Reklama

Reklama

Silent Night

  • Kanada Silent Night (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Trápící se otec (Joel Kinnaman) je svědkem smrti svého malého synka, který se na Štědrý den ocitne v přestřelce mezi gangy. Zatímco se zotavuje ze zranění, které ho připravilo o hlas, stane se odplata jeho životním posláním. (mikki089)

Recenze (70)

bourec 

všechny recenze uživatele

Režiséra mám poměrně rád. Jak jeho prvotiny v H-K, tak i práce za velkou louží. Tam sice kvalitativní křivka jemně, ale i přesto znatelně klesala. I přes to, jsem si ty filmy na nosičích uchoval. A rád si je ve volný chvíli pustím. Novinka ovšem má jen půlku dobře. Bitka v baráku byla příslibem, ale bohužel byla jediná. Přestřelky unyle jednoduchý, takže vlastně při nich nic nepociťujete. Trochu se to podobá Rozsudku smrti, ale Wan svůj film pojal trochu jinak, a značně lépe. Škoda, ale na celým filmu mi toho dost nesedělo. 50% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ideálka na posilvestrovskou kocovinu. Žádné dialogy, jenom pro Johna Woo typicky efektní obrazové vyprávění příběhu jak v devadesátkové vandammovce. Se slušnými akčními scénami a s coby “akčním hrdinou z lidu” přijatelným Joelem Kinnamanem. Takový scenáristicky línější Nobody, bez humoru. S trochou kýče, např. když se truchlícímu tátovi zjeví tvář jeho mrtvého synka ještě i ve vánoční kouli. A bílé holubice ve filmu nebyly, nebo jsem si je nevšiml? ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Ani jsem to na konci neměl chuť hodnotit, jak moc mě Silent Night postupem času dokázal otrávil. Samotný koncept cením, ale když je přirozená část (němý hlavní hrdina) násilně šroubována na zbytek nemluvících postav, které k tomu nemají důvod, tady už se gimmick drolí. Odráží se to na postavách, kdy manželka je vyloženě do počtu (kdyby na začátku taky umřela, výsledek by to nijak neovlivnilo) a to samé detektiv, jehož nejsilnější moment vyzní do prázdná, protože k té postavě nemáme žádný vztah. Což bohužel platí i pro hlavního hrdinu. Jak mám Kinnamana rád a vždy mi přijde, že má obrovské charisma, tady byl jen tělo bez duše (ale možná je to i tím, že jako majitel jednoho z nejcharismatičtějších chrapláků automaticky přijde s hlasem o půlku osobnosti). Nemluvě o tom, že je hlavní hrdina dost sobecký kretén, který způsobí zbytečně moc smrti okolo. První půle je navíc dramaturgický zmetek, kdy snímek otevře scéna rozhodné postavy, která se poté utápí v žalu jen proto, aby opět došla k úvodnímu rozhodnutí. O drobnostech typu „obyčejný člověk najednou ví, jak špionovat členy drogového kartelu“ lepší nemluvit. Ale upřímně, v akčním žánru se toho snese hodně. Silent Night nejvíc padá na nezajímavě koncipované a hlavně nenápaditě nasnímané akce, ze které Woo prakticky není cítit (paradoxně jsem si jeho rukopis připomněl jen topshotem, když hrdina vcházel na policejní stanici). Silent Night má papírově všechno, co mám rád. Ale nic z toho ve filmu pořádně nefunguje. Zlaté Přání smrti s Willisem. 30 % ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

John Woo má už taky nejlepší éru filmů za sebou a Silent Night sice úplně neurazí, ale kdo je rozmlsán áčkovými akčními řežbami, tak tohle nemá šanci uspět. Navíc nápad s němým hrdinou se za mě nevyplatil. Chybí tu vůči hlavnímu hrdinovi výrazná sympatie, nezjistíme jeho charakter a za mě teda chyběly i nějaké hlášky, takže tohle vnímám spíše jako mínus. Prvních 50 minut se tu navíc neděje lautr nic. Hlavní hrdina příjde o syna a je těžce zraněn a více než půlku filmu se s tím srovnává a cvičí, než se rozhodne se pomstít. Druhá půlka už celkem šlape, je to Erko, občas pěkný slow motion, vizuálně ok ( 2 intenzivní fighty super), přestřelky však nijaké, jelikož protivníci nabíhají jak panáci a finální zúčtování taky nic extra. Kinnaman se svým divným výrazem mi tady poprvé vůbec nesednul. Celkově koukatelné, ale zapomenutelné akční béčko. 55% ()

choze 

všechny recenze uživatele

John Woo se na stará kolena vrátil ke střílečkám, ale radost mi tím zatím nedělá. Tahle žánrová a filmařská legenda zůstane legendou bez ohledu na to, kolik senilních zmetků a la Manhunt nebo Silent Night naseká, ale přesto by se mohla trochu víc snažit. Nic proti přímočarým a ohraným akčňákům - a SN je ten nejpřímočařejší a nejohranější akčňák, jaký je možno vyplodit, mínus dialogy - pokud jsou vyfutrovány hromadou kvalitní akce, nebo podány patřičně stylově. Ale SN se třičvrtěhodiny patlá v hrdinově nudné rekonvalescenci, jeho nudném truchlení a jeho nudném výcviku, než se pustí do pomstychtivé vybíjené, která není nijak památná, byť bezhlasý Kinnaman v punisherovském módu vykosí slušný počet gangstas a pár pěkných záběrů nebo nějaký fajn kill se tu objeví. Ale DNA Johna Woo v tom nepoznávám a i jako řadový akčňák mě to nudí. A Woova remaku jeho Killera se začínám regulérně bát. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nebude to Vánoční klasika. Woo natočil své Přání smrti jako němý film a to je asi to jediné v čem vyniká. Dlouhá expozice, kde se táta zotavuje, učí zabíjet na YouTube a posiluje ve sklepě není tak nosná a vykresluje ho trochu (hodně) jako sobeckého kreténa. Akce je řádně krvavá, ale oproti takovému Wickovi hraje už ne druhou, ale třetí ligu. Prostě už není dost zajímavá. Naštěstí jsou tu starší kousky, jako Hard Boiled nebo Killer, kterými si nepolíbení mohou na uloz.to spravit chuť, že ano... že ano?! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Hard Boiled, Killer nebo pak za oceánem Tváří v tvář. John Woo je pojem. Truchlící tatík Joel Kinnaman se mezi ty inspektory Yueny, Castory Troye, Seany Archery, Chance Boudreauxe nebo Vicy Deakinse rozhodně nezařadí. Sedmasedmdesátiletý Woo si s akcí dává skoro hodinu na čas, předkládá klasický příběh pomsty: hlavní hrdina byl svědkem smrti vlastního synka, zatímco sám o pár minut později taky nějakou tu kulku schytá, přičemž přijde o hlasivky (ostatně dialogy nikdy nebyly režisérovou silnou stránkou). Následuje lítost, sebestředné chování, popíjení chlastu a nakonec tvrdý trénink (nijak zajímavý proces nebo progres) s cílem všechny členy gangu povraždit (ke kterým se mimochodem dostává zatraceně snadno). Zatímco v traileru vypadala Silent Night docela dobře, mety Raidu nebo Johna Wicka rozhodně neatakuje. Pár šťavnatých mordů se sice dočkáme, ale celkově je to bez nápadu a jaksi líné. Woo není vůbec cítit. Protivníci nabíhají před kulky jak panáci. Ulice plné násilí, scény plné klišé. Manželka zbytečná, detektiv zbytečný. Žádný emocionální náboj jsem necítil. Jinde namlsaný divák zapomene brzy, dietní tři hvězdy. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Volba posledního filmu loňskýho roku se mi moc nepovedla. Němej Kinnaman definitivně nepoužitelnej v jakýkoliv podobě a starej veterán John Woo občas vytáhne některý ze svých trademarků, ale je to už celý takový vyčpělý a moc to nefunguje ani v tý emocionální rovině pomsty a akce je sice nekompromisní, ale zároveň ničím vyjímečná a hlavně než se začalo něco dít tak už mě to po pravdě moc nezajímalo po tom co jsem se pronudil předchozím dějem, takže asi tak. Takže rozhodně díky režisérovi za ty jeho starý pecky, ale teď už opravdu radši do důchodu.25% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

No tak podívat se na to určitě dalo. Já jsem však od toho ale rozhodně čekal lepší a větší revenge jízdu. Je vidět, že John Woo už není v takový formě jako kdysi. Slabší 3hvězdy. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Mlčeti zlato. John Woo se rozhodl natočit němého Punishera, výsledek však nejvíce připomíná lehce zapadlý Rozsudek smrti Jamese Wana (hrdina i záporák jsou velmi podobné typy). Natočit film bez dialogů v tomto případě dává celkem smysl. Jednak slovní výměny nikdy nebyly režisérovou silnou stránkou, ale hlavně - tahle látka je opravdu nepotřebuje. Scénář je absolutní šablonovité klišé, navíc osekané úplně na kost, takže žádné řečičky tady vážně nejsou potřeba. Legenda žánru se tak může naplno soustředit na to, čím nejvíce proslula, tj. okázalým emotivním výjevům a především krvavým přestřelkám s pořádným bodycountem. Hrdinovu truchlení a svědomité přípravě na pomstu Woo věnuje většinu stopáže, masakrování gangů tak na řadu přichází až v poslední půhodině. Natočené je to dobře (v rámci možností), ale není to žádný velkofilm, který by představoval návrat mistra na vrchol. 65 % ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

To, že se tu půl hodiny psychicky srovnává otec, který přišel o svého malého syna, během přestřelky mezi gangy, na tom jsem neviděl nic špatného a už vůbec jsem necítil, že by mě to nějakým způsobem otravovalo či nudilo. Hlavní postava se nenarodila, jako zabiják od přírody a tak, než se pomstí, musí se všechno potřebné naučit. Za mě silný film. Přímočarý příběh, s dobrou akcí, fighty jsou krvavý a i když už jsem na toto téma viděl mnoho filmů, tenhle na půl Vánoční, mi dnes večer pár dnů, před Štědrým dnem sedl. Závěr mě dojal. Líbilo. (64. hodnocení) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dnešní filmový svět je plný nejistot. Kvalitu nezaručují velké hvězdy ani zavedené série, přesto, když se objeví nový kousek, dříve geniálního tvůrce, očekávání se divák neubrání. Stejně tak to bylo u nového, čistokrevného akčňáku od Johna Woo, který sliboval nenáročnou "devadesátkou" zábavu. A přestože je Silent night, pocitově filmem 30 let starým, není to tentokrát k dobru. Je to spíše zastaralý, než staromódní film a jeho největší ojedinělost je, že nemá žádné dialogy. Tím, končí vše, čím je jiný. Zbytek je klasická cesta za pomstou, obyčejného muže, který rok trénuje, aby se na Vánoce mohl pomstít za smrt syna. Bohužel tento progres není nijak zajímavý a absence dialogů spíše kazí výsledný, už tak chladný dojem. Vše by mohlo zachránit závěrečné inferno ale zde Woo až překvapivě zklamává. Akce je líná, laciná a až zbytečně se snaží o moderní pojetí po vzoru Johna Wicka. To v čem Woo vždy exceloval, zde působí jako debut někoho, kdo nakoukal starší akčňáky a snažil se je trochu modernizovat. Vznikl tak podivný patvar, který nejdříve nudí a později neuspokojí tím, co sliboval a co fanda Johna Woo očekával. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Když si jdu pustit revenge akci, chci revenge akci. Tady jsem musel doslova 50 minut čekat (ne, nekecám, opravdu je to polovina filmu), než se dají věci do pohybu a než se tady hlavní postava vyfňuká ze ztráty syna, načež jsme dostali akci ve stylu Johna Wicka z aliexpressu. Páč co z toho, že technicky a vizuálně je film na úrovni, když celý scénář, tempo filmu i přestřelky, kde jim každý chodí na mušku jak prase na porážku, jsou jak z béčkového filmu a nebaví. Pár highlight scén v zabitích se zde našlo, ne že ne, jen jako celek je to prostě strašně nezábavné, na prdel mě to neposadilo a do žánru film nic nového nepřinese, takže když k tomu připočítám extrémně nudný rozjezd, vychází mi to na neoslnivou dvojhvězdu. Asi jsme holt rozmazleni Wickem a Nobody, abychom byli nadále nadšeni z takových patlanin. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

První třetinu můžete snad rovnou přeskočit, protože se soustředí jen na jednoho sebelítostivého sebestředného chlápka, který svým utrpením musí obtěžovat všechny okolo, hlavně svou hezkou hodnou ženu, jako kdyby snad ona ztrátou děcka netrpěla taky. Ve druhé třetině se chlápek cvičí a vyzbrojuje a připravuje se na krvavou vendettu. No a v té třetí se už konečně něco akčního děje. A protože je to Woo, je akce samozřejmě přehnaně nabubřelá, se zkarikovanými postavami, občas zpomalenými záběry i nervním střihem, ale taky se spoustou střelby i nožby i krvavých cákanců a krvavě čvachtavých zvuků. Na třičtvrtěstoletí starýho dědulu je to senzační práce. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zabili jste mi synka, tak tady máte přes držku aneb jak se ze spořádaného otce od rodiny stane během pár týdnů postrach všech gangů. Béčkovější námět aby člověk pohledal a zpracování tomu odpovídá. Dvě třetiny se toho zase tolik neděje. Hlavní hrdina truchlí, čímž postupem času leze víc a víc na nervy, potom trénuje, což nedokáže ničím zaujmout a teprve pak to začne konečně řezat. Je to na nože, kvéry, pěsti i auta a uznávám, že to má celkem koule, ale zase to není nic, co bych ještě neviděl. A tak jediné, čím se film od podobných akčňáků liší, je to, že od přímých účastníků neuslyšíte ani slovo. Na jedno podívání oukej, ale evidentně nejsem sám, kdo si myslí, že Woo už to má asi za sebou. 50% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Už sme tu mali pomstiaceho sa hrdinu, ktorý držal bobríka mlčania. Ale aj v Banderasovke Acts of Vengeance som to pokladal za mínus, ktorý otravoval. Woo išiel ešte ďalej a natočil nemý rovno celý film. To je na mňa už príliš a dramatická línia na mňa kvôli tomu vôbec nefungovala. Miestami mi to pripadalo ako srandovná groteska, čo rozhodne tvorcovia nechceli. A akcia? Po technickej stránke je ok. Dokonca je z nej cítiť viac fyzično ako CGI. Ale Wooa v nej cítiť podstatne menej ako som dúfal a viac mi to pripomínalo ten pre mňa nezáživný typ akcie ala John Wick. Hlavne vo finále som sa doslova prenudil. Takže trailer celkom pekný a štýlový a z filmu by sa dal zostrihať cool akčný videoklip, ale čumieť na to vyše 100 minút sa nedá. Woo bohužiaľ už dlhší čas patrí medzi režisérov, ktorí sú dávno za zenitom. 3/10. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Určitě existují i méně sympatičtí herci, než je Joel Kinnaman, moc jich ale předpokládám nebude. Úvodní titulková sekvence zpomaleného běhu v kýčovitém vánočním svetru a s rolničkou na krku je strašná. Nápad natočit to bez zbytečných a hloupých dialogů jako de facto němý film je naopak geniální. A když John Woo rozbalí akci, jde na to pořád odvážně, stylově a pěkně zostra. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

John Woo se vrátil po šesti letech (do Hollywoodu skoro po dvaceti) a přinesl klasickou cestu za pomstou po které tentokrát kráčí Joel Kinnaman, který se rozhodl vyřešit ztrátu syna po svém. Osobně beru, že se tady víc jak polovinu filmu nic extra neděje, protože Kinnamanova postava není žádný zabiják, ale obyčejný táta od rodiny a tak když se rozhodne nastoupit cestu pomsty chvilku mu trvá než se něco naučí. Trošku horší je to nicméně s akcí, které sice není úplně málo, ale docela mě rušilo jak se tu střídají momenty kdy hlavní hrdina chybuje a je na něm vidět že nemá zkušenosti s těmi kdy působí jako bratranec Johna Wicka. To je nejvíc vidět ve finále kdy mezi těmito polohami hned několikrát přepne. Ač sem se nenudil, tak od legendy velikosti Johna Woo bych čekal trošku víc...50% ()

fugazi 

všechny recenze uživatele

Kinnaman ve svém tichém světě 30 minut truchlí, pak 30 minut cvičí a nakonec ze sebe robocopa tentokrát vyrobí sám. Akce není špatná, ale všechny ty neverbální peripetie, co k ní vedou, jsou hodně hloupý… 4/10 ()

MightyHal 

všechny recenze uživatele

Já se bavil, řemeslně je to skvěle udělaná práce plná hravých předělů, střihů či skvělých akčních scén. Jenže hlavní jádro problému je prostě to že tohle je film bez dialogů, což u takového počinu je 104 minut docela přepal. Je sice pravdou že tady tento koncept tvůrci vytěžili snad nejlépe jak to jen šlo (určitě mnohem lépe než to udělal ten dementní horor s ufonama). I tak tu ale pár hluchých míst bylo a to i přes to že se John Woo to snažil různě hravě maskovat. I tak se ale jedná o poctivý akčňák ve kterém když už dojde na akci tak stojí za to a je vskutku kompetentně natočena. I když jo, doufal jsem v méně CGI cákanců a i trochu praktického góru (je jen na začátku). Ale holt nejde mít všechno. Ve výsledku jsem si to užil a jedná se prostě o zajímavou akční jednohubku ve které funguje i emocionální stránka. 7/10 ()

Související novinky

John Woo remakuje svůj nejslavnější film

John Woo remakuje svůj nejslavnější film

05.05.2022

Čínský filmař John Woo známý pro své kultovní snímky jako Hard Boiled, Tváří v tvář či Killer se po letech konečně dostane k režii remaku svého dost možná nejzásadnějšího filmu. Je jím právě poslední… (více)

Reklama

Reklama