foto

Kurt Russell

  • nar. 17.3.1951 (66 let)
    Springfield, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jako kluk hrál ve filmu s Elvisem Presleym a smlouvu na deset let mu podepsal legendární Walt Disney. Dnes je šestapadesátiletý Russell s osmi desítkami filmových rolí v životopise známý možná stejně jako oni.
 
Dlouhá léta Kurt Russell se svojí životní partnerkou Goldie Hawn strávil v oblasti coloradského Aspenu, kam společně unikli před světem Hollywoodu. Los Angeles totiž nebylo zrovna přívětivé k bojovníkovi za občanská práva a prominentnímu členovi United States Libertarian Party. Politické přesvědčení Kurta Russella je silnější o to, že byl vychován coby Republikán, než si prý jednoho dne uvědomil, jak malý je rozdíl mezi postupy amerických Republikánů a Demokratů. Obdobně se vzájemně přivádí k šílenství s vyznavači tradičních manželství: „Pokud se vás někdo každé dvě desítky let ptá, když už do toho konečně praštíte, musíte z toho buď zešílet nebo to jednoduše ignorovat. U nás je to tak půl napůl. Nikdy jsme s Goldie o manželství neuvažovali. Oba si myslíme, že když svoji lásku oficiálně podepíšete, v tu ránu se vytratí. Ale věřte nebo ne, po dvaceti letech společného soužití si stejně připadáte jako manželé. Svatba a rozvod, to jsou dvě nerozlučné věci. Když si někoho vezmete, rozvod na sebe nenechá dlouho čekat. Oba jsem si to s Goldie vyzkoušeli a už bychom to nechtěli opakovat.“
 
V klidné krajině někdejšího divokého Západu se Russell pokoušel o psaní scénářů (je spoluautorem příznačně nazvaného scénáře k Útěku z L.A.), aby nakonec zjistil, že herectví mu sedí nejlépe – ačkoli si párkrát vyzkoušel i produkci. Na coloradském ranči byla rodina tvořená Kurtovým synem z předchozího manželství a dvěma Goldiina dětmi spokojená (Kate Hudson se v matčině domě dokonce vdávala), nicméně před čtyřmi lety se Hawnovi a Russellovi přestěhovali do kanadského Vancouveru, kde Kurtův a Goldiin společný syn Wyatt letos na podzim začíná svoji první hokejovou sezónu za tým University of Alabama v Huntsville Chargers. Ostatně kanadské ani americké vzdálenosti pro Kurta Russella nejsou žádný problém, protože již řadu let totiž vlastní pilotní licenci na jedno i vícemotorová letadla
 
Z dětské hvězdy se stal drsný hrdina
 
Syn baseballového hráče, majitele baseballového klubu Portland Mavericks a filmového herce, známého z desítek menších rolí Binga Russella, ve filmu začínal už v padesátých letech. K herectví jej přivedl právě fakt, že ve filmu hrál jak jeho otec, tak jeho baseballoví oblíbenci Mickey Mantel a Roger Maris. Sám Bing Russell, ač nepatří k nejznámějším, po sobě zanechal na 140 filmových rolí a ještě na konci osmdesátých let se objevil v akční komedii s Kurtem a Silvesterem Stallonem Tango a Cash.
 
První roli Kurt zvládnul v šesti a zanedlouho byl vyhledávaným dětským hercem ve studiu rodinných produkcí Walta Disneyho (Follow Me Boys!, The Computer Wore Tennis Shoes, The Barefoot Executive a The Strongest Man in the World). Ještě před tím si ale zahrál dětskou roli vedle hvězdy Elvise Presleyho v hudebním filmu Stalo se na světové výstavě a ve dvanácti už měl dokonce vlastní westernový seriál The Travels of Jamie McPheeters (1963-64).
 
Ve dvaceti se na čas profesionálně věnoval baseballu, ale zranění záhy rozhodlo o hlavním směru v Russellově kariéře. Alespoň se však rozhodl skončit s dosavadními rolemi Disneyových vzorných mladíků: v roce 1971 se objevil ve dramatu s Jamesem Stewartem Fools' Parade (1971), kde se coby propuštěný trestanec Johnny pokouší o návrat do společnosti a zanedlouho ztvárnil masového vraha Charlese Whitmana v televizním dramatu The Deadly Tower (1975). Na scéně se objevil drsný Kurt Russell.
 
Hrát v Elvisově třásních, zločincově mundůru, polárníkově kapuci a džínách řidiče náklaďáku
 
Zlomové období v jeho herecké kariéře se pojí se spoluprácí s režisérem Johnem Carpenterem, v jehož filmech ztvárnil nejrůznější hlavní party. Prvním z nich byla role tehdy již dva roky zesnulé legendy Elvise Presleyho v televizním dramatu Elvis Presley (1979), za níž byl nominován na cenu Emmy. Právě při natáčení se setkal se svojí první ženou Season Hubley. Ostatně v imitaci krále rokenrolu patří Kurt Russell k nejlepším na světě. Později mu ještě propůjčil hlas ve Forrestu Gumpovi a ztělesnil jeho dvojníka v kriminální komedii 3000 mil na útěku.
 
Druhou Rusellovou rolí v Carpenterově režii byl mlčenlivý, brutální zločinec ve futuristickém sci-fi snímku Útěk z New Yorku, který osvobozuje amerického prezidenta, jehož letadlo se zřítilo ve vězeňské kolonii na Manhattanu. Russellův válečný veterán Plissken s páskou přes oko se stal svéráznou subikonou amerického akčního filmu a svého představitele poposunul mezi přední hollywoodské hvězdy. Rok na to jej režisér obsadil do postavy neohroženého polárníka ve sci-fi dramatu o marném souboji s neznámým mimozemským parazitem na arktické základně (Věc). V Crapenterově režii se Kurt pustil i do komediální role (v níž parodoval své dosavadní drsňáky) a coby řidič náklaďáku, pátral po zmizelé dívce svého kamaráda v exoticky působící dobrodružné komedii Velké nesnáze v Malé Číně. Neúspěchem týmu Carpenter – Russell bylo až další sci-fi dobrodružství jednookého Snakea Plisskena Útěk z L. A. na jehož scénáři se však vedle Carpentera podílel i Russell. Na své zkušenosti se zápornými postavami letos navázal v Tarantinově Grindhouse: Auto zabiják (2007).
 
Neikoničtí akční hrdinové míří do dramat i komedií
 
Hrdinové nasazující život v akci mají ve filmografii Kurta Russella jasnou převahu, dokonce se mezi nimi objevuje westernová legenda - šerif Wyatt Earp (Tombstone, 1993), který je následován celým zástupem policajtů: Nickem Frescim, jenž volí mezi spravedlností a přátelstvím k drogovému dealerovi v thrilleru Tequila Sunrise, protřelým policajtrm Eldonem Perrym, kolem něhož se stahuje smyčka korupčního skandálu v dramatu Temný stín nad L.A., více než ležérním Cashem v akční komedii Tango a Cash nebo armádními příslušníky (Hvězdná brána, Žoldák: Legie zkázy, Boeing 747 v ohrožení). Hrdinou okamžiku se stal v thrillerech Zhoubná vášeň, Únos a Poseidon a nezapomenutelný je i jeho hasič Steven McCaffrey, jehož mladší bratr prokáže po jeho boku stejnou připravenost a odhodlání při likvidaci úmyslně založených požárů, v katastrofickém thrilleru Oheň.
 
Kromě vytvoření svérázné podoby akčních hrdinů spíše nepodobných ikonám Stalloneho či Schwarzeneggera, se Kurt Russell s úspěchem a naprostou přirozeností uplatňuje také v komediálních rolích. Jednou z nich byl výmluvný obchodníček Rudy, který sní o uplatnění v politice v komedii Roberta Zemeckise Ojetá auta a další výrazné komediální role sehrál vedle své partnerky Goldie Hawn. Jako mužný trumpetista Lucky odloudí manželku námořníkovi Jackovi v romanci Odpolední směna a jako svérázný Dean prohlásí za svoji manželku milionářku, která jej pěkně štvala - tedy ještě před tím, než ztratila paměť  (Přes palubu).
 
Kurt Russell však není z herců, kteří stereotypní akční role střídají nanejvýš komediálními, mnohokrát se pustil také do dramatických úloh, k nimž patří zejména dělník oklahomské atomové laboratoře, v níž byla jehož milenka a odborářka (Meryl Streep) smrtelně zasažena radioaktivním zářením (Silkwoodová, 1983). Za tuto roli byl nominován na Zlatý Globus a tak se s klidem pustil do psychologické role ovdovělého hodináře Waylanda v melodramatu ze třicátých let Zimní lidé (1989). Před pár lety stejně překvapil rolí trenéra podceňovaného amerického hokejového týmu, který nakonec získá na zimní Olympiádě roku 1980 zlatou medaili (Hokejový zázrak). Dá se ovšem předpokládat, že navzdory několika úspěchům z dramatických rolí, pro většinu zůstane jedním z akčních, popřípadě komediálních hrdinů amerického filmu 20. století.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2017 Rychle a zběsile 8
Strážci Galaxie Vol. 2
2016 Deepwater Horizon: Moře v plamenech
2015 Kosti a skalp
Osm hrozných
Rychle a zběsile 7
2013 Loupež na úrovni
2011 Poslední gól
2007 Cutlass
Grindhouse: Auto zabiják
2006 Poseidon
2005 Snílek
Škola superhrdinů
2004 Hokejový zázrak
Jimmy Glick v Lalawoodu
2002 Interstate 60
Temný stín nad L.A.
2001 Vanilkové nebe
3000 mil na útěku
1998 Žoldák: Legie zkázy
1997 Únos
1996 Boeing 747 v ohrožení
Útěk z L.A.
1994 Forrest Gump
Hvězdná brána
1993 Tombstone
1992 Kapitán Ron
Zhoubná vášeň
1991 Oheň
1989 Tango a Cash
Zimní lidé
1988 Tequila Sunrise
1987 Přes palubu
1986 Ta nejlepší léta
Velké nesnáze v Malé Číně
1985 Vražedný ráj
1984 Odpolední směna
1983 Silkwoodová
1982 Věc
1981 Liška a pes
Útěk z New Yorku
1980 Amber Waves (TV film)
Ojetá auta
1979 Elvis Presley (TV film)
1977 Christmas Miracle in Caufield, U.S.A. (TV film)
1976 Captive: The Longest Drive 2, The
Dlouhá dobytčí stezka (TV film)
Quest, The (TV film)
1975 Search for the Gods (TV film)
Smrtící věž (TV film)
The Strongest Man in the World
1973 Charley and the Angel
Super táta
1972 Now You See Him, Now You Don't
1971 Fools' Parade
Chlupatý poradce
1970 Dad, Can I Borrow the Car? (TV film)
1969 Computer Wore Tennis Shoes, The
Guns in the Heather
1968 The Horse in the Gray Flannel Suit
The One and Only, Genuine, Original Family Band
1967 Mosby's Marauders
1966 Follow Me, Boys!
1964 Guns of Diablo
1963 Stalo se na světové výstavě

TV seriály

1976 Quest, The (TV seriál)
1974 New Land, The (TV seriál)
1973 Love Story (TV seriál)
1971 Mickeyho přátelé (TV seriál)
1964 Daniel Boone (TV seriál)
1963 The Travels of Jaimie McPheeters (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
1957 Sugarfoot (TV seriál)

Dokumentární

2014 Pistolníci (TV seriál)
2009 Streisand: Live in Concert (koncert)
2008 The Age of Believing: The Disney Live Action Classics (TV film)
2006 Ničivá vlna (TV film)
2004 AFI Tribute to Meryl Streep (TV film)
2003 Secret Files of the SGC, The - a.z.
The Making of 'Stargate'
2002 Dobe and a Company of Heroes (TV film)
Prelude to a Dream
2000 Lord Stanley's Cup: Hockey's Ultimate Prize
1998 Intimate Portrait: Halle Berry (TV film)
The Thing: Terror Takes Shape
1994 100 let hollywoodského westernu (TV film)
1985 Making of 'The Mean Season', The (TV film)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 Voices that Care (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 Battle of the Network Stars II (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

1996 Útěk z L.A.

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(460)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace