Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chtěli jenom ukrást zlato a málem vyhráli válku. Po vylodění v Normandii postupují spojenecká vojska francouzským územím a jednomu z průzkumných oddílů velí seržant Velký Joe (Telly Savalas). Členem jeho oddílu je také zkušený voják a bývalý poručík Kelly (Clint Eastwood), jenž se stal obětním beránkem po zpackané vojenské operaci. Ten během výslechu zajatého německého plukovníka zjistí, že v blízké francouzské bance se skrývá obrovské bohatství v podobě 14 000 zlatých prutů, které mají hodnotu několika miliónů dolarů. Má to ale jeden malý háček. Zlatý poklad se totiž ukrývá za nepřátelskou linií. Odhodlaný Kelly se ovšem hodlá zlata zmocnit za každou cenu a pro svůj plán naverbuje tu nejšílenější skupinu vojáků v čele se svérázným tankistou Pošukem (Donald Sutherland). K výpravě se nakonec připojí i seržant Velký Joe a bláznivá cesta za zlatou kořistí může začít... Americký režisér Brian G. Hutton se prosadil především dvěma válečnými filmy, které natočil krátce po sobě. V roce 1968 režíroval slavný snímek Kam orli nelétají s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. S Clintem Eastwoodem navázal na úspěšnou spolupráci o dva roky později ve válečné komedii Kellyho hrdinové. Tento snímek lze dnes zařadit mezi divácky nejoblíbenější válečné komedie především díky skvělému hereckému obsazení, vtipným hláškám a černému humoru, který vystihuje nesmyslnost války. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

campix 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovi je jedno jestli jde o divoký západ nebo Francii za Druhé světové války, prostě je totální badass a nic ho nedokáže zastavit. Líbila se mi premisa. Skupina vojáků si chce ještě alespoǹ vydělat, když už nasazují krky ve válce, a tak se vydají za nepřátelské linie vykrást nacistickou banku. Bohužel její zpracování pokulhává nad podobnými díly z šedesátých a sedmdesátých let, kde jde o větší realistično. Tady si američané razí cestu nepřátelskými jednotkami bez větších potíží a hromady skopčáků padají na zem. Když ještě vezmeme v potaz, že to má přes dvě hodiny, tak bohužel nefunguje tolik ani komediální stránka. V daném ranku jsou i lepší kusy. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Sakra, to byla dost divná komedie. Ale to vědomí, že za druhé světové války Evropu nedrancovali jen náckové a sověti, ale i demokrati přímo z júesej je docela povznášející. Jako ono to není vůbec špatný film, bojové scény jsou fajn, Sutherland vystřihl svou nejlepší roli, Eastwood prostě jen pončo vyměnil za uniformu, ale... Je tu prostě to ale. Co to ale přesně znamená, ale nejsem schopen vyjádřit. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazená válečná pohodovka, která občas sklouzne k westernu i hippie náladě. Uvolněná atmosféra se táhne celým filmem, ale z taťky Sutherlanda přímo sálá. Clint klasicky chytrý drsňák a Telly Savalas uřvaný sympaťák, tak jak ho máme rádi. Potěší soustředění na tanky a výborné finále 3 Tigery vs. 1 Sherman ve městě je radost sledovat. Když chce člověk vyhrát válku, chce to motivaci. http://youtu.be/qXIjE_gDw94 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Myslíš, že nás Němci nechají přejít přes svůj most?" Válka představuje zisk pro bohaté, kteří se jí neúčastní. A jelikož i přímí účastníci občas chtějí představovat výjimku, tak se pár příslušníků US Army vydává za frontovou linii do Clermontu, aby si vyzvedli z banky nemalé množství zlatých cihliček. A to je mi sympatické. Takže Kelly má plán, programově pozitivní Pošuk má tanky, Velký Joe umí strategicky myslet, takže zbývá jen sehnat nějaký ponton, kapelu a ukecat jednoho sturmbannführera, aby otočil kanón správným směrem. Může to vyjít? Ono je to asi jedno, protože tohle je především vynikající zábava doprovázená rachotem střel různých kalibrů. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Taký mierny nadpriemer až priemer. Clint Eastwood sa len prechádza, Savalas by aj chcel ale nemá čo hrať, akurát Donald Sutherland si vystrihol neodolateľného pošuka... k tomu zopár humorných situácií, niekoľko výbuchov, pitoreskných vedľajších postáv, ale žeby to fungovalo ako dramatický celok, to ani náhodou! ()

Galerie (82)

Zajímavosti (14)

  • Co se týká příslušnosti hrdinů filmu, Kelly (Clint Eastwood) a jeho muži jsou z 35. pěší divize, Pošuk (Donald Sutherland) a jeho muží patří k 6. tankové divizi a Němci, hlídající banku se zlatem, jsou z 1. tankové divize SS. (Dzin01)
  • Během natáčení v Jugoslávii přišel Clint Eastwood sdělit Donaldu Sutherlandovi, že jeho manželka Shirley Douglas byla v USA zatčena při pokusu koupit ruční granáty pro hnutí Černých panterů. Ve chvíli, kdy mu líčil fakt, že za výbušniny chtěla zaplatit podepsaným šekem, se Clintovi smíchy doslova podlamovala kolena, pročež ho Sutherland musel zvednout a podpírat, aby se vůbec udržel na nohou. (Martensson35)
  • Americké tanky M4 Sherman byly vypůjčeny z jugoslávských armádních rezerv. Jugoslávští specialisté rovněž pomáhali produkci s použitou technikou, včetně úprav použitých německých Tigerů. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama