Reklama

Reklama

Inspektor Taggart

(seriál)
  • Velká Británie Taggart
Drama / Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, (1983–2010), 159 h 21 min (Minutáž: 45–153 min)

Tvůrci:

Glenn Chandler

Hrají:

Blythe Duff, Mark McManus, Alastair Duncan, James MacPherson, John Michie, Iain Anders, Ashley Jensen, Therese Bradley, Andrew Lee Potts, Andrée Bernard (více)
(další profese)

Série(27) / Epizody(110)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (73)

Inspektor Taggart (1983) 

Sleduji původní sérii s Markem McManusem. Ten chlap je obrovsky charimsatický sympaťák, inspektor Taggart je nesmírně zajímavý a drsný charakter, atmosféra je nesmírně hutná a scénáře a zápletky velice realistické, což je jedině dobře (taky to psal Glenn Chandler, že jo). Zahráno na jedničku, se skvělou hudbou, prostě další anglická (skotská) detektivka, která stojí za pozornost a i teď dovede zaujmout. Těším se na další díl, je to neskutečně podmanivá paráda, které pomalejší tempo a rozdělení jednotlivých případů na tři části velmi prospívá a přínáší ještě lepší zážitek. Zatím jsem nadšen a hodlám pokračovat dál, ale ten McManus je fakt perfektní, nemá konkurenci. Velmi silných 85%. ()

Případ zlatého zapalovače (1983) (S01E01) 

Klasická britská detektivka ze starých zlatých časů 80. let. Scénář je prakticky špičkový, o tom nelze pochybovat, stejně tak Mark McManus je v titulní roli absolutní trefa do černého. Navrch fantastická hudba a skvělá atmosféra a prostředí Glasgow. Taggart není nijak akční, je hlavně o postavách (hlavně Taggartova osobní linka je extrémně zajímavá) a dialozích, což je samozřejmě naprosto zcela v pořádku, ale 3x50 minut je prostě někdy příliš. Na druhou stranu 2x50 minut by asi bylo málo... Po letech jsem se k tomuto seriálu vrátil, tak snad tuhle dlouhou cestu tentokrát dokončím. Úvodní trojdíl za 75 %. ()

Záhada Dallmalské ulice (1985) (S01E02) 

Lepší a zajímavější než první díl, a vzhledem k zajímavosti případu, postav i samotného vyšetřování mi už ani celková stopáž nepřipadala tak vražedná. Moc se mi líbí i Taggartova osobní linka, skvělá hudba a výborná atmosféra, která je místy dost syrová, přesto tenhle seriál pořád zůstává tradiční detektivkou ze staré školy s vynikajícím detektivem. Super. 80 %. ()

Vražda na začátku sezóny (1985) (S01E03) 

Stopáž je pořád stejná (= místy vražedná, cha, cha), ale mně osobně to nevadí zas až tak moc (ačkoliv zrovna tenhle díl bych kratší i uvítal). Herci jsou ovšem tak výborní (zejména samozřejmě Mark McManus), atmosféra Glasgow tak skvostná a zápletka tak skvěle napsaná, že tu typickou přepálenou stopáž osmdesátkových britských detektivních klasik lze snadno odpustit. První série zdolána, jedeme dál. 75 %. ()

Na ostří nože (1986) (S02E01) 

Drží se standard - skvělé herecké výkony, parádní hudba a atmosféra, velmi zajímavý případ. Jim Taggart je charismatický sympaťák a Glen Chandler výtečný scenárista. Ta stopáž ale opravdu není pro každého. Ano, není to ideální, ale není to žádný velký problém. Výborný konec! Těším se na další díly. 80 %. ()

Obchod se smrtí (1986) (S02E02) 

Závěr druhé série se mi zatím jeví ze všech dosavadních dílů jako nejlepší. Případ na první pohled nic moc, ale během všech tří částí se celý případ několikrát zajímavě vyhrotí a vrcholí dramatickým a nečekaným finále, které detektivnímu žánru fakt nedělá ostudu. Navíc konflikty i mezi policisty a ještě vyhrocenější vztah samotného Jima Taggarta a Livingstona. Skvělá role pro začínajícího Alana Cumminga. Vynikající díl, už je to fakt skoro na pět. 85 %. ()

Vraždící filozofie (1987) (S03E01) 

Jak jsem minule chválil, tak teď mám pocit, že třetí série odstartovala prozatím nejslabším dílem. Představení Jardinea je vlastně docela nuda, nic nenasvědčuje tomu, že Livingstone odchází a z tak vynikajícího námětu se nepochybně dalo vytřískat daleko víc, včetně atmosféry. Herci v čele s McManusem stále standardní, práce s postavami opět nadstandardní. Konečně o něco příjemnější stopáž. Na čtyři hvězdy tentokrát fakt jít nemůžu, ale zklamán rozhodně nejsem, Taggart je prostě Taggart. 65 %. ()

Pohřební obřady (1987) (S03E02) 

Další povedený film. Dvě hodiny tentokrát opravdu utečou jako voda. Samozřejmě, pořád je to typicky britsky pomalejší, ale divák se při vyšetřování tohoto případu rozhodně nestihne nudit. Výborný námět, zajímavé vyšetřování, skvěle napsaný vrah, neodolatelná postava zubaře a sžívání Taggarta s Jardinem. Parádní detektivka ze staré školy. 85 %. ()

Chladnokrevně (1987) (S03E03) 

Tyhle kratší epizody jsou mnohem lepší. Taggart a Jardine mají skvělou chemii, případ je opravdu zajímavý (a poměrně originální), vyšetřování odsýpá a herecké výkony jsou společně s celkovou atmosférou samozřejmě skvostné. Vynikající. 85 %. ()

Smrt zdarma (1988) (S04E01) 

Opět výborná zápletka, opět přepálená stopáž. Jenomže na Taggarta se prostě výborně kouká. Výtečná atmosféra, úžasní herci, skvělý scénář, to vše je neustále přítomno. Začátek čtvrté série nijak nevyčnívá nad ostatní epizody, cyklus stále běží v zaběhnutém standartu, který z něj ovšem právem dělá jednu z nejpamátnějších ostrovních detektivek. A kromě toho mě fakt baví Taggartovy osobní linky. 80 %. ()

Kořeny zla (1988) (S04E02) 

Námět opět luxusní, linka z Taggartova osobního života opět skvěle vytěžena, herci samozřejmě opět fantastičtí, atmosféra a hudba skvělá... ale všechno to už zase troskotá na výsledku, který vyšel z námětu. V porovnání s jinými díly je tenhle prostě naprosto průměrný a ve výsledku není zajímavý snad vůbec ničím. Ty třídílné příběhy jsou občas docela boj a tohle je jeden z těch případů, kdy by to asi mohlo utíkat i líp. 60 %. ()

Dvojitý risk (1988) (S04E03) 

Výborná záležitost s excelentním závěrem. Podíváme se i do Německa. Mimořádně nadupaná stopáž. 85 %. ()

Přízrak z masa a kostí (1989) (S05E01) 

Fantastická vánoční atmosféra, Dračák, luxusní námět a skvělé zpracování. Jeden z nejlepších dílů. 80 %. ()

Láska na laně (1990) (S05E02) 

Svižná a skvělá detektivka. Tahle stopáž Taggartovi sluší mnohem víc. Vzhledem k výbornému námětu jsem sice očekával trochu větší adrenalin, ale i tak super. Tentokrát výborně zpracováno. 80 %. ()

Nepřátelský svědek (1990) (S05E03) 

Tentokrát opět průměr, který je zajímavý výstupem mladého Roberta Carlyla a děním okolo paní Taggartové. Celý seriál je jako celek sice výborný, ale jak už to tak bývá, některé díly jsou prostě méně povedené, než jiné. A tohle je jeden z nich. Nicméně bavil jsem se a docela příjemně to uteklo, takže v tomto případě nakonec docela spokojenost, ale na čtyři hvězdy to prostě tentokrát nestačí. 65 %. ()

Uhranutí (1990) (S06E01) 

Další těžce průměrná a slabší epizoda. Taggart mě ohromně baví, je to skvostná detektivní sága, ale tohle je jeden z těch delších dílů, přičemž námět je tentokrát slabší. Mladý John Hannah ovšem výborný! 60 %. ()

Smrt přichází tiše (1990) (S06E02) 

Výborná, výborná záležitost s fantastickou pointou. Stopáž tří padesátiminutovek je tentokrát využita na maximum. Vynikající rozuzlení sice možná budete více či méně čekat, nicméně i tak u něj pořádně zamrazí. Jeden z nejlepších dílů. Skvostná detektivní práce. První díl s Blythe Duff. 80 %. ()

Galerie podvodníků (1990) (S06E03) 

Peter Mullan a Edita Brychta jako účastnici na první pohled možná jednoho z těch slabších dílů, ale protože stopáž je tentokrát opět jen lehce přes hodinu, nemám problém zvednout, na čtyři hvězdy Galerie podvodníků v pohodě dosahuje. Navíc samotná zápletka se v druhé polovině opravdu výborně rozjede, takže celkově zase velká spokojenost. Herci tradičně výteční, stejně tak jako hudba, atmosféra a Glasgow samotné. 70 %. ()

Zločin z vášně (1992) (S07E01) 

Výborná epizoda, už od začátku nesmírně vtahující, skvěle natočená a hlavně opět s poloviční stopáží oproti většině, což je hned příjemnější podívaná. Tradičně skvělá atmosféra a výteční herci. 80 %. ()

Hadí hnízdo (1992) (S07E02) 

Krásné. Ono to fakt bylo o hadech, to musím ocenit. Opět výtečná zápletka, opět skvěle provedená. Skvělí herci (zejména představitel vraha), skvělá atmosféra, Případ opět zabral dvě a půl hodiny, ty ale tentokrát utekly jako voda. Obzvlášť třetí část byla výtečná. Tohle za ten čas stojí! ()

Související novinky

Statečné srdce jako seriál?

Statečné srdce jako seriál?

15.03.2012

Ano. A prý ve stylu Spartaka či Hry o trůny, tedy v dospělém, drsném, krvavém balení. Prozatím není jasné, která stanice bude seriál vysílat, ale vzejde z produkce britské STV Productions, stojící za… (více)

Reklama

Reklama