Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Základní mystifikační premisa "značně neortodoxního medotického herectví" Maxe Schrecka je skrz naskrz geniální. Jenže "Ve stínu upíra" je bohužel důkaz, že sebelepší nápad film nedělá. A že něco, co má potenciál ke strhující jízdě, může nakonec skončit jen takovým šplouchem na hladině. A tu a tam zčeřenou vlnkou. Má to počáteční drive, vtip i jiskru. Má to atmošku. Má to dobrý herce. Ale zároveň to taky masivně skřípe. Přišlo mi, jakoby byl film složený se sedmdesátiminutové expozice a pak zčista jasna přichází předčasný konec. My totiž nezažijeme rozbití mravního kompasu režiséra Murnaua, neprojdeme s ním peklem finanční i existenciální nejistoty. Nejsme svědky toho, jak postupně mizí členové filmového štábu jeden po druhém, až by zbyla jen hrstka lidí a šílencova touha za každou cenu dokončit projekt předurčený k záhubě. Tohle všechno ve filmu NENí. A tohle všechno tam přece tak strašlivě chybí... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me nikdy moc nebral, patrne z toho duvodu, ze jsem ho videl jen dabovanej v televizi bez znalosti Nosferatu. Oboje se ted zmenilo, Nosferatu uz sem videl a film jsem si pustil v originalnim zneni a i kdyz ani tentokrat me to vylozene neoslnilo, urcite se mi to libilo daleko vic. Film totiz funguje i jako slusne atmosferickej horor, tak jako "dokument" o nataceni Nosferatu. Pricemz nektery zabery skutecne jak kdyby z Nosferatu vypadly. Jinak film stavi hodne na hercich, paradnim Malkovichovi a radne uchylnym Dafoeovi, ale u nej si nemuzu pomoct, Schreck to proste neni, porad vypada jen jako namaskovanej uchylne koukajici Dafoe. Celkove slusne atmosfericka zalezitost s dementnim koncem za lepsi 3*. ()

Reklama

packa 

všechny recenze uživatele

Rozkošný filmeček, kterému dominují skutečně famózní výkony pánů Dafoea a Malkoviche. Oba se v luxusních dialozích dokonale vyřádili. A jen tak mimochodem, dostal jsem chuť vidět Murnaův originál. Takového štěstí se mi ale zřejmě nedostane... PS: dostalo, snímek je volně ke stažení, odkaz je např na wikipedii. Halelujááá ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Beletrizované vyprávění o natáčení klasiky všech upírských filmů. Byl Max Schreck, herec hrající upíra, ve skutečnosti sám upír? Tento film předvádí kreativitu a talent v mnoha aspektech, které ve filmu jsou. Důstojná zajímavá pocta Murnaově Nosferatu nepostrádající hrůznou démoničnost originálu a přidávající k tomuto základu i metakomedii. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Onehdá jsem silně ožrat v hospodě sestavoval žebříček největších hereckých xichtů (ovšem, které respektuji) a Salátovou mísu bral Malkovich, proto jsem byl na vážkách, kdo že bude ten vyvolený pro černobílého a němého hraběte, když jsem v obsazení zahlédl také dalšího finalistu netvorů a to mého oblíbence Wilíka Defoe. A byl to on. Bože, ten neměl hrát nikdy nic jinýho, jako šlechtický Pizizub byl jasným kandidátem na Oskara i Pepíka , i Cotokurvaje - Malkovich s ním držel tempo a kliku předdigitální kámery. Nicméně ani z prdele klika nezachránila snímek před tím, aby nespadl do roviny parodie a je jistý, že pokud bych si ubalil špeka, pak bych skončil prochcán smíchy (ne strachem) jak sněhulák už při třetím trhaném upírském šklebu. Ok, tuším, co jsme se měli dozvědět a nad čím přemýšlet, jenže jinak mi toho dal příběh zatraceně málo. Nerad bych se v budoucnu dočkal filmu, kde se bude řešit, zda je Jiřinka Bohdalová opravdu skřítek neposeda a bude jí hrát Jirka Krytinář. Takže průměr. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Lokomotiva, která převážela štáb do Československa se jmenovala Charon. V řecké mytologii je Charon převozník, který převáží mrtvé duše přes řeku Styx. (Hal_Moore)
  • Jedná se o první film, na kterém se jako producent podílel Nicolas Cage. (Edgerton)
  • Poté co producenti snímku Spider-Man viděli Dafoeho výkon ve filmu Ve stínu upíra, obsadili jej do role Green Goblina. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama