Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jdi k čertu, Coopere!" - "Tam už jsem byl, soudce..." Vcelku povedená "americká špageťárna", která by ale bez představitele hlavní role tak dobrá nebyla. Líbilo se mi, jak velký Clint pojal hlavního hrdinu - je to vlastně kombinace jeho dolarového muže beze jména a drsného Harryho. Úvodní dvacetiminutovka s oběšením, odříznutím, převozem a příjezdem do města patří mezi ty nejlepší scény, které jsou v Eastwoodových filmech k vidění. Film má díky přímočarému scénáři dobrý spád, zpomalí vlastně jen při romantické odbočce, po které už ale následuje finále. Zaujala mě i Frontiereho staroškolská hudba se dvěma dosti říznými motivy a Pat Hingle v roli nekompromisního soudce. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tak už konečně vím, proč asi tady má nějaký výborný horror tak nízké hodnocení. Možná k němu přišel jako tento film k mému hodnocení. Western totiž není žánr, který by mě nějak extra bral. V podstatě mi nic neříká. Chápu, že má své fanoušky a fanynky a že může dosahovat i obrovských kvalit, ale není to můj šálek kávy. V tomto případě dokonce i s faktem, že v něm hraje Eastwood. Film to zřejmě není špatně natočenej, není v něm nic, co by mě nějak extra iritovalo nebo nasíralo, ale prostě a jednoduše - na tomhle žánru nevidím nic zajímavého a tento film mě skoro vůbec neoslovil a nezaujal. Takže proto zcela subjektivně mé hodnocení. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Už úvod je zaujímavý, ostrý a bez okolkov. Prakticky to čo rieši celý 'The Ox-Bow Incident' sa tu odohrá behom desiatich minút. Tu však ide samozrejme o niečo iné. Dráma a myšlienková forma sa dostávajú do úzadia a nastupuje (h)rana Eastwood a ten sa s dejom a priebehom len tak nebabre, takže by som kľudne k žánru zaradil aj akčný. Len ten trošku spatetizovaná záverečná (našťastie len krátka) zápletka by sa kľudne dala vystrihnúť. A titulná skladba tiež dobre známa, aspoň už viem odkiaľ. 75%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Slušný western se zajímavým příběhem, kterému však něco chybí k tomu aby mohl být nezapomenutelný. Je to škoda, protože úvod je hodně slibný a scénář, kde smazávají hranice mezi dobrem a zlem a spravedlnost se jeví jako nejdnoznačná potenciál rozhodně má. Clint Eastwood + western je navíc kombinace, která snad nemůže nefungovat, jenomže režisér Ted Post nevyužívá potenciál na maximum. Za všechny příklady bych zmínil zůčtování se třemi zločinci, které coby finále vysloveně selhává. Zde si rozhodně mohli tvůrci dát záležet více a to i při zachování scénáře. Škoda. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabsich Clintovo westernu. Pribeh je docela na western komplikovanej, je tu narvana sposta motivu, jenze bohuzel je to silena nuda a desne se to tahne, prvni pulhodinka je k nepreziti, pak nastesti Clint vyrazi na lov a to je nakejch 45 minut solidni zabava. Konec pak uz zase jede v nudnejch kolejich. Navic je to nejak podivne natoceny, obcas sice nejakej stylovej zaber, ale spis hromada debilnich, hudba dost hrozna a Clint, ackoliv krome svyho drsnackyho vyrazu tady jeste furt dela nasranyho, tak vlastne nic moc nepredvede, neohani se rychle s pistoli, neni zadnej vekej rvac a kazdou chvily je na sracky. No a tohle vsechno ma navic sileny dve hodiny. Snada o ozvlastneni pribehu se sice ceni, ale je to proste desna nuda. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • V tomto filme Clint Eastwood predstavil výrazne modernizovaného kovboja v príbehoch veľmi podobných westernoch Johna Wayna, ale oveľa serióznejších. (westerns)
  • Snímek byl ovlivněn politickými protesty a násilnostmi odehrávajícími se v Americe v roce 1968, tedy v době, kdy přišel do kin. Nad násilím ve filmu se pozastavil i tehdejší prezident USA – Lyndon B. Johnson. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama