
1991 Backfield in Motion (TV film)
1990 American Dreamer (TV seriál)
Blind Faith (TV film)
In Defense of a Married Man (TV film)
1989 Jiskra
Vánoční prázdniny
1988 Jimmy Reardon
Roseanne (TV seriál)
1987 Murder Ordained (TV film)
Time Out for Dad (TV film)

Dokumentární

2012 The Big Bang Theory: Access All Areas (TV film)
The Big Bang Theory: It All Started with a Big Bang (TV film)
2011 The Big Bang Theory Live! (TV film)
2010 The Big Bang Theory: Set Tour with Simon & Kunal
The Big Bang Theory: Take Out with the Cast of the Big Bang Theory
2009 The Big Bang Theory: Physicist to the Stars
The Big Bang Theory: Testing the Infinite Hilarity Hyphothesis of the Big Bang Theory
2008 The Big Bang Theory: Quantum Mechanics of the Big Bang Theory

TV pořady

2015 Lip Sync Battle (TV pořad)
The 41st Annual People's Choice Awards (TV pořad)
5th Critics' Choice Television Awards (TV pořad)
2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
40th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2013 39th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Talk show bez zábran (TV pořad)
2009 61. Emmy Awards (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2014 Here's Your Damn Family (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(136)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace