foto

Joel Kinnaman

  • nar. 25.11.1979 (37 let)
    Stockholm, Stockholms län, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Syn švédské matky a amerického otce se narodil 25. listopadu 1979 ve Stockholmu jako Charles Joel Nordström. Ještě než začal s herectvím, pracoval v továrně na výrobu piva, vedl bar ve francouzských Alpách a pak odcestoval do jihovýchodní Asie. Po návratu do Švédska ho k herectví zlákala sestra Melinda a kamarád Gustaf Skarsgård, syn Stellana Skarsgårda.

Svou hereckou kariéru Joel začíná v roce 2002, v letech 2003 – 2007 absolvuje studium herectví na Teaterhögskolan v Malmu, hraje v divadle v Göteborgu. Až do roku 2011 hraje ve švédských filmech a krimi sérii JONAH FALK. V jeho filmografii vyčnívá krimi thriller SNABBA CASH (Snadný prachy), který Joela dostal do širšího diváckého povědomí. Za svou roli získal prestižní švédské ocenění Guldbagge (švédská obdoba Oskarů).

V roce 2011 přichází jeho debut ve Spojených státech a to v seriálu THE KILLING (natočeného podle dánského seriálu Forbrydelsen). Temné detektivní drama se odehrává v deštivém Seattlu, kde byla zavražděna sedmnáctiletá dívka. Kinnaman tu ztvárnil svérázného detektiva s drogovou minulostí a nejednoznačným charakterem. Druhá řada seriálu má premiéru 1. dubna 2012.

V roce 2011 si zahrál v hororu ČERNÁ HODINA a v americké verzi filmové adaptace knihy Stiega Larssona MUŽI, KTEŘÍ NENÁVIDÍ ŽENY. Nejnověji hraje ve filmu SAFE HOUSE po boku Denzela Washingtona a Ryana Reynoldse. V příštím roce se má Kinnaman objevit v hlavní roli nového ROBOCOPA a v dalších dvou amerických filmech.

Kačka "kackulka" Svobodová

Herecká filmografie

Filmy

2017 Altered Carbon
2016 Edge of Winter
Sebevražedný oddíl
2015 Dítě číslo 44
Knight of Cups
Noční běžec
2014 Robocop
2013 Snadný prachy 3: Život deluxe
2012 Alter Ego
Johan Falk: Alla råns moder - a.z.
Johan Falk: Barninfiltratören
Johan Falk: De 107 patrioterna
Johan Falk: Kodnamn Lisa
Johan Falk: Organizatsija Karayan
Johan Falk: Spelets regler
Lola Versus
Nepřítel pod ochranou
Snadný prachy II
2011 Černá hodina
Muži, kteří nenávidí ženy
2010 Snadný prachy
2009 I skuggan av värmen
Johan Falk: De fredlösa
Johan Falk: GSI - Gruppen för särskilda insatser
Johan Falk: Leo Gaut
Johan Falk: National Target
Johan Falk: Operation Näktergal
Johan Falk: Vapenbröder
Simon & Malou
2008 Arn - Riket vid vägens slut
2005 Bouře
Tjenare kungen
2003 Hannah med H
2002 Den osynlige

TV seriály

2017 Domek z karet (TV seriál)
Chapter 61 (S05E09)
Chapter 58 (S05E06)
Chapter 57 (S05E05)
další epizody (7)
2016 Domek z karet (TV seriál)
Chapter 52 (S04E13)
Chapter 51 (S04E12)
Chapter 50 (S04E11)
další epizody (8)
2014 The Killing (TV seriál)
Eden (S04E06)
Truth Asunder (S04E05)
Dream Baby Dream (S04E04)
další epizody (6)
2013 The Killing (TV seriál)
The Road to Hamelin (S03E12)
From Up Here (S03E11)
Six Minutes (S03E10)
další epizody (12)
2012 The Killing (TV seriál)
What I Know (S02E13)
Donnie or Marie (S02E12)
Bulldog (S02E11)
další epizody (13)
2011 The Killing (TV seriál)
Orpheus Descending (S01E13)
Beau Soleil (S01E12)
Missing (S01E11)
další epizody (13)
2009 183 dagar (TV seriál)
2007 Andra Avenyn (TV seriál)
1990 Storstad (TV seriál)

Dokumentární

2016 Dawn of the Justice League (TV film)

TV pořady

1992 Gomorron (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace