Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chtěli jenom ukrást zlato a málem vyhráli válku. Po vylodění v Normandii postupují spojenecká vojska francouzským územím a jednomu z průzkumných oddílů velí seržant Velký Joe (Telly Savalas). Členem jeho oddílu je také zkušený voják a bývalý poručík Kelly (Clint Eastwood), jenž se stal obětním beránkem po zpackané vojenské operaci. Ten během výslechu zajatého německého plukovníka zjistí, že v blízké francouzské bance se skrývá obrovské bohatství v podobě 14 000 zlatých prutů, které mají hodnotu několika miliónů dolarů. Má to ale jeden malý háček. Zlatý poklad se totiž ukrývá za nepřátelskou linií. Odhodlaný Kelly se ovšem hodlá zlata zmocnit za každou cenu a pro svůj plán naverbuje tu nejšílenější skupinu vojáků v čele se svérázným tankistou Pošukem (Donald Sutherland). K výpravě se nakonec připojí i seržant Velký Joe a bláznivá cesta za zlatou kořistí může začít... Americký režisér Brian G. Hutton se prosadil především dvěma válečnými filmy, které natočil krátce po sobě. V roce 1968 režíroval slavný snímek Kam orli nelétají s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. S Clintem Eastwoodem navázal na úspěšnou spolupráci o dva roky později ve válečné komedii Kellyho hrdinové. Tento snímek lze dnes zařadit mezi divácky nejoblíbenější válečné komedie především díky skvělému hereckému obsazení, vtipným hláškám a černému humoru, který vystihuje nesmyslnost války. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film z druhej svetovej na štýl dobrodružného filmu a trochu na štýl MASHu, kde sú vojaci vždy dokonale čisti a upravení a vojna nie je špinavá ani hnusná, a okrem priameho boja všetko vyzerá ako chlapská dovolenka v zelenom. Nechýba dokonca aj hipísacká banda so štýlovým zabíjaním Nemcov za zvukov country hudby a bojuje sa ani nie o životy a ideály, ale o zlatý poklad ako na divokom západe. Často som mal pocit až propagandistického filmu o úspechoch amerických vojakov, len sa minuli s dobou o niekoľko desaťročí. Slabšie tri hviezdy aj kvôli zdĺhavosti filmu. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Kellyho hrdinové jsou netradičním válečným snímkem. Po stránce příběhu film mírně pokulhává (ovšem námět je celkem originální), to ovšem vynahrazuje velkým množstvím humoru (brilantní hlášky), spoustou akce a vynikajících hereckých výkonů Clinta Eastwooda, Tellyho Savalase, Donalda Sutherlanda a dalších (Harry Dean Stonton...). Nadprůměrná stopáž s přiměřeným tempem, perfektní režie Briana G. Huttona, taktéž hudba je výborná. Vlastně jde o válečný western s výraznou komediální linií (např. scéna Eastwood, Savalas a Sutherland vs. tank, v přesném duchu Leoneovských westernů je zkrátka dokonalá). Předchozí Huttonův film "Kam orli nelétají" je sice lepší, ale přesto si Kellyho hrdinové zaslouží 4,5*. Dost možná jedna z inspirací pro Tarantinovy Hanebné pancharty. ()

Reklama

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Nesmírná porce zábavy, napětí a dobrodružství v honbě za zlatem hluboko za nepřátelskou linií, kde se to nácky jenom hemží. Eastwood, ten co má plán. Savalas, ten schopný velitel. Sutherland, ten naprostej magor, co mu někdo nějakým zázrakem svěřil velení tanku. Skvělá akce, hlášky, vtipné situace, a vůbec vyznění celého filmu, které je třeba nebrát příliš vážně, a kterému nechybí ani ten správný westernový moment. Hrdinou se stanete tehdy, pokud o to neusilujete. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Když se film na jednu stranu snaží bejt děsně free, nadhledovej a humornej a na druhý straně jsou v něm smrtelně vážně pojatý přestřelky, kde si náckové přímo nabíhaj na Klintovy kulky a padaj po tuctech, lze to brát jako perfektní odvaz nebo jako vyhulenou blbost. Já na podobnej přístup asi nejsem dost free, protože mi to nepřišlo ani moc vtipný, ani moc válečný. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak valecnej film, jako spis dobrodruzna akcni skoro komedie zasazena do valecnejch kulis. Clint s partou vojaku usporada vypravu do okupovanyho uzemi, aby nackum z banky vyfouk hromadu zlatejch cihel. Takze obcas se bojuje, prijdou ke slovu jak vojaci s ruznejma granatama a samopalama, tak ruzna technika jako tanky, letadla atd, no a obcas se jen jde a keca. Ale prekvapive to za tech 140 minut ani na chvily nenudi, ty vtipny vsuvky, kterejch nastesti neni tolik, jsou opravdu vtipny a ne trapny, bojovy sceny jsou natoceny perfektne, vse vybuchuje, trikove zmaknuty a misty napinavy. Taky tomu pomaha svizna, i kdyz lehce infantilni hudba. No a pak samozrejme herci, mladej charismatickej Clint, prekvapive solidni Savalas a hlavne Sutherland, jako pohodarskej, zhuleneckej velitel tankovy jednotky. Ja se nad ocekavani dobre bavil a i kdyz jsem cekal normalni valecnej film a dostal neco jinyho, jsem spokojenej. Lepsi 4*. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (14)

  • Film postrádá jakoukoliv ženskou roli. Ženy se v něm objevují pouze jako kompars. (Dzin01)
  • Film se natáčel v bývalé Jugoslávii, dlouhých šest měsíců. Natáčelo se například v Chorvatsku, v obcích Vižina, Brig, Kastelir, Beočin a Buje. (ClintEastwood)
  • Americké tanky M4 Sherman byly vypůjčeny z jugoslávských armádních rezerv. Jugoslávští specialisté rovněž pomáhali produkci s použitou technikou, včetně úprav použitých německých Tigerů. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama