Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do výdajne obedov pre bezdomovcov príde jeden muž a napadne kňaza, ktorý rozdáva nešťastným ľuďom obedy. Kňaz pred ním uteká, dokonca na neho vystrelí, ale svoj život si nezachráni. Obaja muži vyletia cez presklené okno von ... Tým mužom je spisovateľ Ben Mears (Rob Lowe). Ben sa pred istým časom vrátil do mestečka Salem´s Lot, kde vyrastal a zažil jedno temné dobrodružstvo. Teraz by chcel o tom napísať knihu. Nikto z obyvateľov mestečka ani len netuší, aké diabolské nešťastie na nich čaká a aké temné sily ich začnú ohrozovať ... Mysteriózny 2-dielny príbeh nakrútil Mikael Salomon podľa predlohy slávneho Stephena Kinga. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (111)

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takhle by se adaptace knih dělat neměly. Kostra děje přeci tvoří jen minimum z toho, jak dílo působí. Mnohem podstatnější je podchytit náladu, atmosféru, ducha předlohy. To je vážně tak obtížný pochopit, že prostředky předávání meziřádkového obsahu z knihy nelze použít stejně úspěšně ve filmu? Že film zkrátka musí mluvit jinak? Prokletí Salemu se tak stalo typickou zkratkovitou snahou narvat do filmu vše "viditelné" a tím bezobsažně nepředat nic podstatného a zajímavého z originálu. Když to tvůrce navíc okoření dementními dialogy, Arbiterovi nezbývá nic jiného, než aby kruto zaplakal. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Priznám sa že som čakal vlažnú TV zlátaninu. O to viac som sa po pozretí prekvapil. Je to fantastický,temný, atmosferický príbeh ktorého dej ma pripútal k sedačke. Ono tie 3 hodiny ubehnú ako nič. Bavilo ma to oveľa viac ako originál z roku 1979. Proste to malo šťavu vynikajúce herecké výkony kde nemilosrdne vládli Donald Sutherland a Rutger Hauer. Sú to fakt triedy. Stephen King má podľa môjho názoru (ale je to všeobecne u jeho fanúšikov známe) že zo svojich knižiek má málo kvalitne spracovaných adaptácii a to vonkoncom nehovorím o televíznych filmoch. Tieto snímky by som vedel spočítal na jednej ruke , a tento by bol u mňa medzi nimi. ()

Reklama

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Další Kingovo velké dílo, které je sice malinko více komerční, ale zase přidává na neuvěřitelné atmosféře a skvělým vykreslením postav. U knížky jsem se místy i celkem bál a Prokletí Salemu si vychutnal a celkově jsem byl potěšen. Film má tedy ten potenciál, ale zase tu mám stejný problém jako u Pavučiny snů. Nezfilmovatelné. Ačkoli zde si tvůrci s materiálem poradili o něco lépe než v Pavučině. Snímek má dlouhou stopáž a stejně obsáhl dost málo. Herecký obsazení mi tu absolutně nesedělo, asi jenom charismatický Hauer dost sedl. Přesto zde oceňuju jak se do toho štáb pustil a i přes to, že to měli moc moc těžké, to bylo celkem koukatelné. 60% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála Kingových adaptací, která se (až na pár opravdu drobných detailů a závěr, jenž se odehrává po "dočištění" Salem's Lotu a nikoli před ním) skutečně drží předlohy. Je mi obrovskou záhadou, jak může tolik lidí napsat, že "film otrocky kopíruje knihu", a vzápětí udělit pouhé dvě hvězdy; není snad právě dodržení knižních předloh při jejich chystaných audio-vizuálních převedeních požadavkem a snem každého, kdo dané knihy četl a komu se líbily?!? Jediné, co mohu tomuto dvojdílnému TV filmu vytknout, je onen zmiňovaný závěr (já prostě jsem zastánkyní otrockého kopírování), nízký rozpočet (za který ovšem nikdo nemůže, neboť projekt vznikl pro televizi a nikoli pro plátna kin) a herecké obsazení (lhala bych, kdybych řekla, že mi nesedl nikdo, ale moc jich nebylo). V rámci televizních filmů nicméně hodně vysoký level (spolu s třídílným "Domem v růžích" kingovský TV top).;-) ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Slabšia tv Kingovka, ktorá má síce sľubne rozbehnutú 1/2, ale v tej druhej jej dôjde dych. Herecky je trefou vedľa Rob Lowe, ktorý je absolútne nemožne nevýrazný a z ostatných nepomôžu ani známejšie mená ako Sutherland či Cromwell. Proste obstrihnúť to na 120 min a bolo by to slušné, ale taký je problém väčšiny viacdielnych tv kingoviek. Takže dúfam, že časom sa dostanem k staršiemu zfilmovaniu SL, na ktoré mám z mladosti príjemnejšie spomienky a na túto verziu si po týždni už ani nespomeniem. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu bylo využito přibližně 300 statistů. (Othello)
  • Donald Sutherland (zde hrající Richarda Strykera) je v reálu otcem Kiefera Sutherlanda, jenž hrál v jiné Kingově adaptaci - Stůj při mně a později hrál hlavní roli v seriálu 24 hodin, kde James Cromwell (zde ztvárnil otce Callahana) hraje jeho otce. (Othello)

Reklama

Reklama